Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.03.2013.
18:24
Beta A

Vlada Hrvatske oštro iskritikovala Platinija

Vlada Hrvatske oštro je danas kritikovala predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija zbog neprimerenog pisma premijeru Zoranu Milanovića u kojem tražio da se ta zemlja obračuna sa huliganizmom na stadionima.

"Stativa" u Hrvatskoj za predsednika UEFA Mišela Platinija

"Ovakav način obraćanja putem otvorenog pisma predsedniku Vlade Hrvatske smatramo diplomatski neprimerenim, ali svejedno smo uvereni i očekujemo da će sve uključene strane preduzeti odgovarajuće mere s ciljem da predstojeća utakmica između reprezentacija Hrvatske i Srbije prođe bez incidenata da bismo u budućnosti eliminisali bezrazložna prozivanja nadležnih tela Vlade Hrvatske", ističe se u pismu koje su potpisali ministri policije i sporta Hrvatske Ranko Ostojić i Željko Jovanović.

Predsednik UEFA uputio je krajem februara otvoreno pismo premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem ga je upozorio na problem huliganizma.

"Smatramo neprimerenim tezu da isključivo od Vlade Hrvatske zavisi sudbina hrvatskog fudbala, jer organizator takmičenja nije Vlada već Fudbalski savez Hrvatske i udruženje klubova prve hrvatske lige, koji su dobili jasna uputstva vezana uz primenu postupka licenciranja fudbalskih klubova, a koji će uveliko pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom primene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima", navodi se u pismu Ostojića i Jovanovića.

U pismu piše da Vlada ulaže ogromne napore kako bi iskorenila problem huliganizma i svela ga na najmanju moguću meru.

"Naše je mišljenje, a sigurni smo da nije usamljeno, da sigurnosna situacija u Hrvatskoj nije lošija niti više zabrinjavajuća od ostatka Evrope, koja se takođe susreće s rasnom diskriminacijom, neredima koji često završavaju s najtežim oblikom nasilja", piše u pismu koje je poslato, kako se navodi, po nalogu hrvatskog premijera.

Dodaje se da su resorni ministri i Vlada svesni problema, ali da ne mogu da se slože s njegovim potenciranjem u nedavnom Platinijevom pismu, "pogotovo u svetlu kladioničarskih i korupcijskih afera koje ovih dana potresaju samu UEFA".

Navodi se i da je potpuno neprihvatljiv stav HNS-a koji svoju odgovornost za nerešavanje problema pokušava da prebaci na Vladu, posebno u svetlu postupka licenciranja i sigurnosnih uslova na stadionima koje je dužan da osigura organizator utakmice, odnosno vlasnik stadiona.

U pismu se podseća i da su predstavnici Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutrašnjih poslova održali nekoliko sastanaka, iz kojih su proistekle vrlo konkretne mere, kao što je osnivanje Nacionalnog tela za borbu protiv nasilja u sportu.

Član Izvršnog odbora UEFA Grigoris Surkis rekao je da je iznenađen što je Platinijevo pismo premijeru ocenjeno diplomatski neprimerenim i dodao da se nadao dijalogu.

On je to kazao na današnjoj godišnjoj skupštini HNS-a, čiji je bio gost. Surkis je prethodno rekao da deo problema huliganizma leži u odsustvu akcija hrvatskih vlasti protiv huliganskih ispada.

"Postoji mogućnost izbacivanja vaše reprezentacije iz međunarodnih takmičenja. Izvršni odbor UEFA-e zabrinut je zbog nereda navijača na utakmicama hrvatskih klubova", poručio je Surkis.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 20:21
Iznenadjeni i uvredjeni. Oni bi da divljaju i da ih niko ne uznimirava. Fuj.
Ponedeljak 11.03.2013. 21:21
Ljudi,FASIZAM se vratio! Da li to necete da vidite? Onda ga valjda osecate 20godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online