Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2012.
12:02
Vesti A

Zvezda potkradala kapitena?!

Dejan Milovanović prvi put javno progovorio kako je doživeo najveće poniženje od kluba kome su on i njegov otac posvetili ceo život.

SA "MARAKANE" OTERAN ZBOG "NEDISCIPLINE": Dejan Milovanović

Poražavajući podaci za srpski fudbal u istraživanju sindikata evropskih fudbalera (FIFPro) predstavljenom u Crnoj knjizi o istočnoj Evropi. Ne i sasvim iznenađujući, pošto nije prvi put da slušamo o tome kako je u srpskom fudbalu mnogo toga trulo.

Ipak, ne i potpuno očekivani budući da su se pojedini igrači pred kolegama iz sindikata odvažili da javno otkriju kroz kakve su sve muke prolazili i upere prstom na fudbalske moćnike.


"Ja sam Dejan Milovanović. Imam 29 godina i profesionalni sam fudbaler iz Srbije. Proveo sam skoro celu karijeru u FK Crvena zvezda. Bio sam kapiten kluba i igrao sam sa velikim igračima. Jedan je od njih je dobro poznati Nemanja Vidić", počinje priču fudbaler koji je ne tako davno na sva usta hvaljen zato što je prvi koji je u 21. veku sakupio više od 200 nastupa u dresu Crvene zvezde.


Treninzi rano ujutro i noću


Dobro je poznat i slučaj Vladimira Radivojevića, kojeg je uprava Mladosti iz Lučana terala da trenira u nehumanim uslovima pa i terminima - od 07.15 ili 23.15.

Samo da bi ga kasnije, barem tako tvrdi 29-godišnji fudbaler, ista ta Zvezda potkradala. 

"Klub me je 2008. godine prodao francuskom Lansu. Posle dve godine Lans me je na godinu dana pozajmio Zvezdi jer nisam bio u planovima trenera. Lans je preuzeo na sebe obavezu da plaća polovinu mojih prihoda na račun FK Crvena zvezda, uz razumevanje da će novac biti u najkraćem roku prosleđen meni. Lans je ispunio svoje obaveze, novac nikad nije prebačen na moj račun", navodi Milovanović, koji je drugi mandat u Zvezdi završio na neslavan način.


Praktično je oteran zbog nediscipline. I tada je gradom kružila priča o zakulisnim radnjama čelnika Zvezde, ali Milovanović u tom periodu nije bio spreman da potvrdi spekulacije.

"Kada me je zvao direktor Lansa, rekao mi je da je tri meseca pre našeg razgovora novac prebačen na račun Crvene zvezde, ali ja o tome nisam informisan. Tražio sam razgovor sa predsednikom kluba Vladanom Lukićem. Čim sam postavio pitanje zašto mi novac nije prebačen bio sam suspendovan. Vraćen sam nazad u Beograd (ekipa bila na pripremama u Antaliji), a u medijima je klub istakao da sam suspendovan zato što sam kvario atmosferu u timu. To je najveće poniženje koje sam ikada doživeo zato što sam ceo život posvetio Crvenoj zvezdi, kao što je i moj otac Đorđe Milovanović, legenda kluba".


Dejan Milovanović je još uvek igrač francuskog Lansa, ali ove sezone igra na pozajmici u grčkom Panioniosu.

Džomba pretio ubistvom


Ogromne probleme imale su kolege iz manjih klubova. Vladimir Panjković kaže da su ga u Hajduku iz Kule primoravali da igra sa povređenim ramenom, a da je kasnije završio na ulici. Rodoljub Marjanović je u istom klubu platu čekao šest meseci, a finansijer kluba Nikola Džomba, koga javno opisuje kao "nekada ozloglašenog Arkanovog oficira", telefonom mu je pretio da će ga ubiti ako ne povuče kasniju žalbu.

 

Arbitražni sud je procenio da nema osnova za raskid ugovora (?!), pa Marjanović slobodu dobio tek posle osam meseci i pretnji da će se zapaliti ispred FSS-a.


Predsednik falsifikovao ugovor


Nemanja Paunović, bivši prvotimac Sinđelića, govorio je o problemima sa Draganom Đorđevićem, prvi čovekom niškog kluba i potpredsednikom FSS-a (sada pritvorenom zbog mahinacija u privredi).
"Leta 2011. sa Sinđelićem sam potpisao dvogodišnji ugovor, a odmah posle verifikacije Đorđević je falsifikovao njegovo trajanje bez mog znanja. Protestovao sam i odmah sam izbačen iz tima", posvedočio je Paunović.

 

Direktor Čačana napadao igrače

 

Dragiša Pejović je pričao da je sportski direktor Borca (na toj funkciji je već neko vreme Slobodan Ilić, ali se u Crnoj knjizi ne precizira koji je datum u pitanju) na njegove oči fizički napadao igrače.
"Srpski fudbal je pun kriminalaca", istakao je Pejović, koji je član Borca bio od 2003. do 2010. godine s tim da je bio i na pozajmicama u Novom Pazaru i Remontu.

Vama bod, nama strelac


Boban Dmitrović, bivši kapiten čačanskog Borca, ponovio je tvrdnje da je prvenstvo Srbije neregularno i pomenuo primer iz jesenjeg dela sezone 2006/2007 kada su Borac i Banat igrali nerešeno 2:2 kako bi Čačani ostali u Superligi. Banat je zauzvrat tražio da njihov najbolji igrač postigne dva gola.

 

"Tako je i bilo", dodaje Dmitrović, svestan da će svoje tvrdnje teško dokazati.

 

FIFPro: Namešta se i u Srbiji


U zemljama istoka Evrope, uključujući Srbiju, za profesionalni fudbal najteži problem je lažiranje utakmica, a mnoge igrače na to primoravaju uprave klubova povezane s mafijom koja drži kladionice. To su u Briselu saopštili čelnici sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro), koji su predočili da neplaćanje plata i premija, zlostavljanje i pretnje dovode mnoge igrače u situaciju da prihvataju da učestvuju u "sumnjivim radnjama".

 

Sindikat fudbalera je predstavio Crnu knjigu o istočnoj Evropi u kojoj su izneseni svi podaci o lošem položaju fudbalera, lažiranju utakmica, kao i iskazi dvadesetorice igrača koji su bili primorani da prihvate nameštene mečeve i trpeli razna zlostavljanja i nasilje.

 

Jedan od tih fudbalera, Dragiša Pejović, bivši igrač Novog Pazara i Borca, bio je prisutan na konferenciji i izjavio je da mu je bilo prećeno, da je zlostavljan i da je na njega vršen pritisak da igra nameštene mečeve.

 

Pejović je rekao da je na kraju bio primoran da barem privremeno prekine karijeru i da od sindikata fudbalera u Beogradu kao pomoć dobija 200 evra mesečno.
Crna knjiga je analiza izrađena na temelju svedočenja 3.357 fudbalera u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online