Nedelja 7. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.11.2012.
13:06
M. Stanković - Vesti A

Petica za Srbe!

U Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španiji igra ukupno 85 fudbalera iz bivše Jugoslavije, a najviše ih je iz Srbije - 34.

Najjače lige Evrope imaju zajednički naziv "Lige petice" i to su španska Primera, engleska Premijer liga, italijanska Serija A, nemačka Bundesliga i francuska Liga 1. U svim ligama ukupno je 85 fudbalera iz bivše Jugoslavije, a najviše ih je iz Srbije - 34!


Najviše internacionalaca sa prostora bivše Juge korača Čizmom. Na Apeninima igraju čak 34 fudbalera sa Zapadnog Balkana, od čega je njih 15 iz Srbije.


Srpsku koloniju u Italiji predvodi bivši kapiten reprezentacije Srbije i član Intera Dejan Stanković, a uz njega su tu još Uroš Ćosić (Peskara), Boško Janković (Đenova), Milan Milanović (Sijena), Željko Brkić i Dušan Basta (obojica Udineze), Alen Stevanović (Torino), Adem Ljajić i Nenad Tomović (obojica Fiorentina), Nenad Krstičić (Sampdorija), Ivan Radovanović (Atalanta), Vlada Avramov (Kaljari), Uroš Radaković (Bolonja) i Lazar Petković (Milan).


Druga po brojnosti u Italiji je Slovenija koja ima sedmoricu igrača. Osim Samira Handanovića, od ove sezone golmana Intera, tu su još Rene Krhin, Valter Birsa, Bojan Jokić, Bostjan Cesar, Viol Belec, Jasmin Kurtić i Josip Iličić.


Na trećem mestu nalazi se Crna Gora sa četvoricom fudbalera, a to su Mirko Vučinić, koji nosi dres Juventusa, Stevan Jovetić, Stefan Savić i Marko Bokić.


Trojicu predstavnika ima Hrvatska, i to su Marko Livaja, Ante Vukušić i Igor Budan, a po dvojicu igrača imaju BiH i Makedonija. Senad Lulić, koji nosi dres rimskog Lacija, i Miralem Pjanić, član Rome, predstavnici su BiH, dok Goran Pandev i Dejan Stojanović zastupaju Makedoniju.

Srpski fudbaleri najbrojniji su i u engleskoj Premijer ligi. Pored Nemanje Vidića, trenutno povređenog kapitena Mančester Junajteda, na Ostrvu igraju još trojica Srba. Kapiten "orlova" Branislav Ivanović brani boje Čelzija, dok su Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić standardni u ekipi šampiona Mančester Sitija.


Hrvatsku u Engleskoj predstavljaju Nikica Jelavić i Mladen Petrić, dok Edin Džeko, najskuplje plaćen fudbaler sa ovih prostora, zastupa BiH u Mančester Sitiju. Jedini Makedonac u Premijer ligi je Goran Popov, član Vest Bromvič Albiona.


Treća liga u kojoj su dominantni srpski igrači jeste francuska Liga 1. U najjačoj ligi Francuske igraju četvorica srpskih fudbalera. To su Milan Biševac (Lion), Nemanja Pejčinović (Nica), Danijel Aleksić (Sent Etjen) i Pavle Ninkov (Tuluz). Po jednog fudbalera imaju Hrvatska, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Ukupno 27 fudbalera nastupa u nemačkoj Bundesligi, najbrojniji su Hrvati sa deset fudbalera, dok Srbija ima jednog predstavnika manje.


U prvoj ligi Nemačke igraju i po trojica fudbalera iz BiH i Makedonije. Hrvatsku predstavljaju Mario Mandžukić, Ivan Paurović, Ivan Perišić, Ivan Santini, Ivo Iličević, Milan Badelj, Ivan Klasnić, Hrvoje Ćale, Srđan Lakić i Ivica Olić.


Srbija je predstavljena od strane Nevena Subotića (Borusija Dortmund), Gojka Kačara i Slobodana Rajkovića (obojica Hamburger SV), Filipa Malbašića (Hofenhajm), Zdravka Kuzmanovića (Štutgart), Slobodana Medojevića (Volfzburg), Aleksandra Ignjovskog, Aleksandra Stevanovića i Predraga Stevanovića (sva trojica Verder iz Bremena).


Makedoniju u Bundesligi predstavljaju Oka Niolov, Feran Hasani i Nikol Čenovesk, a BiH Mensur Mujdža, Sejad Salihović i Vedad Ibišević.


Najmanje fudbalera sa prostora Jugoslavije igra u Španiji, svega osam. Najbrojniji su Srbi i Hrvati sa po trojicom predstavnika, a to su naši Antonio Rukavina, Ivan Obradović i Stefan Babović, odnosno Hrvati Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mate Bilić. Crna Gora i BiH imaju po jednog, Andriju Delibašića i Emira Spahića.

Žigić predvodi drugoligaše


Dosta je srpskih fudbalera, pa čak i nekadašnjih reprezentativaca, koji igraju u drugoligaškim klubovima iz pet najjačih fudbalskih zemalja Evrope.


Predvodi ih Nikola Žigić, 52 puta reprezentativac i strelac 20 golova za "orlove", koji je pre dve godine stigao kao veliko pojačanje za Birmingem Siti, osvojio i Liga kup Engleske, ali je ovaj klub u međuvremenu ispao iz Premijer lige.


Tu su i naši "Nemci" Srđan Baljak i Ranisav Jovanović (Duizburg), Vujadin Savić (Dinamo Drezden), "Francuzi" Filip Đorđević (Nant), Miodrag Stošić (Nim), Branko Lazarević (Kaen), "Španac" Andrija Kaluđerović (Santander), "Italijani" Nikola Gulan (Modena), Damjan Đoković (Ćezena)...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 15:54
Pa sta je onda problem izabrati 11oricu i smisliti taktiku. 1 minut posla (ako imas predznanje). Zar za to treba bacati milione na selektore?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online