Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2012.
14:13
RTS, Vestionline A

Barsa i Real kao Grčka

Možda jesu najbolji, ali prednjače i kada su u pitanju dugovanja. "Večiti rivali" španskog fudbala, skupa, duguju preko milijardu evra. Slično je i sa većinom klubova na Pirinejskom poluostrvu, što podjednako smeta ljudima u ovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope.

Dok španski fudbal proživljava verovatno i najsvetlije trenutke, klubovi najjače lige ove zemlje grcaju u dugovima. Ali ne samo oni sa dna, nego i veliki Real i Barselona. Prema najnovijim podacima, Real Madrid je dužen 589 miliona evra, a Barselona 578.


Dugovi su tako sasvim zasenili prihode, jer je "kraljevski klub" prijavio 479 miliona evra zarade, a Katalonci 450.

U "crvenoj zoni" su i Atletiko Madrid i Valensija. "Jorgandžije" duguju 514 miliona evra, dok je Valensija dužna nešto manje - 382 miliona.

Do kraja sezone Rajo Valjekano, Rasing Santander, Real Betis, Saragosa, Granada i Majorka bi mogli bankrotirati, a isto važi i za šest klubova u drugoj ligi. 

Sve ovo naravno izaziva revolt kod svih stanovnika ove zemlje, koja primera radi ima čak pet miliona nezaposlenih. Vlada od njih traži "požrtvovanje i solidarnost", dok se na žmiri na probleme klubova.

"Sve ovo pokazuje da je fudbal u Španiji slabo vođen. Fudbal je ogledalo ekonomije u zemlji. Godinama se trošilo više nego što su mogućnosti dozvoljavale. Dugovi su, prirodno, samo rasli", izjavio je profesor ekonomije na Univerzitetu u Barseloni Hoze Marija Gaj de Liebana, prenose strani mediji.

Liebana je kao primer istakao ekipu Valensije, koja je po njegovim rečima najnerazumnija kad aje trošenje novca u pitanju. Valensija je 2007. godine odlučila da sagradi novi stadion sa 70 hiljada mesta, iako ima samo 39 članova. Nova Mestalja trebala je koštati 400 miliona evra, od čega je Valensija nameravala 300 evra da sakupi prodajom zemljišta sa starog stadiona.

No, u međuvremenu je kriza zahvatila tržište nekretnina i izgradnja je zaustavljena kad su u klubu shvatili da ne mogu da nađu kupca.


Veliki broj navijača podržao je nedavni istup predsednika Bajerna Ulija Henesa koji je osuo paljbu po Špancima i njihovoj vladi.

"To ne može biti istina! Dajemo španskoj vladi gomilu novca da se izvuče iz svojih ekonomskih problema, a oni se ne trude da reše probleme u svom dvorištu. Unutar te države kolaju mnoga dugovanja, ali bez problema daju ogroman novac za Mesija i Ronalda, i onda se svi kao divimo njihovom znanju. Zapravo, mi smo ti koji plaćamo da Španija ima jake klubove i ljude poput Mesija i Kristijana Ronalda. Gde je tu logika?", rekao je tom prilikom Henes.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online