Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.04.2012.
18:12
Beta A

Nemačka kancelarka razmatra bojkot EP u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel ozbiljno razmatra mogućnost političkog bojkota Evropskog prvenstva (EP) u fudbalu u Ukrajini, piše u onlajn-izdanju nemački nedeljnik Špigel.

 

Angela Merkel

Prema saznanjima ovog magazina, konzervativna kancelarka, poznata kao vatrena fudbalska navijačica, ne isključuje mogućnost da ne ode ni na jednu utakmicu nemačke reprezentacije koja se u okviru EP igra u Ukrajini, ako do tada u zatvoru još bude bila nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Bivša predsednica ukrajinske vlade, koja je pretprošlog petka stupila u štrajk glađu u znak protesta protiv lošeg tretmana i fizičkog nasilja koje se nad njom primenjuje, sedmogodišnju kaznu zatvora izdržava u Harkovu.

Reprezentacija Nemačke će 13. juna u Harkovu igrati protiv Holandije u Grupi B, dok će se s Portugalom i Danskom sastati u Lavovu.

Evropsko prvenstvo, koje traje od 8. juna do 1. jula, organizuju ove godine zajedno Poljska i Ukrajina. Finalna utakmica će se održati u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Prema navodima Špigela, ako se kancelarka odluči na bojkot, on će važiti za čitavu konzervativno-liberalnu vladu. Izuzetak bi možda mogao da bude ministar unutrašnjih poslova, zadužen i za resor sporta, Hans-Peter Fridrih, ali on sam je prošle nedelje već najavio mogućnost da bojkotuje EP.

Ideju o bojkotu podržavaju predstavnici kako vladajućih stranaka, tako i opozicionih socijaldemokrata i zelenih. Ankete pokazuju da, uprkos fudbalskoj groznici koja pred EP polako počinje, i više od polovine Nemaca podržava ideju bojkota utakmica u Ukrajini.

Predsednik fudbalskog kluba Bajern iz Minhena Uli Henes pozvao je za vikend nemačke reprezentativce da izraze solidarnost sa kritičarima režima u Ukrajini.

"Verujem da je svaki igrač dovoljno mudar da izgradi sopstveno mišljenje. Ja ću imati puno poštovanja za svakog igrača koji javno izrazi mišljenje o ovome", rekao je Henes.

Nemački predsednik Joahim Gauk otkazao je prošle sedmice učešće na samitu predsednika centralnoevropskih država koji sredinom maja treba da se održi u Ukrajini.

Prema navodima nemačkih medija, to su učinili i predsednici Austrije i Slovenije Hajnc Fišer i Danilo Turk, dok predsednici Letonije i Estonije nisu doneli konačne odluke.

U Berlinu su se već pojavili ne samo zahtevi da se bojkot EP u Ukrajini organizuje zajednički, na nivou Evropske unije (EU), već i da se od nadležnih organizacija zahteva da utakmice planirane da se igraju u Ukrajini hitno prebace u druge zemlje. 

Ponedeljak 30.04.2012. 18:48
Isti scenario kao 41 godine. kada je balkan kapitulirao nemacka je prebacila snage na rusiju i ukrajinu. Danas sa kapitulacijom srbije nemacke snage su opet na balkanu i opet pocinju sa politikom prema rusiji i ukrajini. Nemacka hoce finansijsku krizu da resi hegemonistickim ciljevima.
Ponedeljak 30.04.2012. 18:58
Da je ona krala kao Timošenkova..zamislimo da Ukrajina bojkotuje neko prvenstvo u Nemačkoj...svašta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online