Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2012.
12:03
E. V. A

Uživam i u borbi za goli život

"Najvažnije je da mi ostanemo u ligi, ali navijam i da titulu osvoji Siti zbog Savića, Kolarova i Džeka", kaže vezista Blekburna, Radosav Petrović.

Blekburn Rovers, nekad sa nadimkom milioneri i jedini klub koji je od osnivanja Premijer lige bio šampion Engleske osim neprikosnovenog Mančester Junajteda (12), te Arsenala (3) i Čelzija (3), danas se očajnički bore za ostanak u toj istoj Premijer ligi.


Te 1996. ekipu je sa klupe vodio Keni Dalgliš, a najbolji igrač bio je čuveni golgeter Alan Širer. Danas klub sa Ivud Parka više nema više takve zvezde u timu, a jedan od aduta u borbi za goli život je i 22-godišnji srpski reprezentativac Radosav Petrović.

On je u julu 2011. došao iz Partizana.

Posle nešto više od pola godine na Ostrvu popularni Raća priča o tome kako se prilagodio na novu sredinu i engleski fudbal, ali i o Partizanu i reprezentativnim ambicijama.

"Svima je dobro poznato kakav kvalitet fudbala je u Premijer ligi, kakvi igrači igraju i stvarno je zadovoljstvo igrati ovde", pričao je ovih dana za beogradske medije vezista kluba sa Ivud Parka.


Zajedno za Brazil


Osvrnuo se Petrović i na planove reprezentacije u narednom periodu.
"Brzo prolazi vreme, već tri godine sam u reprezentaciji, imam neki status, nisam više novajlija. Bez obzira na to ko će u budućnosti doći za selektora, na nama je da radimo isto što i do sada, da se potrudimo da ne pravimo kikseve, da se vratimo na stari put i zajedno idemo na Mondijal u Brazil", rekao je Radosav Petrović.

Radosav Petrović je u Srbiji bio član jednog od dva najveća kluba, pa ipak, uverio se koliko su u Engleskoj uslovi daleko bolji za igru, a o konkurenciji i da se ne priča.

"Najveća razlika u odnosu na našu ligu je u infrastrukturi i organizaciji. Na svakoj utakmici je 30.000-50.000 ljudi. Uživanje je igrati u takvom ambijentu, čak i u mom klubu, iako se ove sezone borimo za opstanak. Svake nedelje se igraju jake utakmice, a to je neophodno mladim igračima. Zato je našim klubovima teže kada igraju u Ligi šampiona i Ligi Evrope".


U Premijer ligi dva mančesterska kluba vode ljutu borbu za titulu, a Petrović im svog favorita koga bi voleo da vidi kao novog šampiona Engleske.

"Kada ste ovde, ne možete da ne pratite šta se dešava. Voleo bih da titulu osvoji Siti zbog Savića, Kolarova i Džeka. Vidić je više puta osvajao to takmičenje. Naravno, iznad svega bih voleo da mi ostanemo u ligi".


Blekburn igra neobično, protiv jačih timova pruža dobre partije, a gomilu bodova "prosipa" u finišu, onda kada to ne bi trebalo i zbog toga je došao u situaciju u kojoj je nalazi.

"To je bolna statistika. Izgubili smo 14 bodova u poslednjih osam minuta. Da nije bilo tako, sa tih 14 bodova sada bismo bili u situaciji da se borimo za Ligu Evrope, a ne za opstanak. Pobedili smo Arsenal kod kuće, Mančester Junajted na Old Trafordu, to ne može da pođe za rukom ni najvećim evropskim ekipama. Igrali smo 1:1 sa Liverpulom na Enfildu, ne jednom od najvrelijih terena u Evropi, dok smo na svom stadionu bodove podelili ekipama koje su nam direktni konkurenti u borbi za goli život. Sada smo se malo izdigli, sve je otvoreno, trenutno smo prvi iznad crte, ali bar pet ekipa je direktno ugroženo i biće velika borba sigurno do poslednjeg kola. Ipak, nadam se pozitivnom ishodu".

Dolazim na proslavu Partizana


Petrović kaže da redovno prati domaću ligu i da je u kontaktu sa doskorašnjim saigračima iz Humske.
"Pre nekoliko nedelja sam bio u Beogradu, pa sam svratio do kluba. Naravno da sve pratim, Savić se skoro doselio kod mene u zgradu, pa smo stalno u kontaktu sa bivši saigračima iz Partizana. Titulu svi očekujemo, kao i odbranu duple krune, što je i normalno. A mi stižemo na proslavu 16, 17. maja", poručuje iz Blekburna.

 

 

Jugoslavija u malom


Iako igra za Blekburn, Petrović je nastanjen u Mančesteru, gde takođe živi, ali i igra dosta igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Zajedno s njim za Blekburn igra Crnogorac Simon Vukčević. Njegov dojučerašnji saigrač iz Partizana Stefan Savić i Aleksandar Kolarov su članovi Mančester Sitija, kao i Bosanac Edin Džeko. Nemanja Vidić je kapiten šampiona Junajteda, Hrvat Ivan Klasnić predvodi napad Boltona. To mu je dosta pomoglo da se privikne na novu sredinu.


"Vezan sam za naš narod i našu zemlju, tako da mi nedostaje otadžbina, ali ovde sam da bih igrao fudbal, a ne da bih se provodio ili obilazio znamenitosti. Adaptirao sam se na sve što me je ovde sačekalo. Još jedna stvar koja je pozitivno uticala na mene je to što živim u Mančesteru, jer su tu Simon, Savić, Kolarov, Edin, koji su mi pomogli da se prilagodim. Tu je i Klasnić, ima dosta "naših" iz bivše Jugoslavije", kaže Radosav Petrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online