Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2010.
03:21
Vestionline A

"Večiti" se oglasili saopštenjem

Najpopularniji srpski fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan oglasili su se zajedničkim saopštenjem za javnost povodom najnovijeg serijala emisija "Insajder" i povodom "medijske kampanje koju RTV B92 vodi protiv naših fudbalskih klubova i sporta".

Saopštenje FK Crvena zvezda i FK Partizan prenosimo u celosti:

Naše fudbalske klubove podržava više miliona navijača u Srbiji i dijaspori. Među njima ima i studenata, zemljoradnika, direktora, doktora nauka i političara. Navijači su važan deo sporta, a mi verujemo da su naši najbolji i ponosimo se njima. Ukoliko, među njima postoji neko ko se bavi nezakonitim radnjama – očekujemo da ta osoba bude predmet interesovanja policije, sudova i tužilaštva, kao i svaki drugi građanin. Optuživati klubove da su odgovorni zato što je neki građanin počinio krivično delo, samo zato što taj građanin navija za neki klub – drska je zamena teze. Nismo odgovorni za pojedinačno ponašanje bilo kog građanina, čak i ako je je navijač naših klubova, naročito za ponašanje van stadiona. Sa istim pravom mogli bismo da optužimo B92, da je recimo odgovoran za pljačku banke, ili silovanje, jer je izvršilac krivičnog dela redovan slušalac, ili gledalac programa ove medijske kuće.

Ne podržavamo huliganstvo bilo da se dešava na stadionima, ili van njih, niti stajemo u zaštitu bilo kog pojedinca, bez obzira čiji je navijač, ukoliko je izvršio krivično delo. Uvek apelujemo na svoje navijače da fer i sportski bodre svoj tim, a da protivnika ne vređaju. Zato odlučno odbijamo pokušaj da se naši klubovi proglase odgovornim za navijanje navijača u kome se pominje novinar, Brankica Stanković. Odlučno osuđujemo poziv na ubistvo i vređanje bilo koga po nacionalnoj, verskoj ili polnoj osnovi, kao i poziv na diskriminaciju. Takvo „navijanje“ nema veze sa sportom. Međutim, svi treba da imaju u vidu da su stadioni javno mesto i da su na meti navijanja često i političari, javne ličnosti, igrači, pa i uprave klubova. Kako kod nas, tako i u svetu. Svako ko je javna ličnost mora da bude spreman na to da javnost, u koju spadaju i posetioci na stadionu, ima pravo da sudi o njegovom radu. Naravno, oni koji u navijanju pominju bilo koju javnu ličnost treba da budu svesni da to moraju da čine u skladu sa zakonom i da ne smeju nikome da prete.

U upravama naših klubova sede časni i pošteni ljudi. To su bivši zaslužni sportisti kojima se naša zemlja i danas ponosi, direktori najvećih srpskih kompanija, političari, umetnici i druge javne ličnosti. Svi oni vole klub za koji navijaju, rade bez ikakve nadoknade i žrtvuju svoje slobodno vreme da pomognu sportu. U ovo vreme ekonomske krize bez njihove pomoći i truda naši klubovi bi veoma teško preživeli. Zato je veoma je ružno što RTV B92 pokušava da kriminalizuje ove ljude prozivajući ih svakodnevno, kao da čine nešto nemoralno, ili nezakonito zato što pomažu svojim radom fudbalu. Uprave naših fudbalskih klubova su poznate javnosti, ponosimo se ljudima koji sede u njima, zahvalni smo im za svaki minut svog vremena, koji daju klubu koji vole i nećemo više dozvoliti da se ovi ljudi bez razloga svakodnevno napadaju od strane RTV B92.

Skoro mesec dana, RTV B92 vodi kampanju protiv uprava naših klubova, tvrdeći da smo odgovorni, jer u skupštinama klubova sede navijači, koji prema saznanjima B92, imaju policijska dosijea. To je nova drska zamena teze. Članovi skupštine se biraju iz redova svih koji podržavaju naše klubove. Nemamo ni prava, ni mogućnost da proveravamo da li neko ko je član skupštine naših klubova ima policijski dosije. To su tajne informacije kojima, za razliku od RTV B92, mi nemamo pristup. Ukoliko neko ko je član skupštine naših klubova, bez obzira da li je navijač, ili ne, bude pravnosnažno osuđen – više neće biti član bilo kog organa u našim klubovima. Nažalost, činjenica da nijedan član skupštine u našim klubova nije osuđen, nije dovoljna za RTV B92. Ova televizija nastavlja sa hajkom protiv drugih članova koji sede u organima naših klubova, često ih prozivaju lično da odgovore, da li im je neprijatno zato što sede u istom organu sa „kriminalcem“ , za koga samo RTV B92 zna da je „kriminalac“!? To je nečuvena drskost. Prema logici RTV B92, kriminalcima bi bili proglašeni svi poslanici Narodne skupštine Srbije, ako policija uhapsi jednog poslanika. Da li bi svi novinari RTV B92 bili proglašeni kriminalcima, ako sutra policija uhapsi jednog novinara zato što je radio nešto nezakonito? Naravno da ne bi. Odgovornost je uvek pojedinačna.

RTV B92 je medijskih kuća koja je nacionalnu frekvenciju za emitovanje programa dobila pod uslovima propisanim Zakonom o radiodifuziji. Jedan od tih uslova je da medijska kuća ne sme da zloupotrebljava frekvenciju, odnosno činjenicu da ima uticaj na javnost. Upravo takvu zloupotrebu vrši B92, kada vodi kampanju protiv sponzora naših klubova. Skoro sve kompanije koje sponzorišu sport dobile su protekle nedelje „nepristojnu ponudu“ novinara B92 da se javno, u programu ove medijske kuće, ograde od naših klubova kako ne bi bili spomenuti u negativnom kontekstu, kao kompanije koje podržavaju huligane!? Kampanju koju RTV B92 vodi protiv naših sponzora razumemo kao pokušaj da se oni oteraju iz sporta, ne bi li ova medijska kuća preuzela naše sponzorske ugovore! Upravo je priča sa sponzorima pokazala i zašto je čitava kampanja pokrenuta na B92. Kada se najjači srpski klubovi ostave bez sponzora, njihova vrednost će biti mala i neko će moći da ih preuzme za male pare. Tada će se i saznati ko je naručilac kampanje na RTV B92. Imajući sve navedeno u vidu, bićemo prinuđeni da podnesemo prijavu Savetu Republičke radiodifuzne agencije, protiv RTV B92 i da zatražimo zakonske sankcije.

Želimo da istaknemo da smo kao uprave klubova veoma svesni problema huliganizma i nasilja na stadionima. Naši klubovi su decenijama najveće žrtve takvih pojava, jer smo milione švajcarskih franaka platili na ime kazni, FK „Partizan“ je bio kažnjen i sa godinu dana zabrane igranja u evropskim takmičenjima. Želimo da damo pun doprinos naporima države da se prekine sa nasiljem, da se huliganima zabrani dolazak na stadione i da fudbalske utakmice budu sigurno mesto za sve koji vole fudbal. Nudimo partnerstvo državi kako bismo zajedno rešavali ovaj problem. Ako želimo da se izborimo sa ovim problemom, moramo svi zajedno da radimo na njegovom rešavanju – klubovi, država, grad Beograd, škole, nevladine organizacije, policija, tužilaštvo i svi mediji.

Ovakvu akciju ne može da vodi RTV B92 , jer ova medijska kuća nije država. Otvoreno sumnjamo u motive kampanje B92. Pored toga, kampanja u kojoj RTV B92 smatra da jedina ima pravo na istinu, u kojoj je i tužilac i sudija, u kojoj sebi daje za pravo da odlučuje ko je kriv a ko ne, ko sme da sponzoriše sport a ko ne, ko sme da sedi u upravama klubova, a ko ne – nije kampanja za rešavanje problema nasilja na sportskim terenima. To je kampanja čiji je cilj uništavanje naših klubova, a samim tim i srpskog sporta.

Predsednici FK Crvena zvezda i FK Partizan
Vladan Lukić i Dragan Đurić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online