Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.04.2012.
12:02
E. V. A

Ućutkaću kritičare

"Nisam hteo da ponovim grešku koju sam napravio kao igrač, kad sam odbio ponudu da zaigram za Sloveniju", kaže mladi trener.

"Velika je čast i odgovornost voditi reprezentaciju Slovenije"

Slaviša Stojanović, 42-godišnji slovenački stručnjak srpskog porekla, dokazao se u deželi kao igrač i trener. Sad namerava i kao selektor.


Posle odlaska Matijaža Keka zbog neuspeha u kvalifikacijama za EP 2012, preuzeo je selekciju Slovenije, a glavni zadatak biće mu borba za odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazil. Neće mu biti lako. Uprkos poverenju čelnih ljudi u FS Slovenije, bilo je i onih koji su bili protiv njegovog angažovanja.


"Ne obraćam pažnju. Koncentrišem se na posao. Ne dešava se prvi put, ali sam kritičare uvek ućutkivao radom i osvojenim trofejima", kaže Stojanović.

Roditelji u Vlasotincu


Slaviša Stojanović je rođen pre 42 godine u selu Gornji Dejan, koje pripada opštini Vlasotince, gde mu roditelji i dan-danas žive. Kad god mu dozvole obaveze obiđe roditelje i rodni kraj.

Slovenija nije uspela da ode na EP, ali posle igranja na Mondijalu u Južnoj Africi od Stojanovića se očekuje uspeh u kvalifikacijama za SP u Brazilu.

"Prethodnih nekoliko selektora su postavili visoke standarde. Imao sam prilike da se upoznam s igračima koji su do sada činili okosnicu ekipe. Pokazali su veliku želju i motivisanost da se rezultatski krah iz kvalifikacija ispravi. Nadam se da ću uz njihovu veliku pomoć u tome uspeti", istakao je Stojanović.

U žrebu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Slovenija je u grupi sa Norveškom, Švajcarskom, Kiprom i Albanijom.

"Kad pogledate našu grupu svi će reći da smo imali sreće, ali nije baš tako. Možda nije atraktivna kao neke, ali je teška i izjednačena. Slovenija na primer nikad nije pobedila Norvešku ni u zvaničnom ni u prijateljskom meču. Švajcarci imaju odličnu reprezentaciju, selektor je iskusni Otmar Hicfeld, jedan od najboljih trenera u Evropi, a tim sastavljen od igrača iz raznih država. Da ne pričamo o Kipru, pa vidite da je Apoel hit Lige šampiona. Ne treba zaboraviti ni Albaniju koja kod kuće igra odlično".

Stojanović je šesti selektor Slovenije u poslednje dve decenije. Pre njega tu dužnost obavljali su Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Srećko Katanec, Brane Oblak i Matijaž Kek.


Debitovao protiv SAD


Stojanović je na klupi Slovenije debitovao 15. novembra prošle godine u Ljubljani, kad je reprezentacija SAD slavila u prijateljskom susretu sa 3:2.

U međuvremenu su Slovenci odigrali još samo jedan prijateljski meč, prošlog meseca protiv Škota u Kopru (1:1).

Da li ste se nadali šansi da preuzme selekciju Slovenije?

"Bio sam pomalo iznenađen, ali ću lagati ako kažem da se nisam nadao da ću jednog dana dobiti taj posao. Nisam mislio da će biti to tako brzo, ali ni trenutka se nisam dvoumio kad je poziv stigao. Velika je čast i odgovornost voditi reprezentaciju zemlje u kojoj ste se u potpunosti afirmisali prvo kao igrač, a onda i kao trener", kazao je Stojanović i istakao da nije želeo da ponovi grešku koju je napravio tokom igračke karijere. 

"Kao igrač odbio sam ponudu da zaigram za Sloveniju i posle toga žalio za propuštenom šansom. Sad nisam hteo da ponovim grešku. Bilo je dosta kritika na početku, ali moj posao je da na terenu sa svojim izabranicima vredno radim, a rezultati će biti merilo da li je ono što sam zamislio dobro ili ne".


Kao fudbaler Slaviša Stojanović je igrao za ljubljanski Slovan, NK Ljubljanu i Celje, a trenersku karijeru počeo je u Slovanu sa samo 29 godina. Pravi bum napravio je na kormilu NK Domžale sa kojim je dva puta uzastopno bio šampion Slovenije (2007, 2008), a tri sezone proglašavan za trenera godine. Jednu sezonu proveo je i na klupi Celja (2008-09), pre nego što se pridružio Srećku Katanecu kao asistent selektora Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sad prvi put samostalno vodi jednu reprezentaciju, a odvesti Sloveniju na Mondijal u Brazil svakako je veliki motiv i izazov u karijeru ovog perspektivnog trenera.

Ostao bez Novakoviča


Slaviša Stojanović u svom pohodu na Brazil neće imati pomoć iskusnog golgetera Milivoja Novakoviča, koji je odlučio da se povuče iz nacionalnog tima Slovenije. Ovaj 32-godišnji napadač poslednji reprezentativni meč odigrao je protiv Srbije (1:0) u Mariboru 11. novembra prošle godine, a nedavno je izjavio da želi da se u nastavku karijere koncentriše na klupske obaveze u Kelnu.
Povukao se posle 54 meča i 19 golova, drugi je najbolji strelac u istoriji Slovenije posle nedostižnog Zlatka Zahovića koji je od 1992. do 2004. upisao 35 pogodaka.


Cela karijera u Sloveniji


DATUM ROĐENjA: 6. decembar 1969.
MESTO ROĐENjA: Gornji Dejan (opština Vlasotince)
KARIJERA (IGRAČ): Slovan Ljubljana, NK Ljubljana, Celje
KARIJERA (TRENER): Slovan Ljubljana, Livar, Domžale, Celje, Ujedinjeni Arapski Emirati (asistent), Slovenija (selektor)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online