Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.10.2013.
14:28
M. Stojiljković - Vesti A

Da li je Ferguson pogrešio u priči o Nemanji Vidiću?

Slavni menadžer Mančester Junajteda u autobiografskoj knjizi je objavio kako je Nemanja Vidić bio spreman da ide u vojsku krajem prošle decenije zbog Kosova i Metohije. Prethodno, srpski fudbaler je govorio za Dejli mejl o periodu sa kraja prošlog veka, kada ga je fudbal spasio vojne obaveze.

Problem u komunikaciji: Aleks Ferguson i Nemanja Vidić
 

Veliku pažnju i polemiku u britanskoj javnosti podigla je autobiografska knjiga Aleksa Fergusona, koju je bivši trofejni menadžer Mančester Junajteda objavio u utorak u Londonu. Slavni 71-godišnji Škot je iskoristio odlazak u penziju da odškrine vrata prošlosti i ispriča mnoge pikanterije iz svoje bogate karijere, koja je na Old Trafordu trajala više od 27 godina.

Ništa ga nije razumeo
U jednom od intervjua Nemanja Vidić je izjavio da je po dolasku u Mančester veoma teško razumeo šta Ferguson govori, zbog njegovog škotskog akcenta, čak je mislio i da ser Aleks ne govori engleski.

Jedan deo autobiografije posvetio je i sadašnjem kapitenu tima, 32-godišnjem Nemanji Vidiću, za koga nije imao ružne reči za razliku od nekih drugih Junajtedovih zvezda (Bekam, Runi, Kin, Van Nistelroj, Hargrivs, Bosnić...) kao i rivalskih menadžera i igrača (Rafa Benitez, Džerard, Dalgliš, Rodžers...). Ipak, ono što je napisao o nekadašnjem reprezentativcu Srbije izazvalo je dosta kontroverze i nejasnoća.


Prepričao je kako mu je Nemanja Vidić rekao da postoji mogućnost da ode u vojsku.

"Moja autobiografija": Aleks Ferguson

"Vidić je bio strog, mračan i beskompromisan tip. Prišao mi je 2009. godine i rekao da će ga možda pozvati u vojsku. Kada sam ga zabrinuto pitao kako to misli, odgovorio mi je: 'Kosovo. Idem, to je moja dužnost'. Imao je taj pogled u očima", napisao je Ferguson u autobiografiji.


Ostaje nejasnoća da li je vremešni Fergi možda pobrkao godine, ali ne treba zaboraviti da je to period pojačanih tenzija, a posle jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji 2008. godine. Nemanja je tada već imao napunjenih 27 godina.

Podsetimo, pre dve godine (jul 2011) u opširnom intervjuu za Dejli mejl, Nemanja Vidić je predstavljen kao odličan fudbaler kome je karijera profesionalnog sportiste spasila život. On je tada ispričao "da je 1999. godine, kada je NATO intervenisao na Kosovu i Metohiji, bio u Beogradu i igrao za Crvenu zvezdu, da je odneo dokumenta u vojni štab kako bi izbegao da ga pošalju na front...".

"Kao profesionalni sportista ste tada imali mogućnost da odložite odlazak u vojsku dok ne završite karijeru. Možete tako da odlažete godinama dok ne bude prekasno", rekao je Nemanja Vidić te 2011. godine u intervjuu za Dejli mejl.


Ispričao je Vidić u tom intervjuu još ružnih uspomena iz tog perioda, kako su on i saigrači čekali da avioni dođu i bace bombe, pa da mogu da započnu trening ("to su bili najgori trenuci, čujete avione i znate da dolaze da bombarduju grad"), kao i da su 1999. tokom NATO bombardovanja Užica bombe pale nedaleko od njegove rodne kuće...

Bekam se zaljubio i izgubio razum
Ser Aleks se nije libio da iznese sav "prljav veš" sa Old Traforda, pa je "potkačio" mnoge svoje bivše zvezde i zvezdice. Tako je napisao da je Dejvida Bekama morao da najuri iz kluba, jer se plavokosi fudbaler potpuno promenio i zapostavio fudbal kad je upoznao i oženio Viktoriju ("jedini cilj mu je bio da postane poznat"), a pokušao je i da glumi "gazdu u svlačionici" što autoritativan trener kao Ferguson nije želeo da dozvoli.
Potkačio je i Vejna Runija ("tražio je da ode iz Junajteda, ali nije podneo zvaničan zahtev jer se plašio da će izgubiti milione iz ugovora"), za nekadašnjeg kapiten Roja Kina je napisao da je imao najpoganiji jezik, a da je Ruda Van Nistelroja oterao jer ga je Holanđanin opsovao pored aut-linije...

 

Nemanja Vidić igra za Mančester Junajted od januara 2006.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online