Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2012.
14:24
Beta A

Nemci i Austrijanci o obavezi fudbalera da pevaju himnu

Spor o tome da li fudbaleri prezentacije moraju da prevaju himnu ponovo se rasplamsao uoči utakmice Nemačke protiv Argentine u Frankfurtu, koja se igra u sredu.

Trener nemačkog tima Joahim Lev je u utorak u Frankfurtu rekao da ni ubuduće neće biti obaveza fudbalera da pevaju himnu.

Debata o obavezi pevanja himne preselila se i u Austriju, u čijem nacinalnom timu igra više igrača migrantskog porekla, među njima i Zlatko Januzović i Aleksandar Dragović.

Trener austrijske reprezentacije Marsel Koler, inače Švajcarac, izjavio je u Beču da ne bi rekao da nije važno da li igrači pevaju himnu, ali da neće biti uvedena obaveza da se peva austrijska himna "Zemljo brda, zemljo na rekama“.

Kolerov nemački kolega Lev je uoči utakmice sa Argentinom rekao da je u vezi sa ovom temom razgovarao sa Mesutom Ozilom, Samijem Kedirom, Žeromom Boatengom i Lukašom Podolskim i da je stekao razumevanje za razloge zbog kojih ne pevaju himnu.

"Naravno da bi bilo lepo kad bi je pevali. Ali razumem i da neki od fudbalera to ne čine i biraju za sebe drugi način pripreme za igru. Znam njihove razloge“, kaže Lev.

Diskusiju o obavezi igrača da pevaju himnu nazvao je populitisčkom, jer se u njoj prikriveno igračima koji ne pevaju himnu prebacuje da nisu dobri Nemci. Pritom su upravo ti mladići, kako je dodao nemački trener, dali ogroman doprinos i stvaranju povoljne slike o Nemačkoj u inostranstvu i integraciji u zemlji i u potpunosti se identifikuju sa nacionalnim dresom i Nemačkom.

Igrači migrantskog porekla u nemačkom timu pretežno su rođeni u Nemačkoj i imaju uglavnom jednog nemačkog roditelja. U utorak je i Sami Kedira, čija je majka Nemica, a otac Tunižanin, najavio da i dalje nema nameru da peva himnu.

"Nije fer da nas bilo ko redukuje na pevanje himne i kaže da nismo dobri Nemci“, rekao je Kedira.

Debata o obavezi pevanja himne rasplamsala se još tokom EP u fudbalu, posle polufinalnog meča sa Italijom koji je Nemačka izgubila. Uoči utakmice je, kao i obično, više nemačkih fudbalera ćutalo tokom izvođenja himne "Jedinstvo i pravda i sloboda“, dok su italijanski igrači svi gromko pevali svoju himnu.

Deo medija i više konzervativnih političara je posle pobede Italijana izvukao zaključak da fudbaleri i igraju onako kako pevaju, pa je zatraženo da se uvede obaveza pevanja himne. Predlog je, kao sada Lev, prethodno već odbacio i predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Volfgang Nirsbah.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online