Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 02.01.2012.
11:00
E. V. A

Srpski klubovi na ivici bede

Gotovo svi jedva sastavljaju kraj s krajem i poput mađioničara pronalaze novac za takmičenje i plate zaposlenih.

Srpski fudbal je godinama na veštačkom disanju. Da ova zemlja nije talentovana za sport, a samim tim i za fudbal, pitanje je kako bi opstajala ogromna većina klubova u Srbiji.


Od prodaje igrača, svi klubovi, uključujući najveće - Partizan, Crvenu zvezdu i Vojvodinu - žive i tako su prinuđeni da žive godinama unazad. A izgleda i godinama unapred.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković govorio je o tome na panelu u okviru Međunarodnog sajma zimskog turizma u Beogradu.

Poređenja bi bila neumesna

 

Profit Real Madrida u sezoni 2010. godini bio je 438,6 miliona evra, Barselone oko 400 miliona, Mančester Junajteda oko 350 miliona evra, a Aston Vile, koja je na 20. mestu te liste, 109,4 miliona evra. Dakle, poređenja sa bilo kojim srpskim klubom bila bi najblaže rečeno neumesna.

Podaci su katastrofalni, realnost je surova. Dovoljno je pogledati samo jedan podatak koji je izneo Laković. Kada prave godišnji finansijski plan klubovima, odmah nedostaje 97 odsto sredstava! 

Od TV prava mogu da pokriju eventualno jedan odsto budžeta, baš koliko i od prihoda sponzora. Još jedan procenat mogu da nakmaknu od prodaje ulaznica, ali samo ako im u goste dolaze Crvena zvezda ili Partizan. Dakle, od dve utakmice. Gde naći ostalih 97 procenata, pitaju se u svim klubovima kad prave godišnji finansijski plan. Jedini izlaz im je prodaja mladih, talentovanih igrača. I tako se stvara začarani krug.


Laković je kao primer izneo situaciju u OFK Beogradu (mogao je da uzme bilo koji drugi klub u Srbiji ili ogromnu većinu). Troškovi takmičenja u Superligi su oko dva miliona evra jer toliko treba dati za plate igrača i trenera, za ostale zaposlene u klubu i podmirivanje ostalih rashoda.

Potpredsednik FSS Ivan Ćurković saopštio je da je Srbija na četvrtom mestu u svetu po broju prodatih igrača u strane zemlje.

"Prema poslednjim podacima Svetske fudbalske federacije (FIFA), Srbija je na visokom četvrtom mestu po broju prodatih fudbalera u inostranstvo. Ispred nas su samo Brazil, Francuska i Argentina i to je naša realnost. Sadašnji stadioni ne donose prihod i moraju da se oslone na prodaju igrača", rekao je Ćurković.


Stadioni, odnosno infrastruktura klubova su posebna priča. U Srbiji trenutno postoje samo tri stadiona sa relfektorima, što će reći da samo ta tri objekta mogu da privuku atraktivnije, večernje TV termine. Atraktivnije za sponzore, pre svega.

Stadion OFK Beograda je u vlasništvu grada. Ali, naglasio je Laković, u poslednjih 20 godina nisu uložena nikakva sredstva u renoviranje stadiona, osim onoga što su ljudi koji su vodili ili vode klub uspeli da obnove (a to je sitno).

"Čak preti i zatvaranje jedne tribine stadiona na Karaburmi jer postoji opasnost od urušavanja", rekao je Laković.


Skloni smo da kritikujemo naše najjače klubove da ne uspevaju da prođu ni 1. kolo kvalifikacija u evropskim takmičenjima. Ali, treba biti realan. Za kvalitet su neophodne pare, a naši klubovi ih nemaju. Budžeti Partizana i Crvene zvezde kreću se u rasponu od 10 do 15 miliona evra, a ostalih klubova od 600.000 do 2,2 miliona evra, koliko ima Vojvodina. Poražavajuće!

Laković je istakao da stalni učesnik Lige šampiona, dakle ne Partizan ili zagrebački Dinamo, koji incidentno uđu u najkvalitetnije evropsko takmičenje, nego onaj koji je u Ligi šampiona "rezident", odnosno standardni učesnik ima minimalan budžet od 25 miliona evra.

Klubovi će u budućnosti možda moći da računaju na veća sredstva od televizijskih prava, ali, opet, da bi ta prava imala "puniju" cenu, moralo bi se poraditi na infrastrukturi.

Od utakmica samo 5,29 odsto prihoda


FS Srbije je u prošloj godini imao budžet od 17,5 miliona evra (sa profitom od Mundijala). Od dela tih sredstava napravljen je Sportski centar u Staroj Pazovi, potom su donirani mini-tereni po celoj zemlji (uglavnom po osnovnim školama), ali su i pokrivani troškovi takmičenja svih fudbalskih selekcija.
Od prodaje ulaznica za mečeve svih selekcija FSS je u 2010. godini zaradio tek 5,29 odsto ukupnih prihoda! U poslednjim kvalifikacijama za EP 2012, kako je naveo Laković, prihodi su postojali samo od utakmica protiv Slovenije i Italije.

 

Laković: Kod nas nema nameštanja

 

Zoran Laković tvrdi da u domaćem prvenstvu ne postoje neregularnosti zbog kojih bi se našla pod sumnjom i istragom FIFA i UEFA. Afere koje poslednjih nedelja potresaju Hrvatsku, Italiju i Kinu, probudile su sumnju da će se i srpski šampionat naći pod lupom, ali Laković veruje da nema razloga da tako bude.


"Fudbalski savez, osim nekih sporednih, paušalnih sumnji, nije imao ozbiljne optužbe i argumente za vođenje nekog postupka. Zbog toga želim da kažem da možemo da budemo ponosni što Srbije nema na mapi zemalja koje su nameštale utakmice, ali sve to ne sme da nas uspava, naprotiv. Moramo biti veoma oprezni jer su ovo stvari koje rade pojedinci, a štetu, koja može biti ogromna, trpe fudbal, klubovi i Savez", kaže Laković.


Generalni sekretar FSS otkrio je po kom principu deluju UEFA i FIFA kada su u pitanju nameštaljke.

 

"FIFA i UEFA su ne tako davno formirale posebne službe koje se bave otkrivanjem sumnjivih utakmica i rezultata, a program bi se na našem jeziku mogao prevesti kao 'rano upozorenje'. Sistem praćenja je veoma razvijen, a podrazumeva trag svih kladioničarskih uplata širom sveta, s posebnim akcentom na Daleki istok. Gde god da se pojavi nerazumno velika uplata na neki meč, FIFA daje uputstva lokalnom savezu i policiji da reaguju. Nijedan savez, organizacija, koja u našem slučaju ima 30-ak zaposlenih, nije obučen za otkrivanje takvih stvari. Na nama je da budemo na oprezu", zaključio je Laković.

Ponedeljak 02.01.2012. 11:48
uskoro neće biti ni talenata jer je građevinska mafija preuzela igrališta oko zgrada i u naseljima, a sportska mafija sport.
Ponedeljak 02.01.2012. 12:24
ima li ovde srba,sto bi rekao konuzin?
Ponedeljak 02.01.2012. 11:51
prva liga od deset klubova sa sistemom takmićenja ko u škotskoj plus da dva ispadaju direktno a jedan igra baraž i fudbalće ozdraviti jer ovaj sistem takmićenja je smiješan i tužan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online