Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2012.
12:05
Vesti A

Lete trenerske glave po Srbiji

U Super ligi Srbije ove sezone do sada radila čak 32 stručnjaka, tri kluba promenila po četiri trenera, a samo pet bez smene.

Kada timu ne ide, po pravilu su uvek prvi na udaru treneri. Tako je u celom svetu, a izuzetak nije ni Srbija. Štaviše!


Možemo slobodno da kažemo da smo među vodećim ligama u Evropi kada je reč o smenama "šefova". Vlasnici, predsednici i finansijeri naših najboljih klubova, nemaju mnogo strpljenja za trenere, pa iz tog razloga teško da može da se sastavi cela nedelja u sezoni, a da se ne dogodi promena na klupi nekog superligaša.

Jeftini duže traju


Primer za pohvalu. Smederevo već pet sezona nije menjalo trenera, a to je Dragan Đorđević.
"Oklopnici" ove sezone ne blistaju, ali njihov trener pomalo u šali kaže:
"Ne isplati se klubu da me smene, ja sam najjeftiniji trener u Superligi".

U Srbiji treneri "vise" uglavnom zbog nerealnih ambicija poslodavaca, a ima slučajeva kada im ni šampionski rezultati ne garantuju nastavak saradnje sa klubom.

Nema pravila, otkazi se dobijaju i pre početka prvenstva, posle prvog kola, pred kraj priprema...

Poslednja smena dogodila se u Novom Sadu. Crnogorski trener Dejan Vukićević napustio je Vojvodinu dan posle šokantne eliminacije u polufinalu Kupa Srbije usred Novog Sada od čačanskog Borca (0:1). Njega je privremeno nasledio njegov asistent Spasoje Jelačić.

Vukićević je bio drugi trener na klupi "lala" ove sezone. Takmičenje je započeo Ljubomir Ristovski, ali je posle blamaže u Evropi (ispadanja od Vaduca iz Lihtenštajna) i samo jednog kola Superlige morao da napusti klub.

Lista smenjenih trenera je dugačka. Samo Crvena zvezda (Robert Prosinečki), Radnički (Slavenko Kuzeljević), Jagodina (Simo Krunić), Sloboda (Ljubiša Stamenković) i Smederevo (Dragan Đorđević) imaju iste "šefove" kao i na početku sezone 2011/2012.


Najviše promena imali su Metalac, Hajduk i Novi Pazar. Klub iz Gornjeg Milanovca počeo je sa Nenadom Milovanovićem, koji je, zanimljivo, i danas trener Metalca. Posle prvog mandata u ovoj sezoni, umesto njega je stigao Milan Đuričić, a zatim je i iskusni Jovica Škoro pokušao nešto više da učini sa "fenjerašom", ali nije išlo.
Kuljani su takođe imali vrlo malo strpljenja. Ređali su se Dragan Lacmanović, Nebojša Vignjević i Petar Kurćubić. Uprava nije bila zadovoljna njihovim radom, pa od polusezone ekipu vode tandem Zoltan Sabo i Tomislav Sivić.


"Tvrdili" Pazar


Novi Pazar je jedan od "rekordera" sa četiri trenera u debitanskoj sezoni u Superligi.
Posle nekoliko kola i lošeg starta smenjen je Mihajlo Ivanović i privremeno postavljen Nenad Milovanović. Spominjalo se i da bi posao mogli da dobiju Momčilo Vukotić, Admir Smajić ili Husref Musemić. Milovanović je radio veoma kratko i zvanično nije bio ni promovisan, a onda je za šefa stručnog štaba izabran Ljubomir Ristovski. Njega je nedavno nasledio Dragoljub Bekvalac.

Slično je bilo i u Novom Pazaru. Prvo, Mihajlo Ivanović, pa Nenad Milovanović i Ljubomir Ristovski i na kraju Dragoljub Bekvalac.


Partizan, Spartak, OFK Beograd i Javor imali su po "samo" jednu smenu.
Crno-beli su na polusezoni zbog svađe u klubu uručili otkaz Aleksandru Stanojeviću, a na njegovo mesto postavili Avrama Granta. Partizan se lako odrekao trenera koji je klubu u poslednje dve godine doneo tri trofeja i plasman u Ligu šampiona, a u trenutku kada je dobio "zahvalnicu" bio je lider u JSL sa deset bodova više od Crvene zvezde, a u Kupu je stigao do polufinala.


Zorana Njeguša je u Subotici zamenio Zoran Milinković, dok se na Karaburmu vratio Branko Sosa Babić umesto Dejana Đurđevića. Ekipu iz Ivanjice u nove izazove na početku sezone poveo je Vladan Milojević, a kraju će je (verovatno) privesti Aleksandar Janjić.


Po tri šefa stručna štaba radila su u Borcu, Radu i BSK-u. Slavko Petrović je sa "građevinarima" izašao u Evropu, počeo i prvenstvo, ali nije imao rezultata. Zatim je kormilo prepušteno Nebojši Vignjeviću, koji je pred kraj zimskih priprema dobio otkaz. Od tada Rad vodi Marko Nikolić.


BSK su trenerali Turčin Nađi Šensoj i Saša Milanović, dok je trenutno aktuelan Veličko Kaplanović. Čačane su vodili Ljubiša Dmitrović i Slavko Petrović, a sad Slavko Vojičić Džo, koji je "zebre" uveo u istorisjko finale Kupa.


Dakle, ukupno 32 stručnjaka! Zanimljivo je i to da su Ljubomir Ristovski, Slavko Petrović i Nebojša Vignjević u istoj sezoni vodili po dva kluba, a da su trenutno sva trojica bez trenerskog posla. 

Pošteno, pa na sud
Retke su uprave koje veruju trenerima. Bilo je sporazumnih i prijateljskih raskida saradnje, ali i onih u kojima je bilo optužbi za kršenje obaveza i u kojima će se prava ostvarivati pred arbitražnim organima.
Što bi rekli, pošteno, pa na sud.

Vrteška bez prestanka


Treneri klubova Superlige u sezoni 2011/12:
PARTIZAN: Aleksandar Stanojević - Avram Grant
CRVENA ZVEZDA: Robert Prosinečki
VOJVODINA: Ljubomir Ristovski - Dejan Vukićević - ?
RADNIČKI 1923: Slavenko Kuzeljević
JAGODINA: Simo Krunić
SPARTAK ZV: Zoran Njeguš - Zoran Milinković
SLOBODA POINT: Ljubiša Stamenković
OFK BEOGRAD: Dejan Đurđević - Branko Babić
RAD: Slavko Petrović - Nebojša Vignjević - Marko Nikolić
SMEDEREVO: Dragan Đorđević
HAJDUK: Dragan Lacmanović - Nebojša Vignjević - Petar Kurćubić - Zoltan Sabo/Tomislav Sivić
BSK BORČA: Nađi Šensoj - Saša Milanović - Veličko Kaplanović
JAVOR: Vladan Milojević - Aleksandar Janjić
NOVI PAZAR: Mihajlo Ivanović - Nenad Milovanović - Ljubomir Ristovski - Dragoljub Bekvalac.
BORAC: Ljubiša Dmitrović - Slavko Petrović - Slavko Vojičić
METALAC: Nenad Milovanović - Milan Đuričić - Jovica Škoro - Nenad Milovanović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online