Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.04.2012.
12:42
E. V. A

Murinjo bolji od Gvardiole

"Portugalac bio prvak u svojoj zemlji, u Engleskoj i Italiji, a verovatno će i u Španiji", priča Mijatovič o večitom rivalitetu španskih klubova.

Legenda Partizana i Real Madrida, 43-godišnji Predrag Mijatović imao je čast da kao fudbaler "kraljevskog kluba" osvoji pehar namenjen evropskom prvaku. I ne samo osvoji, nego bude junak te 1998. godine.

Njegov gol u amsterdamskom finalu protiv Juventusa prekinuo je tada post dug 32 godine, kad je Real pre toga poslednji put postao prvak Evrope (pobedviši te 1966. naš Partizan u Briselu sa 2:1).

Mijatović je tako zasluženo ušao u listu "besmrtnih", kao fudbaler čije će ime biti ispisano zlatnim slovima u istoriji madridskog giganta. Bio je kasnije i na užarenoj direktorskoj klupi Reala. Danas nema zvaničnu funkciju, u fudbalu je najviše kao savetnik, ali redovno prati zbivanja u evropskom fudbalu.

"Ovogodišnja takmičenja UEFA su u znaku španskog fudbala", primećuje Mijatović.

"Real, Barselona, Atletiko Madrid, Atletik Bilbao su na dobrom putu da preskoče naredne prepreke i uđu u samu završnicu. Naravno, u fudbalu su uvek moguća i velika iznenađenja. Ali, gledajući dosadašnje rezultate ovih klubova, jasno je da su Španci ubedljiviji od ostalih fudbalskih velesila".

Znači li to da je Primera ove sezone jača od Premijer lige ili Bundeslige?

"Ne gledam to baš na taj način. Ove sezone se namestilo da dominiraju španski klubovi, naredne će možda italijanski ili engleski. U svakom slučaju, španska liga je godinama u samom vrhu evropskog i svetskog fudbala".


Ko su Vaši favoriti za finale Lige šampiona?


"Ako bismo stvari sagledavali realno, po dosadašnjim rezultatima, za očekivati je da se u Minhenu u finalu nađu dva najjača španska kluba Real i Barselona. Mada, put do Nemačke neće biti lak, jer Bajern je snažna ekipa, a finale se igra u njihovom gradu. Svašta je moguće".


Ako se ta predviđanja obistine i Barselona i Real zaigraju špansko finale na tlu Nemačke, čije su šanse veće? 

"Real je uvek pobednik kad uđe u finale i sa te strane računam na nastavak tradicije. Ipak, poslednjih godina Katalonci su trn u oku mom bivšem klubu i imaju više uspeha. To je već postala tradicija, ali tradicije su tu da bi se rušile. To kako igra Barselona ne ostavlja ravnodušnim ni one koji ne vole ovaj klub. Jednostavno, oni već 25 godina, još od Johana Krojfa, imaju prepoznatljivu školu i svoju fudbalsku filozofiju i takav rad se isplatio. S druge strane, Real je skup vrhunskih igrača koji će predvođeni Murinjom verovatno prekinuti šampionski niz Barse, bar u Španiji. Ne može ni Barselona svake godine da osvaja sve trofeje. Dođe do zamora, prezasićenosti".


Veliko otkrovenje i osveženje u Evropi predstavljaju igra i rezultati Atletik Bilbaoa?


"Imaju mlad tim i izvanrednog trenera Bijelsu. Taj čovek, od 24 časa dnevno, o fudbalu razmišlja 25 sati. Takav fanatik retko se rađa, a očigledno mu je i znanje vrhunsko. Uspeo je da mladim igračima usadi samopouzdanje i izvuče iz njih maksimum, pa takva igra za upućene i nije iznenađenje. Iako u Španiji nisu tako ubedljivi, za nekoliko godina, ako ostanu ovaj trener i tim na okupu, biće možda i šampioni Španije".


Real i Barselona su veliki rivali, kao Murinjo i Gvardiola. Ko je prema Vašem mišljenju bolji?


"Murinjo je bio šampion sa klubovima iz Portugala, Italije, Engleske, a ove godine verovatno će osvojiti i špansku Primeru. Gvardiola je sa Barsom napravio čudo, ali bih voleo da ga vidim u velikom klubu neke druge zemlje i druge lige. Ako bi i tu uspeo, onda kapa dole. Dok to ne dokaže, malu prednost dajem Murinju".


I Barsin as Mesi je svetsko čudo, ali mu nedostaje uspeh sa selekcijom Argentine?

"Uspeće i Argentina da se dokopa neke krune za vreme Mesija. On ima 24 godine i šansu da prevaziđe sve dosadašnje velikane od Pelea, Maradone, Krojfa".

Bravo za Crnogorce


Reč - dve i o srpskom i crnogorskom fudbalu. Na žalost, ove dve reprezentacije nisu se plasirale na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

 

"Crnoj Gori su ovo bile prve kvalifikacije i igrati baraž je uspeh za divljenje. Šteta što se nisu plasirali na EURO, ali su minule kvalifikacije pokazale put kojim treba ići ubuduće. Srbija je bila učesnik poslednjeg Svetskog prvenstva, što nije mala stvar. To što nije učinila i korak više u Južnoj Africi splet je pomalo i nesrećnih okolnosti. Pokazalo se da grupa nije bila tako laka. A u kvalifikacijama za Poljsku i Ukrajinu dešavali su se neki unutrašnji potresi u koje nisam do kraja upućen. Smena selektora u toku kvalifikacija i svađe unutar Saveza uticali su na rezultate".


Srbija brzo da nađe selektora


Srbija bira selektora koji će preuzeti "vruć krompir" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Ko je rešenje u domaćem ili inostranom stručnjaku?

 

"U Srbiji postoji dosta trenera koji bi uspešno mogli da vode reprezentaciju. Trebalo bi dobro proceniti da li poverenje treba ukazati Mihajloviću, Tumbakoviću, Jovanoviću, Rajevcu... Moraju se poštovati i njihove želje, planovi. U svakom slučaju, selektora treba izabrati što pre, kako bi do kvalifikacija već imao spreman plan rada", zaključio je Mijatović.

POVEZANE VESTI

Subota 07.04.2012. 13:26
Tako je Mijate legendo,svaka ti je na mestu,ehhh kad se sa setom setim onog penala i precke protiv Holandjana 98-e.ko zna sta bi bilo.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online