Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.01.2012.
12:11
E. V. A

Kod Slobe opuštenije nego kod Čaušeskua

Život nezaboravnog libera obeležile fudbalske pobede, ali i strogi režimi, pa je u Bukureštu bio osuđen na 10 godina zatvora.

Legendarni libero Crvene zvezde, Miodrag Belodedić (47), izvlačio je 16. decembra parove za šesnaestinu i osminu finala Lige Evrope, a 8. maja kao ambasador biće u Bukureštu domaćin finala ovog takmičenja.


Dobro se sećate našeg Mileta. Ušao je u istoriju evropskog fudbala kao prvi fudbaler koji je postao prvak Evrope sa dva različita kluba, prvo sa Steauom 1986, a zatim i Crvenom zvezdom 1991. To su ujedno jedina dva istočnoevropska kluba, koja su se popela na krov Starog kontinenta. Zato i ne čudi što je Belodedić ili Belodedići, kako ga zovu u Rumuniji, legenda obe Zvezde, beogradske i one u Bukureštu (Steaua na rumuskom jeziku znači zvezda). Tako je čoveku koji ceo život beži od statusa zvezde - zvezda postala sudbina.

Vežba srpski da ga ne zaboravi

 

Mile voli da sedi u kafiću Pink u centru Bukurešta, gde ga čeka srpsko društvo.
"U Pinku mogu da vežbam srpski, da ga ne zaboravim. Iz rodnog sela Sokola otišao sam sa četrnaest godina i dugo sam govorio samo rumunski. Srpski sam ponovo progovorio tek po odlasku u Zvezdu. Ne bih voleo da mi se ponovi tolika pauza, ha-ha", kaže kroz osmeh.

Pored Zvezde i Steaue, tu je i treća zvezda, koja simbolizuje jedan sistem. Sistem koji je u vreme njegovog odrastanja vladao rumunskim prostorima. Strogi komunistički režimi bili su Belodedićeva sudbina, a on se, hteo-ne hteo, našao praktično u ulozi promotera Čaušeskove vlade. Sin ozloglašenog diktatora Nikolaja

Valentin, imao je ključno mesto u upravi Steaue, u vreme njenih najvećih uspeha, uključujući i osvajanje Kupa evropskih šampiona 1986. godine. Međutim, kada su, posle neverovatne pobede nad Barselonom, igrači mogli da unovče kvalitet, režim je pokazao svoje pravo lice - kao i većini rumunskih građana bilo im je onemogućeno da imaju pasoše kod sebe, a trpeli su i brojne druge kontrole. Sve to samo je ubrzalo Miletovu odluku da, pod izgovorom da ide s majkom u posetu Jugoslaviji, pobegne. Tu priču ste sigurno čuli - kako ga je rođak partizanovac nagovarao da ode u Humsku, ali se on, kao navijač Crvene zvezde odmalena, uputio pravo u kancelariju Dragana Džajića, dok su ga u Rumuniji osudili na 10 godina zatvora zbog izdaje, jer svi igrači Steaue imali su vojne činove.

Uprkos svemu što je prošao i čega je sve morao da se nagleda u Čaušeskuovoj Rumuniji, Belodedić danas racionalno posmatra stvari.

"Uh, bilo je svega, mnogo toga sam pričao, nešto i nisam. … Evo, na primer, zanimljivo je da sam, dok sam bio u Steaui, digao novac iz banke da sestri kupim stan, a već posle pet minuta našao sam se na raportu kod nekog sekretara i morao da odgovaram na brojna pitanja.

Gledaj ga, ovaj je lud


Ipak, kaže da nije sve bilo tako loše.
"Gledajte, ja sam, kao i mnogi drugi, u tom strogom režimu stekao radne navike i disciplinu. Kad sam došao u Zvezdu, između dva treninga bih odlazio na Avalu i trčao. Ljudi koji su prolazili tuda, kad bi me videli, često bi prokomentarisali": "Gledaj ga, ovaj je lud, nije mu dosta što trenira po ceo dan". Danas je takva volja, nažalost, retka. Klinci se sve manje bave fudbalom iz ljubavi, svima je samo novac u glavi. Nema discipline, nema sistema, takmičenja mlađih kategorija su mnogo slabija nego onda…".


To što je Mile doživeo u jednom danu neki ne bi ni za deset života. Imao je, na primer, priliku da upozna i Nikolaja Čaušeskua, i Slobodana Miloševića. Iz njegovih reči može se videti i velika razlika u karakteru između te dvojice autokrata.

Prijem kod Čaušeskua 1986.


"Kad smo 1986. osvojili KEŠ, obavestili su nas da će nas primiti Čaušesku lično. Pripreme su trajale danima, dolazili su razni instruktori, govorili su nam kako da se ponašamo, šta treba da mu kažemo, u kojem položaju da nam budu tela, ma svašta. … Dođe i taj dan, mi se postrojimo, izlazi Čaušesku, onako mali, već vidno ostareo. Ma jedan običan starac. E sad, pošto smo mi očekivali neku gromadu od čoveka, znate kako oni svi na televiziji izgledaju, nisam izdržao a da se ne okrenem ka Marijušu Lakatušu, koji je stajao pored mene. Rekao sam mu: "Vidi ga bre ovaj, ko moj deda Milisav." Pet godina kasnije, kada sam slavio sa Zvezdom u Bariju, išli smo kod Slobodana Miloševića. Ali to kod Slobe je već bilo mnogo opuštenije, neki koktel. … Čak mu je Dare Pančev u jednom trenutku dobacio: "E, ovo je onaj Rumun što je pobegao od Čaušeskua", a Sloba kaže: "Znam, znam".

NATO sprečio da se vrati u Zvezdu
Zbog svega što njegovo ime predstavlja, Miodraga Belodedića bi mnogi voleli da vide u Zvezdi. Takav scenario je 1998. bio blizu ostvarenja.
"Vraćao sam se iz Meksika, gde sam završio ugovor, i svratio do Beograda da vidim prijatelje. Džajić mi je tada rekao: "Mile, raspakuj kofere, ostaješ kod nas." A bila je napeta situacija, NATO je već pretio bombardovanjem Srbije. Posle svega što sam preživeo, novi rat mi nije bio potreban. Odem zato u Bukurešt, a Lakatuš, koji je tad počeo da radi u Steaui, prevari me i nagovori da nastavim da igram, ha-ha. … Mislio sam najviše još šest meseci, ali ostadoh ja cele tri godine na terenu, do svoje 37. godine".


I kontroverzni gazda Steaue Điđi Bekali u Miletu je video čoveka koji bi mogao da podigne ugled Steaue. Prošle godine ga je zvao i ponudio mu da bira funkciju. Belodedić je rešio da ostane u rumunskom savezu, gde je započeo ozbiljan posao, pa je jasno da u ovom trenutku ni njegova Zvezda ne bi mogla da ga pomeri odatle.

Voli da trenira decu


Danas živi i radi u Bukureštu, ostao je tih i skroman, baš kakav je bio i na vrhuncu slave.


"Trenutno vodim brigu o mlađim selekcijama u fudbalskom savezu Rumunije. Ponuda je stigla 2006. godine, uvideo sam da je to ono što želim da radim. Iskustvo u toj vrsti posla stekao sam u Španiji, radio sam u jednom privatnom klubu bliskom Valensiji".


Sadašnji rezultati rumunskog reprezentativnog fudbala daleko su od nekadašnjih, tako je i u mlađim kategorijama.


"Rezultati koje zasad postižem na ovom mestu ne ispunjavaju pre svega moja očekivanja. Imali smo samo jedan pozitivan rezultat s generacijom rođenom 1994. godine, sve ostalo mora mnogo bolje", priča Mile ili Belo, kako ga zovu Rumuni.


Šah i pecanje

 

Osim za slavu, Mile u rodni kraj, Selo Sokol na granici Rumunije i Srbije, odlazi i svakog septembra. U tome ne može ništa da ga spreči.
"U septembru se održava manifestacija Zlatni kotlić Dunavske klisure, organizuje je srpska manjina iz Temišvara. Učestvuju mnoga sela koja se nalaze na obali Dunava. Što se mene tiče, uvek se takmičim u pecanju i šahu... I da znate, nisam loš".

Ceo život se trudio da radi ono što voli. Mogao je iz Steaue u Italiju, ali je došao u Zvezdu. Zato što ju je voleo. Sada radi s klincima, opet iz ljubavi.


"Imam ideju kako bi sve to trebalo da izgleda, ali suočavamo se s mnogim preprekama. Znam da u Srbiji umeju da kažu da je privatizacija rešenje za spas fudbala, i to u velikoj meri jeste tačno, ali mora se voditi računa i o nekim drugim aspektima".


Priča Belodedić o iskustvima Rumuna, koja bi i našem fudbalu mogla da budu upozorenje.


"U Rumuniji klubovi imaju bogate gazde i velike budžete, ali se jure rezultati i samo rezultati. Po svaku cenu. Zato su mnogi klubovi sastavljeni skoro isključivo od stranaca, igrači se često menjaju, kupuju, prodaju... A tu ispaštaju mlađe kategorije, o kojima retko ko brine. Ti stranci guše domaću decu i posledice su očigledne: A reprezentacija već dugo nema uspeha, ne "izlaze" novi fudbaleri. Mi se trudimo da, kad deca dođu kod nas na kampove ili neke akcije, ispravimo stvar, da radimo bolje s njima, što je dugotrajan proces". 

Jelen sa "Marakane"


I danas se navijači sa beogradske "Marakane" sa setom sećaju i prepričavaju kakav je Belodedić bio libero, onako smiren, jednostavan i posebno elegantan, zbog čega su ga i prozvali Jelen, po gracioznoj životinji koja uvek hoda uzdignute glave i ima odličan pregled situacije.
Žao mu je što njegova Zvezda više nija ni pibližno dobra kao u njegovo vreme.
- Pa tako je kad su ukinuli moju poziciju libera, a-ha-ha... Hoće da budu moderni - našalio se Mile nad sudbinom crveno-belih.

 Čelična volja
Belodedić je prvi sa dva različita tima osvojio Kup šampiona (formalno, to je pre njega uradio golman Džimi Rimer, ali on je u finalima Mančester Junajteda i Aston Vile ukupno igrao devet minuta). To je bio jedan od povoda da poznati britanski novinar Džonatan Vilson prošle godine dođe u Bukurešt i napravi intervju s Miletom. Impresioniran onim što je čuo i video, Vilson je, između ostalog, napisao:
"Naviknut na selebriti status fudbalera u Engleskoj, bio sam veoma iznenađen njegovom normalnošću, ali brzo sam shvatio da se iza njegovog skromnog držanja krije čelična volja, zbog koje je svojevremeno preuzeo ogroman rizik, kad je prebegao iz Rumunije u Srbiju i zaigrao za Zvezdu..."

 

Diže ruku za Balkanski kup
Ukoliko govorimo o rezultatima klubova u regionu, rumunski su daleko ispred svih, naročito u poređenju s ekipama iz Srbije, Hrvatske, Mađarske ili Bugarske. Nedavno se pojavila ideja o formiranju takozvanog Balkanskog kupa, takmičenja koje bi imalo cilj da poboljša celokupni kvalitet i da donese finansijsku dobit učesnicima.
- Svako takmičenje te vrste je dobrodošlo. Nedostaje dobrih utakmica i u Rumuniji. Pojedini klubovi su tu, eto, čisto tako, po principu "ajde da se igramo fudbala". Siguran sam da bi dolazak Crvene zvezde i Partizana izazvao veliku pažnju. Rumuni vole fudbal. I stalno se, kao i u Srbiji, priča o tome kako je ranije bilo - kaže Belodedić.

Selo moje lepše od Pariza
Selo Sokol nalazi se na granici Rumunije i Srbije. Odatle su koreni Miodraga Belodedića. Kada govori o svom selu, Mile ne može da sakrije osmeh i da se ne seti pesme Miroslava Ilića "Selo moje lepše od Pariza".
- Rumuni moje selo zovu Sokol, a Srbi Sokolovac. Kako god, pamtim ga samo po lepim stvarima. Tu je reka Nera, okolo su planine, zaista je lepo, ali je sada u lošem stanju. Ljudi su otišli, pusto je, mnogi su se odselili u Temišvar ili druge gradove. Otac mi je umro još 1984, a majka je i dalje u Sokolovcu. Mislim da nikada i ni za šta ne bi otišla odande. Radujem se skorom odlasku, 19. decembra, tada nam je slava, Sveti Nikola.

 

Prosinečki kao Lakatuš
Belodedić se nije vratio u Zvezdu, ali jeste Robert Prosinečki, s kojim je Mile osvojio Evropu. Prva godina na mestu trenera crveno-belih donela je ne baš sjajne rezultate, ali najjači utisak predstavlja više nego topla dobrodošlica navijača Zvezde.
- Gledajte, ono što je Zvezda iz '91. u Srbiji, to je Steaua iz '86. u Rumuniji. Tako su i Lakatuša ovde dočekali 1998, ali je euforija brzo splasla jer nije bilo rezultata. A oni neće doći bez kontinuiranog rada. E sad, ne znam hoće li Robija "čekati" ili će ga brzo "potrošiti". Nisam nešto pratio njegovu karijeru i bio sam pomalo zatečen kad sam saznao da dolazi u Beograd. Čuli smo se odmah pošto je potpisao ugovor i poželeo sam mu sve najbolje. I videli smo se nedavno...

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online