Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.07.2013.
14:32 >> 15:51h
M. Stojiljković - Vesti A

Turnir u Švajcarskoj: Grashopers - Crvena zvezda kao 1991!

Crveno-beli su te godine na putu do Barija i titule prvaka Evorpe pobedili tadašnjeg šampiona Švajcarske.

Magnet za dijasporu: Fudbaleri Crvene zvezde
 

Fudbaleri Crvene zvezde danas su otputovali u Švajcarsku gde će narednih dana učestvovati na tradicionalnom, 51. po redu, Uhren Kupu koji se održava u gradiću Grenhenu.
Pored Beograđana na ovom atraktivnom turniru će učestvovati i šampion Švajcarske, ekipa Bazela, pobednik švajcarskog kupa Grashopers iz Ciriha i gost iz Nemačke, tim Fortune iz Dizeldorfa.


Raspored utakmica
5. jul (19.30): Bazel - Fortuna
6. jul (19.30): GC - C. zvezda
8. jul (19.30): Bazel - C. zvezda
9. jul (19.30): GC - Fortuna
Napomena: Svaka ekipa igra po dve utakmice, sabiraju se rezultati i pobednik turnira je klub sa najboljim učinkom.

Crveno-beli će u subotu, 6. jula, igrati sa ciriškim "skakavcima", a dva dana kasnije sa Bazelom. Oba meča počeće u 19.30 (CET).


Biće to prilika i za naše zemljake u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama u dijaspori da bodre najtrofejniji srpski klub i uživo pogledaju šta nudi mlada ekipa koju za predstojeću sezonu priprema novi trener Crvene zvezde, Slaviša Stojanović.


Prvi meč na turniru vraća navijače Zvezde na lepe uspomene iz 1991. godine kad su crveno-beli na putu do titule prvaka Evrope eliminisali Grashopers u 1. kolu Kupa šampiona.


Na žalost, danas su neka druga vremena.


Crveno-belima će u subotu u premijernom meču protiv Grashopersa dobrodošlicu poželeti trojica zemljaka iz ovog ciriškog kluba - njihov nekadašnji fudbaler Milan Vilotić, kapiten "skakavaca" Veroljub Salatić i sportski direktor kluba Dragan Rapić.


"Vesti" su nedavno pisale o Rapiću, mladom i ambicoznom čoveku za koga se vezuju poslednji uspesi najtrofejnijeg švajcarskog kluba, koji je od nesuđenog drugoligaša ponovo u samom vrhu. Grashopers je prošlu sezonu završio kao drugi na tabeli Superlige iza šampiona Bazela, koga je pobedio u finalu nacionalnog Kupa i tako osvojio prvi trofej posle više od decenije.

Pohvale Vilotiću i Salatiću
Dragan Rapić ima samo reči hvale sa naše igrače iz Grashopersa, Milana Vilotića i Veroljuba Salatića.
- Milan je bio jedan od najboljih igrača ne samo u Grashopersu, već u čitavoj ligi. Navijači će ga pamtiti i po odlučujućem golu u u penal seriji protiv Bazela u finalu kupa. Vero je dugo u klubu, kapiten, on ima i srpski i švajcarski pasoš. Tu su i momci iz nekadašnje Jugoslavije, Daniel Pavlović i Izet Hajrović, koji je odlučio da obuče dres reprezentacije BiH, iako je doskora igrao za Švajcarsku.

- Na ovoj funkciji sam malo više od godinu dana - priča za "Vesti" Dragan Rapić, 31-godišnji sportski direktor Grashopersa. - Odgovoran je posao, to nema sumnje, ali zadovoljan sam i svojim poslom i kako je ekipa završila prošlu sezonu. GC je veliki klub u Švajcarskoj, najtrofejniji.


Crvena zvezda na turnir u Grenhenu stiže na početku priprema, sa novim trenerom, ekipa još nije oformljena, samim tim ni uigrana, dok je Grashopers u potpuno drugačijoj situaciji.


- Mi smo u završnoj fazi priprema. Nas nedelju dana posle utakmice sa Zvezdom čeka početak švajcarskog prvenstva. U 1. kolu 14. jula gostujemo u Sent Galenu, a već u sledećem meču 21. jula igramo derbi sa šampionom Bazelom - kaže Dragan Rapić.

Naš čovek u Grashopersu: Dragan Rapić
 


Sve to logično nameće da će Grashopers u utakmici sa još uvek nespremnom Zvezdom biti favorit.


- Favorit? To je teško reći. Ovo su ipak pripreme i za Zvezdu i za nas. U svakom slučaju, reč je lepoj utakmici na papiru, atraktivnoj za gledaoce, u kojoj se sastaju dva kluba bogate tradicije - priča Dragan Rapić, koji će prvi put u ulozi direktora Grashopersa "igrati" jedan meč protiv neke ekipe iz Srbije.


Tu je i FK Bazel.


- Biće to neobično iskustvo za mene. Rođen sam u Bazelu, radim u Grashopersu, ali Srbije je za mene nešto posebno - kaže Dragan Rapić.


Njegovi roditelji Nenad i Živana su rodom iz Novog Sada. Dragan se školovao u Švajcarskoj, u Bazelu, a životni i sportski put odveo ga je u Cirih, tačnije Grashopers.


Što se Crvene zvezde tiče, po povratku u Beograd, koji je planiran za 9. jul, crveno-beli će trenirati u srpskoj prestonici do početka sezone, odnosno do meča kvalifikacija za Ligu Evrope koji se u Beogradu 18. jula.

Zvezda u Švajcarskoj sa 24 igrača, pošao i Kovačević
Na spisku trenera Slaviše Jovanovića za turnir u Švajcarskoj našao se i Aleksandar Kovačević, poslednje pojačanje Crvene zvezde u prelaznom roku.
Na spisku se nalazi 24 igrača:
Bajković, Vesić, Vešović, Lazić, Jovanović, Marinković, Mladenović, Krneta, N. Mijailović, Milijaš, Milivojević, Savićević, Kasalica, Mirić, Ahčin, Mudrinski, Dauda, Mihajlović, Đorđević, Pečnik, Ninković, Đuričković, Ožegović i Kovačević.

 

Nije još fizički spreman: Miloš Ninković na "Marakani"

 

Ninković ostao da trenira u Beogradu

Za razliku od mladog Kovačevića iskusni vezista Miloš Ninković nije otputovao na turnir u Švajcarsku.
Veliko pojačanje crveno-belih u dogovoru sa stručnim štabom odlučio je da ne otputuje i vreme dok je ekipa u Švajcarskoj iskoristi za poboljšanje fizičke spreme. Ninković i trener Slaviša Stojanović posle zajedničkog razgovora zaključili su da povremeni reprezentativac Srbije, nije dovoljno spreman i da kao takav ne bi mnogo mogao da pomogne saigračima koji se nalaze na Uhren Kupu. On će u narednih nekoliko dana trenirati individualno, a saigračima će se pridružiti odmah po njihovom povratku iz Grenhena.
 

Partizan osvojio turnir u Grenhenu 1989. godine
Pored švajcarskih klubova, na ovom turniru koji je prvi put igran još 1962. godine, učestvuju i klubovi iz čitave Evrope. Pre dve godine turnir je osvojio Štutgart, godinu pre njega Šahtar iz Donjecka, 2005. godine turski Trabzonspor, a 1989. godine najbolji je bio - beogradski Partizan!
Najviše trofeja ima Bazel - 12!


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online