Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2012.
12:04
E. V. A

S Ganom na vrh Afrike

Srpski stručnjak Goran Stevanović, selektor "Crnih zvezda" ne beži od uloge favorita, iako Gana nije bila prvak kontinenta punih 30 godina.

Stručni štab Gane

Najbolje fudbalske selekcije Afrike boriće se krajem januara i početkom februara u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji za titulu šampiona kontinenta. A, selekciju Gane, možda i prvog favorita turnira, vodi Goran Stevanović.

"Crne zvezde" nisu osvojile prvenstvo Afrike punih 30 godina, još 1982. godine proslavljena je njihova četvrta titula. Međutim, kao već četvrti Srbin na kormilu Gane, Stevanović prihvata ulogu favorita i ne boji se velikog pritiska koji se podrazumeva i zadovoljan je što će biti akter velikog fudbalskog događaja.

Viša sila
Iako svi klubovi u Evropi puštaju svoje igrače na Kup afričkih nacija, većina njih dolazi neposredno pred početak takmičenja, posle naporne polusezone.
"To su problemi sa kojima se svi selektori susreću. Recimo, imamo nekoliko reprezentativaca iz Norveške, koji su završili prvenstvo još krajem novembra, onda igrače iz Nemačke, koji su takođe na pauzi. Imamo i reprezentativce koji igraju cele godine, bez pauze. Na završnim pripremama upravo treba pronaći balans, pravu meru da svi fudbaleri dočekaju prvenstvo jednako spremni".

"Reputacija Gane je takva, da u Afrički kup ulazimo kao jedan od favorita i od toga ne bežimo", kaže Stevanović.

"Lično, gde god se takmičim, gde god da sam trener, težim ka vrhu. Tako i sa Ganom, posebno posle uspeha na Svetskom prvenstvu i kvalifikacijama koje smo odigrali tokom 2011. S pravom svi očekuju da uđemo u završnicu, bar do finala".


Gana je u grupi sa timovima Gvineje, Malija i Bocvane.

"Dovoljno je setiti se reprezentacija koje se nisu kvalifikovale da bi se shvatila težina turnira. Egipat, Kamerun, Nigerija, Južna Afrika... nisu izborile vizu za šampionat", podseća Stevanović.

"Dakle, svi protivnici, već u grupi, vrlo su teški".


Među glavnim konkurentima za trofej, selektor Gane ističe dve selekcije:

"Mislim da će Obala Slonovače i Senegal biti ekipe koje će sigurno stići do polufinala, a jedna do finala. Od ostalih reprezentacija imam visoko mišljenje o Maliju, kojeg vodi bivši reprezentativac Francuske Alan Žires. Oni gaje taj, francuski stil igre, pas igru, vrlo su agresivni. Možda se priključi još neka reprezentacija, ali, uz Ganu, ovo je krem takmičenja".


Reprezentacija Gane na prošlom Svetskom prvenstvu stigla je do četvrtfinala, već neko vreme važi za jednu od najboljih afričkih selekcija, ali ne može da se pohvali zavidnom efikasnošću.

"Ima tu već nekih promena. Gol razlika u kvalifikacijama bila nam je 12:1, što je svakako korak napred u odnosu na prethodni period. Da li će nam to doneti trofej, ne znam, iskreno se nadam da hoće. Statistika govori da napadački fudbal daje rezultat, gajićemo taj stil igre. Uz Božju pomoć nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo naše ciljeve". 

Dobri rezultati "crnih zvezda" na poslednjim velikim takmičenjima, drugi krug u Nemačkoj 2006, polufinale Kupa nacija dve godine kasnije, pa finale u Angoli 2010. i četvrtfinale na Mondijalu u Južnoj Africi iste godine - sve to daje nadu navijačima u Gani da je titula prvaka kontinenta sasvim realan cilj.


"Motiv rezultata uvek postoji, u fudbalu je to izraženije, međutim, ne osećam više onaj pritisak kao kada sam preuzeo reprezentaciju Gane. Jedan od glavnih zadataka mi je bio da pronađem prave motive za igrače, posle uspeha na Svetskom prvenstvu. Mislim da nema većeg motiva od činjenice da 30 godina nisu bili prvaci Kontinenta. Krenuo sam sa tom pričom i svesno sebi stavio omču oko vrata, ali zaista mislim da Gana zaslužuje da bude prvak Afrike", smatra Stevanović.

Bacaju se pod autobus


Kažu da je atmosfera na afričkim prvenstvima prosto neuporediva sa onom na drugim kontinentima.

 

"Daleko je veća euforija nego, recimo, u Evropi. To je već fanatizam... Verujem da u Gani već sedam dana pred prvenstvo neće ništa raditi, sve će da stane, neće se razmišljati ni o čemu, osim o fudbalu. To što sam doživeo u kvalifikacionim utakmicama je nezapamćeno. Ulice su pune, ljudi se bukvalno bacaju pod autobus da njihovi igrači pređu preko njih! Treba to doživeti... Čast je biti selektor u Gani i uopšte raditi u Africi", kaže Goran Stevanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online