Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2012.
14:11
E. V. A

Umetnik u kopačkama

"U Minhenu sam, recimo, nacrtao most, a dok sam to radio osetio sam veliki spokoj, taj osećaj je skoro neobjašnjiv", kaže mladi srpski reprezentativac Aleksandar Ignjovski.

Za Aleksandra Ignjovskog (20), mladog reprezentativca Srbije i prvotimca Verdera iz Bremena, može slobodno da se kaže umetnik u kopačkama, ali bez navodnika i preterivanja, budući da ovaj momak pored dara za fudbal poseduje još talenata, i to za, pazite sad, slikarstvo i juvelirstvo.


"Oduvek sam pomalo crtao, imam kod kuće radove još iz osnovne škole, a prvu sliku smo uramili još 2002. godine. Taj trenutak važan je u smislu odabira srednje škole. U galeriji gde smo uramljivali te moje crteže jedna žena nam je predložila, na osnovu iskustva svoje ćerke, da upišem Tehnoart školu. To je bila dobra odluka iz više razloga: mogao sam da idem na treninge i da prisustvujem nastavi bez brojnih izostanaka", priča Aleksandar Ignjovski, koji je u toku zimske pauze u Bundesligi, odmarao u rodnom Pančevu.


Druženje sa Marinom


Ignjovski otkriva s kim se najviše druži otkako je dres 1860 Minhena zamenio za Verderov.

 

"U Bremenu se uglavnom družim s Markom Marinom i s Grkom Sokratisom. Idemo do restorana na večere, ručkove, piće, gledamo utakmice jedni kod drugih", priča Ignjovski.

Ignjovski kaže da je njegova tetka u Pančevu, u čijoj kući se nalazi i mali atelje, najviše uticala da se njegov talenat u srednjoj školi izbrusi, ali i da se ostavi prostor za fudbal.

"Umetnička škola ne traži disciplinu, pošto umetnici vape za slobodom. Nastavnici zato imaju razumevanja. Upamtio sam prijemni ispit: konkurisalo je oko četiri stotine učenika, na mom smeru je primano 14 i bio sam upravo taj poslednji iznad crte. Smer se zvao "juvelir umetničkih predmeta". Razlika između zlatara i juvelira je u tome što mi ne radimo serijsku proizvodnju, već unikat. Svakog dana smo morali da uradimo dvadeset skica nakita. Sami bismo ih smišljali, a kasnije smo te ilustracije pretvarali u predmete. Radio sam prstenje, minđuše, lančiće, kraljevski rad".


Ignjovski se, neminovno, u jednom trenutku našao pred dilemom: fudbal ili umetnost?

"Kad sam došao u OFK Beograd, u principu sam imao dobar odnos s ostalim momcima, ali nekima je nedostajalo discipline. Žurke, glasna muzika, zezanje... Nisam mogao da se koncentrišem na obaveze u školi, čak nije bilo ni adekvatnog stola za crtanje. Roditelji, otac Zoran i majka Gordana, presekli su posle jedne posete to moje nezadovoljstvo i rekli da se vraćam u Pančevo. To je za mene bila možda i ključna odluka, ko zna kako bih se ponašao da sam ostao. Možda bih zanemario školu, fudbal... Ipak sam bio klinac".


Retki su primeri fudbalera koji mogu podjednako dobro da funkcionišu i s loptom i slikarskom kičicom, ili alatom u vajarskoj radionici.

"Iskreno, nisam još nijednog takvog sreo. Nekada slobodno vreme koristim da crtam, ali za to je potreban mir, da nema stresa... Sve to u fudbalu nije moguće. Imao sam ideju da nacrtam stadion u Bremenu, videćemo da li ću to i uspeti. U Minhenu sam, recimo, nacrtao most, a dok sam to radio osetio sam veliki spokoj. Taj osećaj je skoro neobjašnjiv". 

Balkanac s nemačkom glavom


Kako mu se čini život u Nemačkoj...


"U Nemačkoj kažu za mene da sam Balkanac s nemačkom glavom. Život izgleda tako što spavam, jedem i treniram, pa tako šest meseci do pauze. Onda se malo opustim s porodicom i prijateljima, pa ponovo. Mora tako, a kad to shvatiš ne možeš drugačije da se ponašaš. Imam ventil kad god sam u Srbiji, dolaze mi često i drage osobe u posetu", kaže Ignjovski.

 

Igrač za sve uloge

 

Letos je posle dugih pregovora došao u Bremen, ali se na Nemačku već bio privikao. Prethodno je dve godine uspešno nosio dres Minhena 1860. U Verderu se brzo izborio za status prvotimca, u prvih 17 kola na terenu je bio 1073 minuta po čemu je jedan od standardnijih u klubu.


"Zadovoljan sam i igrama i minutažom. Nije mi bilo teško da se uklopim. Najbitnije mi je da sam na terenu, bez obzira na to što ne igram uvek na svojoj poziciji - zadnjeg veznog. Bio sam levi i desni vezni, kao i levi i desni beki", ističe Ignjovski.

Uskoro 21. rođendan
DATUM ROĐENjA: 27. januar 1991.
MESTO ROĐENjA: Beograd
VISINA: 1.75m
MSTO U TIMU: Vezni red
BROJ NA DRESU: 17
KARIJERA: OFK Beograd (2008 -2011), 1860 Minhen pozajmica (2009 - 2011), Verder Bremen (2011-)
REPREZENTACIJA: Mlada selekcija Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online