Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2012.
11:21
Vestionline A

Mesiju druga "Zlatna kopačka"

Najbolji fudbaler sveta i prva zvezda Barselone Lionel Mesi po drugi put je osvojio "Zlatnu kopačku" koja se dodeljuje najboljem strelcu Evrope, pošto je protekle sezone postigao 50 golova u okviru španske Primere.

Razbio ove sezone - Lionel Mesi

Mesi je u protekloj sezoni postigao 50 golova u nacionalnom šampionatu Španije i iza sebe ostavio Ronalda, koji je postigao 46 i Van Persija koji je dao 30 golova.


Lionel Mesi je postigao neverovatnih devet golova u poslednje četiri Barsine utakmice, uključujući i sva četiri gola u pobedi protiv Espanjola od 4:0, čime je prestigao do tada vodećeg Kristijana Ronalda.


Nagrada za najboljeg strelca Evrope dodeljuje se od sezone 1967/68. Inicijativu za uvođenje ovog priznanja je pokrenuo eminentni francuski list "L'ekip". U periodu od 1968. do 1991. godine neki od velikana svetskog fudbala upisali su se u listu osvajača ove prestižne nagrade. Između ostalih Euzebio, Ian Raš, Gerd Miler, Marko van Basten.

Desetorica po dva puta

 

U istoriji ovog priznanja samo 10 igrača je osvajalo nagradu dva puta. Među njima je ovogodišnji laureat, a na toj listi su između ostalih Euzebio, Gerd Miler, Žardel i K. Ronaldo.

Početkom devedesetih godina sve više je počeo da se oseća jaz između, uslovno rečeno, malih i velikih liga i došlo je do promene u sistemu bodovanja. Glavni razlog za promenu sistema je Zlatna kopačka, koja je dodeljena Darku Pančevu za postignuta 34 gola u sezoni kada se Crvena Zvezda popela na krov Evrope. Tada je fudbalski savez Kipra, koji je i protestovao, tvrdio da je igrač postigao 40 golova u nacionalnom šampionatu te zemlje. Jednom od najboljih napadača Crvene Zvezde je zbog ovog slučaja nagrada dodeljena 15 godina kasnije.


Adidas je bio generalni sponzor nagrade do 1996. godine, kada "L'ekip" u saradnji sa "Evropskim fudbalskim magazinom" pravi reorganizaciju sistema bodovanja i nagrada ponovo postaje zvanična. EFM je podelio šampionate na tri kategorije, po jačini lige, i dodelio svakoj ligi koeficijent kojim se množe postignuti golovi shodno težini lige. Na primer, golovi u Azerbejdžanu, Estoniji se množe sa jedan, dok je u vodećim evropskim ligama taj koeficijent od 1.5 do 2. Samim tim nagradu više nije dobijao igrač koji postigne najviše golova nego igrač čiji je koeficijent najveći posle množenja sa koeficijentom lige.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online