Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.02.2013.
10:02
Telegraf.rs A

"Ceo vicešampionski tim Sosijedada bio dopingovan"

Legendarnoj ekipi na čelu sa Darkom Kovačevićem nedostajalo samo dva boda da dođe do titule, ali je sve to uradila uz pomoć nedozvoljenih supstanci, potvrdio nekadašnji predsednik Real Sosijedada Injaki Badiola.

Darko Kovačević u dresu Real Sosijedada

Nakon što je UEFA obelodanila informacije da je bilo nameštanja utakmica u Ligi šampiona, otkriveno je da je "ona" sjajna ekipa Real Sosijedada, iz čuvene sezone 2002/2003, kada su Nihat Kaveči i naš Darko Kovačević zajedno postigli 43 gola u Primeri, bila dopingovana! Svi fudbaleri od prvog do poslednjeg!

Deset godina kasnije ovu informaciju u javnost je izneo bivši predsednik Sosijedada Injaki Badiola, a sve to u intervjuu za ugledni španski list "As". On je potvrdio da su klupski doktori kupovali doping supstance nekoliko godina i davali ih igračima.

Badiola nije bio predsednik ni celih godinu dana, međutim, bio je tu u najboljem periodu kluba u novijoj istoriji. Ipak, odlučio je da o svemu javno progovori, a doktori za koje se sumnja da su kupovali i davali nedozvoljene supstance igračima su Eduardo Eskobar i Anton Goroćategi.

"Oni su davali ‘crni’ novac za te supstance", rekao je bivši prvi čovek Sosijedada.

Kako tvrdi Badiola, bivši predsednici kluba davali su dozvole da se doping supstance kupuju, a za ove tvrdnje ima dva dokaza − račun koji je dobio od jedne prethodne kupovine dopinga i mejl u kojem doktor Goroćategi traži novac kako bi kupio još nedozvoljenih supstanci. On je napomenuo da je klub potrošio ukupno 327.000 evra za kupovinu doping sredstava.

Badiola tvrdi i da je, u vreme dok je on bio predsednik, bilo zaustavljeno konzumiranje tih supstanci i kaže da je o tom skandalu govorio i tokom 2008.

Eskobar i Goroćategi su još pre pet godina odbacili optužbe na njihov račun, međutim, optužbe su potvrđene iste godine, kada su otkriveni čuveni dokumenti doktora Eufemijana Fuentesa, koji je uhapšen tokom 2006. godine zbog umešanosti u dopingovanje velikog broja čuvenih biciklista i favorita za osvajanje Tur de Fransa.

Kasnije se ispostavilo da je upravo Fuentes bio glavni distributer doping susptanci i u svetu fudbala, naročito u slučaju Real Sosijedada. Čuveni doktor nedavno je priznao da je davao nedozvoljene supstance fudbalerima, što je raspršilo mit o timu koji je te, sada već davne 2003, bio jedan od najomiljenijih klubova u Evropi.

Klub sa "Anoete" tih godina činili su sledeći igrači: Ćabi Alonso, Havijer de Pedro, Lopez Rekarte, Dmitri Hohlov, Valerij Karpin, Hoze Barkero, već pomenuti Nihat Kaveči i Darko Kovačević…

Badiola je uveren da su svi igrači te čuvene generacije bili dopingovani, a tu sezonu Sosijedad je završio na drugom mestu sa 76 bodova, dok je Real Madrid iamo 78.

Sosifedad je bio bez poraza kod kuće, sa 71 postignutim golom, i samo šest poraza ukupno, da bi u Ligi šampiona naredne godine došli do osmine finala i ispali od tada moćnog Liona ukupnim rezultatom 0:2. Posle raspada ekipe, Sosijedad je ispao iz Primere u sezoni 2006/2007, a u istu se vratio 2010. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online