Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2012.
23:32
Vestionline A

Fudbaleri Čelsija šampioni Evrope!

Fudbaleri Čelsija pobednici su ovogodišnje Lige šampiona, pošto su u Minhenu savladali Bajern posle boljeg izvođenja penala 4:3. Posle regularnog dela utakmice bilo je 1:1, kako se utakmica i završila.

Čovek odluke - Didije Drogba

Bajern je poveo u 83. minutu preko Tomasa Milera koji je šutem glavom poslao loptu od zemlje u prečku i savladao nemoćnog golmana Čeha, a izjednačio je Didije Drogba također preciznim šutem glavom u 88. minutu, posle centaršuta.

Oba produžetka finala fudbalske Lige šampiona između Bajerna i Čelsija u Minehnu završena su bez golova, ponajviše što je Bajern propustio penal koji je Arjenu Robenu odbranio Čeh u prvom produžetku, pa je prvak odlučen na penale.

U penal seriji Haun Mata je prvi promašio, ali je golman Čeh do kraja odbranio šuteve Ivice Olića i Baštijana Švajnštajgera, da bi Didije Drogba u petoj seriji sigurnim šutem doneo Čelsiju prvi titulu prvaka Evrope.

Rivali su večeras odigrali jedno od nauzbudljivijih finala u Ligi šampiona, a igrač utakmice svakako je Didije Drogba. Reprezentativac Obale Slonovače mogao je da bude i tragičar, pošto je u prvom produžetku napravio penal kada je srušio Franka Riberija u svom šesnaestercu, ali ga je spasao Petr Čeh, koji je odbranio penal Arjenu Robenu.

Čelsi je neočekivano došao do finala, pošto je u drugom delu sezone smenio trenera, posle perioda neubedljive igre. Nakon toga je zaigrao sigurnije, nadoknadio poraz od 1:3 protiv Napolija, a onda napravio podvig izbacivši branioca trofeja i tada najbolji tim sveta Barselonu.

Bajern je bio bolji rival i više je napadao, a imao je nekoliko izglednih prilika da postigne gol. Nemački tim imao je inicijativu sve vreme tokom utakmice, opravdavši ulogu favorita, zato što je igrao na svom terenu i četiri puta osvajao trofej evropskog prvaka, ali je ipak ostao bez trofeja ove sezone.

Prvu veliku priliku imao u 20. minutu, kada je Roben prodro i šutirao, a Čeh je odbranio. Posle još nekoliko poluprilika i promašaja Riberija, Tomas Miler je iz srca šesnaesterca iz voleja šutirao pored gola.

Nedugo potom Čelsi je imao prvu pravu priliku, kada je iz kontranapada Salomon Kalu iz prve šutirao pored gola. Pred kraj poluvremena Mario Gomes imao je još jednu dobru šansu, ali je šutirao preko gola, iako je imao vremena da se namesti.

Ništa se u stilu igre nije menjalo u poluvremenu, Bajern je napadao, a Čelsi su branili sreća i dobra odbrana. Bavarci su imali dobre prilike u 54, 59, 70, 79. i 82. minutu, ali nijednu nisu iskoristili. 

Čelsi praktično nije imao pravu priliku, a Bajern je konačno poveo u 83. minutu. Kada je Toni Kros primio centaršut i dodao visoku loptu na drugu stranu, na koju je natrčao Miler, glavom je uputio u zemlju, ona se odbila, udarila u prečku i završila iza leđa Čeha.

Čelsi je, međutim, ubrzo izjednačio posle kornera koji je izveo Huan Mata. Na njegov udarac naleteo je Drogba i silovito je glavom sproveo u mrežu.

Bajern je već u prvom produžetku mogao da reši meč, kada je Drogba
nepotrebno srušio Riberija i napravio penal. Čeh je, međutim, bio na mestu, telom je zaustavio šut Robena u desnu stranu, a onda i uhvatio loptu, sprečivši Holanđanina da postigne gol iz odbitka.

Poslednju veliku priliku Bajern je imao u 107. minutu, kada je Filip Lam centrirao sa desne strane, Olić je spustio ka golu, a njen let je ispratio Danijel van Bujten, pošto je delovalo da će ona ući u gol, ali je samo prošla pored prečke.

Bavarci su imali prednost i kod penala, pošto je Mata promašio već prvi jedanaesterac za Čelsi. Jedan od strelaca za domaći tim bio je i golman Manuel Nojer. Londonski tim je u život vratio Olić kada je promašio četvrti penal za Bajern, posle čega je Ešli Kol doneo izjednačenje. 

Najveću odgovornost za minhenski tim preuzeo je Bastijan Švajnštajger, ali nije bio precizan, tako da je sva odgovornost ponovo pala na pleća Drogbe. On je iz malog zaleta plasirao loptu u levu stranu, zbunivši Nojera i tako doneo Čelsiju dugo očekivani prvi trofej šampiona Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online