Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.09.2012.
12:08
E.V. A

Građanin sveta

"Zadovoljan sam početkom u Sitiju, debijem u Ligi šampiona i novim saigračima", kaže 19-godišnji Valjevac Matija Nastasić, koji je pre samo dve godine igrao u Prvoj ligi Srbije.

Novi Vidić - Matija Nastasić

Pre dve godine igrao je za Partizanovu filijalu Telepotik u srpskoj drugoligaškoj konkurenciji, a sad je član jednog od najbogatijih klubova na planeti i deo najjače fudbalske lige na svetu.

Kod Matije Nastasića sve se dešava nekako brzo, lepe stvari smenjuju jedna drugu. Prošlog leta je otišao u Italiju i eksplodirao u godini u kojoj su svi očekivali da će sticati iskustvo. Ovog leta je napravio novi korak od sedam milja, preselio se u Mančester Siti i Premijer ligu Engleske. Danas, kad vraća film, sve izgleda kao u nekoj bajci. Pogotovo poslednjih par meseci, sve do neočekivanog dolaska među prebogate "građane" iz Mančestera.


"Sve se izdešavalo veoma brzo. Otišao sam na pripreme sa Fiorentinom, nije bilo konkretnog nagoveštaja da bih mogao da promenim sredinu. Ipak, 15-ak dana pre isteka prelaznog roka došlo je do prvih ozbiljnijih kontakata sa ljudima iz Sitija. Ugovor sam potpisao poslednjeg dana prelaznog roka. Možda je i bolje kad se sve tako brzo dogodi, nema opterećenja", priča momak koji je u martu napunio tek 19 godina.

Zimus se pričalo da je Fiorentina odbila paket Čelzija od 40 miliona za Jovetića i Nastasića.

"Znam i ja da su mediji puno pisali o tome, ali ne bih o detaljima. Koristilo mi je tih dodatnih šest meseci u Fiorentini. Stekao sam iskustvo i samopouzdanje i mislim da će mi sada biti lakše da se prilagodim Premijer ligi nego da sam otišao zimus".


Mladi fudbaler je otišao posle teške sezone za Fiorenitnu. Čini se da bi ova godina trebalo da bude lakša u Firenci, konačno je uloženo u tim. Nastasić ne žali što je otišao, ali želi svom bivšem klubu sve najbolje.


"Iskreno se nadam da će Fiorentina završiti među prvih pet ekipa u Seriji A. Ekipa ima kvalitet da se bori za najviši plasman. Uspeli su i da se pojačaju u prelaznom roku, Montela je perspektivan trener i umeće da složi kockice. Ne bih se bunio ni da sam ostao u Firenci. Stekao sam tamo puno prijatelja. U Fiorentini mi je bilo odlično, ali siguran sam da će mi u Sitiju biti još bolje".


Predstavljajući Nastasića, mediji u Engleskoj su podsetili da je o mladom Srbinu počelo naširoko da se piše u Italiji kad je u debiju za Fiorentinu prošle sezone uspeo da zaustavi Ibrahimovića.

"To se ne zaboravlja. Prva moja utakmica u startnoj postavi Fiorentine i odmah protiv slavnog Milana. Nije bilo jednostavno. Ispostavilo se da sam odigrao fenomenalno i možda je taj susret bio prekretnica u mojoj karijeri. Posle toga, svi su me posmatrali na drugačiji način. Mediji, navijači, saigrači, protivnici... Pre Milana i tog duela sa Ibrom bio sam potpuno anoniman. Zato ću taj meč pamtiti do kraja karijere".

Mančester Siti je novi veliki izazov u njegovoj karijeri, ali prosto nije imao vremena da razmišlja o tome jer je istovremeno usledio poziv selektora Siniše Mihajlovića za kvalifikacione utakmice sa Škotskom i Velsom. Obe je odigrao u startnoj postavi Srbije, a onda nazad u Englesku...


"Nisam imao puno vremena na raspolaganju. Odmah posle potpisivanja ugovora morao sam u Beograd na okupljanje reprezentacije. Čim se završila utakmica sa Velsom u Novom Sadu, leteo sam nazad u Mančester. Jedva sam čekao da se upoznam sa novim klupskim drugovima. Naravno, mnogo mi je značilo što sam već na startu imao pomoć prijatelja. Kolarov je čovek od autoriteta u Sitiju, njegova reč se poštuje i odmah mi je poklonio nekoliko korisnih saveta. Tu je i Džeko, ali zahvaljujući poznavanju italijanskog jezika neće biti ni problema u komunikaciji sa trenerom Mančinijem i Balotelijem".


Došao je u Siti umesto Stefana Savića, svestan da ga čeka dokazivanje u konkurenciji iskusnih defanzivaca kakvi su Kompani i Leskot.

"Potpisivanjem ugovora napravio sam samo prvi korak, sada je sve na meni. Sledi mi dokazivanje iz utakmice u utakmicu. Znate i sami da se šansa u Engleskoj ne dobija odmah po dolasku u klub. Trudiću se da maksimalno iskoristim svako ukazano poverenje. Bez obzira na to o kom se takmičenju radi. Neću trošiti reči o kvalitetima Leskota i Kompanija. To su vrhunski štoperi koji pripadaju onoj top klasi. Čast mi je da budem uopšte sa njima u konkurenciji za tim".

Debitovao je za Siti mnogo ranije i u mnogo važnijem meču nego što je očekivao, u 1. kolu Lige šampiona protiv Reala i Kristijana Ronalda u Madridu.

"Zadovoljan sam, bila je to moja prva utakmica u Ligi šampiona. Nisam se uplašio kad sam saznao da ću se naći u startnoj postavi. Osećao sam se sasvim dobro. Jedino sam se na kraju razočarao zbog rezultata".


Stvarno nestvarno zvuči da je momak, koji je pre dve godine igrao za Teleoptik, stigao tako daleko. Ali ovo nije Nastasićeva bajka, one nisu stvarne, pre bi se reklo da je to san, koji on sanja otvorenih očiju.


"Da, sve je ovo jedan divan san. I nadam se da će potrajati. Izvanredan period u mojoj karijeri. Još je slađe što se sve desilo tako brzo", kaže ovaj momak.

Nastasić je prošao sve mlađe kategorije Partizana, ali nikada nije zaigrao za prvi tim iako se znalo da je reč o velikom talentu. Uprava kluba iz Humske olako je u leto 2011. pustila mladog štopera da pređe u Fiorentinu, da bi evo posle samo godinu dana u Firenci usledio transfer u bogati Mančester Siti. Englezi su za njega platili 15 miliona evra i poslali Crnogorca Stefana Savića u Fiorentinu, a Nastasić je sa "građanima" potpisao petogodišnji ugovor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online