Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.03.2013.
12:28
Vesti A

Protivnik sam liga regiona

Sve češće se priča o jednoj ili dve lige koje bi uključivale timove iz bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Grčke...

Mišel Platini

Predsednik UEFA Mišel Platini protivi se formiranju regionalnih liga. Tema regionalne lige vrlo je popularna u većem delu Evrope, jer sadašnji uslovi žestoko favorizuju grupu od pet najjačih liga.


Platini je u Sofiji komentarisao ideju koju je pokrenula grupa ruskih klubova potpomognuta Gaspromom. Oni žele zajedničku ligu sa grupom ukrajinskih i još nekoliko klubova iz bivšeg SSSR.


"To je izuzetno ozbiljno pitanje, ali ja uopšte nisam za to", rekao je Platini posle sednice Izvršnog komiteta UEFA u glavnom gradu Bugarske.


Krajem prošle godine grupa vodećih ruskih klubova, među kojima su Zenit, Anži i CSKA, najavila je da bi već 2014. mogla da se izdvoji u zajedničku ligu zemalja bivšeg SSSR, u kojoj bi izvesno igrali još Spartak, Lokomotiva i Dinamo, 5 ili 6 vodećih klubova Ukrajine, kao i nekoliko predstavnika Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana.

Podršku je odmah ponudio Gasprom, sponzor Lige šampiona, koji je obećao jako sponzorstvo, uz podrazumevajuće bolje ugovore za sponzorstva i TV prava, koji bi omogućili zemljama istočne Evrope da se finansijski donekle približe klubovima iz Liga petice.


"Postoje lige sa ozbiljnim finansijskim problemima, u kojima bi to možda bilo pitanje opstanka klubova, da bi stigli do boljih uslova. U Rusiji to nije slučaj, oni imaju snažnu ligu", tvrdi Platini.


Brojevi govore drugačije. Prosek prihoda klubova u Ruskoj premijer ligi je 2010. bio 38 miliona evra, a u Ukrajini 15 miliona, a čak i kod onih najbogatijih ogroman udeo u tome imaju eventualni uspesi u Ligi šampiona.


Finansijski učinak evropskih klubova iz prošle sezone govori da su u prvih 30 samo klubovi iz Engleske, Nemačke, Španije, Italije, Francuske i Portugala, uz prodor dva tima iz ostatka Evrope - Ajaksa i Galatasaraja.


Kada stupi na snagu finansijski fer-plej, klubovi sa bogatim vlasnicima, kakvi su Anži i Šahtar, neće moći da računaju na dodatne injekcije novca, ukoliko žele da igraju u evrokupovima.


Jasno, Rusi i Ukrajinci su u odličnom položaju u odnosu na klubove iz centralne i jugoistočne Evrope. Česi i Slovaci su takođe razmatrali zajedničku ligu, a sve češće se priča o jednoj ili dve lige koje bi uključivale timove iz te dve države, zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, možda čak i Grčke.

Finalisti Lige Evrope u Ligi šampiona?


Ozbiljna inicijativa se stvorila na Balkanu. Tokom neformalnog sastanka predstavnika klubova Evropske asocijacije, gde je jedna od tema bila i regionalna liga, istaknuta je želja da se finalisti Lige Evrope direktno nađu u Ligi šampiona naredne sezone, kako bi prestalo snižavanje rejtinga takmičenja od strane velikana kojim igrom slučaja završe u Ligi Evrope.


Klubovi iz istočne Evrope, kojima igranje pomenutog takmičenja život znači, nezadovoljni su sve slabijim tretmanom Lige Evrope, kojoj upravo veliki klubovi snižavaju rejting.


Velikani iz najjačih evropskih liga iz godine u godinu gube interes za igranjem drugog po rejtingu evropskog takmičenja, pa su klubovi sa sastanka, na kojem je učestvovao i beogradski Partizan, izneli stav koji bi u narednih šest meseci trebalo da se nađe i pred razmatranjem u UEFA.


Konkretno, rejting Lige Evrope bi se podigao ako bi osvajač i finalista tog takmičenja obezbeđivali direktan plasman u Ligu šampiona naredne sezone, bez obzira na plasman u matičnim šampionatima.

POVEZANE VESTI

Subota 30.03.2013. 15:45
Platini je samo delom u pravu, ja bi napravio nesto izmedju. MOJA IDEJA !!! Na kraju sezone PRVACI svi sest znaci, razigravaju prvaka UEFA EX YU i on direktno ucestvuje u CL a ostali kao i do sad po zasluzi.Utakmice bi igrali uvek na neutralnom terenu Na pr. Srbija-Hrvatska u Bosni ili Crna Gora -Makedonija u Srbiji ili Bih-HR u Sloveniji ili Srbija-C.G u BiH itd. itd..Kakva je korist ? U prvenstvu imamo i onako manje ucesnika od TOP zemalja, podizanje nivoa (kvaliteta), Sportsko (kulturno) priblizavanje, financiska (uzajamni fnd) i jedan sigura ucesnik Cl sa naseg prostora!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online