Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.08.2013.
01:11
P. Živković - Vesti A

Srbijo, imaš zlatnu decu!

Ma, kakvi milioni i kamioni, naše bogatstvo su deca. U takmičenju u kome još uvek najviše odlučuje talenat, a ne bogatstvo zemlje, saveza, klubova i liga, naš fudbal je pokazao da ima budućnost. Bez obzira što je srpski fudbal odavno pao na niske grane, što nam je nacionalna Liga u "trećoj kategoriji", što Crvena zvezda i Partizan malo koga mogu da pobede na evropskoj sceni, omladinska fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila je neverovatan, fantastičan uspeh. Prvi put u istoriji naši "orlići" postali su najbolja selekcija na Starom kontinentu.

Uprkos svim prognozama uspeli su u finalu Evropskog prvenstva u Litvaniji da pobede favorizovane vršnjake iz Francuske. Jedini gol na utakmici u Marijampolju postigao je Andrija Luković u 57. minutu na asistenciju Aleksandra Mitrovića, a posle uspešne akcije kompletnog tima Srbije. Ovo je uspeh kome se malo ko nadao.

Titula slavljena i u dijaspori

Milica Stevanović
 

Titula omladinske reprezentacije Srbije slavljena je i u dijaspori. Hiljade uglavnom mladih u kafićima i po klubovima proslavilo je prvu evropsku titulu. Milica Stevanović (19) iz Niša u poseti je kod majke u Frankfurtu. Nije propustila da u dresu srpske reprezentacije i sa zastavom proslavi uspeh vršnjaka, a radost je došla da podeli i sa zaposlenima u redakciji "Vesti" u Bad Filbelu.

Gol je postignut kada se Marko Pavlovski izborio da zadrži loptu, a onda je dodao Aleksandru Mitroviću. Njega su odmah opkolili defanzivci Francuske, da bi mladi napadač Partizana pobegao do aut-linije, sačekao da se neko ubaci, a to je učinio Luković, koji je primio loptu, a onda je zakucao u gol.

SRBIJA 1
FRANCUSKA 0

SRBIJA: Rajković - Golubović, Veljković, Filipović, Antić - Maksimović, Milinković - Savić, Pavlovski (od. 93. Urošević), Luković (od 68. Meleg), Đurđević (od 88. Ožegović) - Mitrović.
FRANCUSKA: Benardo - Ikoko, Konte, Laport, Moreira - Huno (od 77. Bamin), Azuni, Rabio - Žan (od 66. Nanžis), Marsijal (od 56- Rodrigez) - Benzija.
STRELAC: Andrija Luković u 57. minutu. STADION: Suduve u Marijampolju. GLEDALACA: 6.217. SUSIJA: Aleksej Kulbakov (Belorusija).

Francuska je posle toga počela da napada, a Srbija se malo povukla, ali je ipak zadržala prednost i osvtvarila istorijski uspeh. I ono što je posebno interesantno, u ovom tim u ne dominiraju igrači iz Crvene zvezde i Partizana, već iz OFK Beograda, Jagodine, Rada...


Ali selektor "orlića" Ljubinko Drulović verovao je u svoje izabranike. Danas je ponosan zbog uspeha koji su postigli.


- Moji igrači su znali da je ovo sa Francuzima bila utakmica njihovih karijera. Posle poluvremena, čekali smo svoju priliku i dočekali. Ovi momci zaslužuju da budu heroji cele zemlje, zaslužuju da budu šampioni.

- Jasno je da je ovo najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala. U narednim danima tim će uživati u ovom uspehu i slaviti. Verujem da će svi momci imati sjajne karijere, bili su fantastični od početka do kraja šampionata - naglasio je selektor omladinske reprezentacije.
 

Dres za premijera Dačića

Svečano: Kapiten Marko Pavlovski predaje dres premijeru Ivici Dačiću

Omladince Srbije su prethodno na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali premijer Republike Srbije Ivica Dačić i navijači, a nisu izostali ni trubači i šampanjac. Sve shodno fantastičnom uspehu na Evropskom prvenstvu u Litvaniji jer su "Srbi ludaci evropski prvaci"!


Kapiten Marko Pavlovski je uručio premijeru dres sa potpisima svih igrača, a u društvu Dačića je bio i generalni direktor nacionalne avio kompanije Er Srbija Dane Kondić.

Ljubinku Druloviću je trofej sa Evropskog prvenstva u Litvaniji prvi u trenerskoj karijeri.
- Imao sam dugu i uspešnu igračku karijeru. Osvojio sam 14 trofeja, igrao sam za reprezentaciju, bio učesnik na Svetskom i Evropskom prvenstvu. Ipak, ovo je moja najveća pobeda, zato što je ovo moj prvi trofej sa Srbijom - istakao je Drulović.

Disali smo kao jedan

Miloš Veljković, bivši kadetski reprezentativac Švajcarske i član engleskog Totenhema, pokazao se kao pun pogodak. Iako ima samo 17 godina i od nekolicine igrača mlađi gotovo i dve godine to se nije videlo na terenu. Ekipa iz Londona je odavno spoznala njegove kvalitete, pa je on već sada za korak ispred trenutne situacije u srpskom fudbalu.


Miloš Veljković je ponovio da je "tajna formula" uspeha omladinske reprezentacije u činjenici da su "disali kao jedno".
- Od početka smo verovali da možemo da napravimo veliki rezultat, disali smo kao jedno biće i na terenu i na svlačionici. Najgore nam je bilo u polufinalu protiv Portugala kada smo gubili sa 2:1, ali smo svi verovali u pobedu i na kraju do nje došli - rekao je Veljković na svečanom dočeku u Staroj Pazovi, na kojem su bili i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i ministarka omladine i sporta Alisa Marić.

 

Drulović: Poslušao sam Murinja

Selektor Ljubinko Drulović je otkrio je da pre finalnog meča sa Francuzima dobio "specijalni" savet od legendarnog Žozea Murinja, koga poznaje još iz vremena kad je igrao za Porto.
- Pre meča dobio sam poruku od Žozea Murinja, u kojoj mi je poručio da se finale ne igra, već se pobeđuje. To je bio odličan savet, kojeg smo se pridržavali do samog kraja - rekao je Drulović.

 

Luković: Najbolji dan u životu

Strelac u finalu, Andrija Luković, kaže da je bilo teško protiv odličnih Francuza.
- Počeli smo bojažljivo, u prvih 20 minuta nas je poremetila atmosfera na tribinama, ali smo posle toga našli pravi ritam. Postigli smo gol u pravom trenutku, dobro se branili i zasluženo pobedili. Greška njihovih centralnih defanzivaca odlučila je meč i nama donela titulu.
Sudbina je htela da Luković postigao prvi i poslednji gol na turniru.
- Bio sam presrećan posle utakmice. Nije mala stvar otvoriti šampionat goloma, a onda postići i pobedonosni na zatvaranju takmičenja. To je defitivino najbolji dan u mom životu. - kazao je mladi fudbaler beogradskog Rada.

 

Mitrović: Da narod bude ponosan

I ovaj turnir je pokazao da je pred Aleksandrom Mitrovićem, napadačem Partizana, velika karijera.
- Ljudi su na mene gledali kao na nekog lidera, ali ja sebe ne doživljavam na taj način. Uvek se trudim da pružim najbolje što mogu. Za mene je najvažnije da ispunim ono što trener traži od mene. Stalno govorim da može bolje. Postigao sam jedan gol i imao dve asistencije što nije loše, ali fokus je na ovome što je pokazao ceo tim. U svakom meču smo dali maksimum i borili se jedan za drugog. Ostvarili smo istorijiski uspeh za našu Srbiju. Nadam se da smo naše ljude učinili ponosnim - rekao je Mitrović i dodao da titulu posvećuje porodici i ujaku.

Ko je branio boje Srbije u Litvaniji: Oni su naši junaci

Omladinska reprezentacija Srbije odigrala je u Litvaniji pet utakmica, ostvarila četiri pobede (Turska 2:1, Gruzija 1:0, Portugal penalima 5:4 i Francuska 1:0) i jedan remi (Francuska 1:1). Selektor Ljubinko Drulović šansu je dao svim igračima, ukupno ih je bilo 18. Svih pet mečeva odigiralo je šest fudbalera, od kojih su štoperski tandem Aleksandar Filipović i Miloš Veljković na terenu proveli svih 480 minuta, dok je Dejan Meleg svih pet puta ulazio sa klupe.

GOLMANI

Predrag Rajković Rođen - 31.10. 1995. Pozicija: golman, Klub: Jagodina, Mečevi: 4 (390 minuta).

Stefan Čupić - Rođen: 7. 5. 1994. Pozicija: golman, Klub: OFK Beograd, Mečevi: 1 (90)

ODBRANA

Petar Golubović - Rođen: 13. 7. 1994. Pozicija: desni bek, Klub: OFK Beograd Mečevi: 4 (390)

Slobodan Urošević - Rođen: 15. 4. 1994. Pozicija: levi bek, Klub: Rad, Mečevi: 3 (76)

Nikola Antić - Rođen: 4. 1. 1994. Pozicija: levi bek, Klub: Rad, Mečevi: 5 (405)

Aleksandar Filipović - Rođen: 20. 12. 1994. Pozicija: štoper,  Klub: Jagodina,  Mečevi: 5 (480)

Miloš Veljković - Rođen: 26. 9. 1995. Pozicija: štoper,  Klub: Totenhem,  Mečevi: 5 (480)

Aleksandar Čavrić - Rođen: 8. 5. 1994. Pozicija: desni bek,  Klub: OFK Beograd
Mečevi 1 (59)

SREDINA

Sergej Milinković - Savić - Rođen: 27. 2. 1995. Pozicija: zadnji vezni, Klub: Vojvodina, Mečevi: 4 (390)

Nemanja Maksimović - Rođen: 26. 1. 1995. Pozicija: zadnji vezni, Klub: - (napustio C. zvezdu), Mečevi: 4 (390)

Dejan Meleg - Rođen: 1. 10. 1994. Pozicija: ofanzivni vezni,  Klub: Ajaks, Mečevi: 5 (199), Golovi: 1

Marko Pavlovski - Rođen: 7. 2. 1994 Pozicija: centralni vezni, Klub: OFK Beograd
Golovi: 1

Andrija Luković - Rođen: 24. 10. 1994. Pozicija: levi vezni, Klub: Rad, Mečevi: 5 (310), Golovi: 2

Mijat Gaćinović - Rođen: 8. 2. 1995. Pozicija: ofanzivni vezni, Klub: Vojvodina
MEČEVI: 2 (72), Golovi: 1

Milan Vojvodić - Rođen: 20. 1. 1994. Pozicija: centralni vezni, Klub: Spartak, Mečevi: 1 (90)


NAPAD

Uroš Đurđević - Rođen: 2. 3. 1994. Pozicija: napadač, Klub: Rad, Mečevi: 5 (435)
Golovi: 1

Ognjen Ožegović - Rođen: 9. 6. 1994. Pozicija: napadač, Klub: Crvena zvezda
Mečevi: 3 (94)

Aleksandar Mitrović - Rođen: 16. 9. 1994. Pozicija: napadač, Klub: Partizan
Mečevi: 4 (390), Golovi: 1

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online