Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
12:41
Vestionline; Kurir A

Srbija idealna za smrt na stadionu

Najveća verovatnoća da u Evropi umrete od posledica infarkta je na srpskim stadionima, pokazalo istraživanje Evropske zdravstvene organizacije i uglednog magazina "Hart žurnal", a piše "Kurir".

Ukoliko želite da umrete na stadionu, najbolje mesto za to je Srbija!

Evropska zdravstvena organizacija u saradnji s magazinom "Hart žurnal" sprovela je istraživanje širom Starog kontinenta i utvrdila da su stadioni u Srbiji najgore opremljeni medicinskim aparatima. Na fudbalskim terenima u našoj zemlji ne postoje defibrilatori za elektrošokove, koji jedini mogu sprečiti smrt usled srčanog udara.

Švedski kardiolog i profesor Mats Borjeson, inače veliki zaljubljenik u fudbal, obuhvatio je u svom istraživanju 187 stadiona u Evropi, na kojima igra 190 klubova, sa ciljem da vidi na koliko njih se nalaze aparati neophodni za ukazivanje prve pomoći u slučaju srčanog udara.

"Ova studija je pokazala da mnogi stadioni nisu spremni da reaguju u slučaju da neko od gledalaca ili fudbalera dobije srčani udar. To je nešto što će u najskorije vreme morati da se promeni. Najgora situacija je u Srbiji i Grčkoj", kaže profesor Borjeson i dodaje da je najbolja situacija na stadionima u Italiji i Norveškoj, jer su odlično opremljeni za hitne intervencije.

Ovom studijom bilo je obuhvaćeno devet srpskih klubova. Dok u Grčkoj na 25 odsto stadiona postoji aparat za defibrilaciju, poražavajuće je da nijedan od ispitivanih stadiona u Srbiji nema potrebnu opremu koja može spasti život onom ko doživi srčani udar.

Ipak, Crvena zvezda i Partizan imaju rešenje za ovaj problem u vidu ambulantnih kola. Vlasnik klinike „Anlave“ prim. dr Slobodan Ivanović, čija se ustanova brine o pružanju hitne pomoći na stadionu Crvene zvezde, kaže da na svakoj utakmici crveno-belih ambulantna kola imaju defibrilator.

"Što se tiče klinike „Anlave“, navijači i igrači Crvene zvezde su maksimalno obezbeđeni kada se radi o srčanim udarima. Na svakoj utakmicu na Marakani u našim ambulantnim kolima nalazi se uređaj za defibrilaciju", rekao je dr Ivanović.

Direktor stadiona Partizana Aleksandar Stepanović kaže da ni u Humskoj nema tih problema.

"Pomenuta primedba upućena je Fudbalskom savezu Srbije i odnosi se generalno na sve stadione u zemlji, ali ona nema veze sa stadionom Partizana. Mi na našim utakmicama imamo nekoliko kola Hitne pomoći sa kardiolozima i odgovarajućom opremom, odličan prilaz do stadiona i do tribina, a u prednosti smo i zbog toga što su nam u blizini dve bolnice", rekao je Stepanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online