Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.12.2011.
12:04
E. V. A

Srpski golman začarao kalčo

U zemlji koja po pravilu ima najbolje golmane na svetu, bivši kapiten Vojvodine čuva gol Sijene i privlači pažnju većih klubova.

Uspeo je Željko Brkić (25) da se izbori za mesto pod suncem tamo gde je to i najteže, u Italiji. U zemlji koja po pravilu ima najbolje golmane na svetu, bivši kapiten Vojvodine je na golu Sijene zaradio silne pohvale, ali i privukao pažnju mnogo većih klubova.


Toskanci su u sezoni po povratku iz nižeg ranga hit prvenstva. Malo ko je očekivao ovako dobre partije.

"Mislim da je Atalanta veći hit prvenstva od Sijene. Ušli su u šampionat sa minus šest bodova, a sada su u sredini tabele. I sve zahvaljujući paklenom strelcu Denisu. U Seriji A svi timovi, pa čak i oni koji se bore za vrh tabele, imaju najpre cilj da ispune kvotu 40. Taj broj bodova garantuje miran san i opstanak u eliti. Sijena je u toj grupi klubova i mi i dalje radimo na toj kvoti. To je naš prioritet. U poslednje vreme postižemo solidne rezultate, igra je sada na mnogo višem nivou nego na početku sezone i očekujem još bolji plasman kako prvenstvo bude odmicalo", kaže Željko Brkić. 

Srbija ima odlične golmane

 

Konkurencija za mesto na golu Srbije?
"E, tu sam više nego kompetentan. Pratio sam odmalena srpski fudbal i siguran sam da nikada nije vladala veća konkurencija na poziciji golmana u reprezentaciji kao sada. Svi mi koji smo bili u kombinaciji tokom kvalifikacija za EP vidimo svoju šansu i u novom ciklusu. Naravno, tu su i neki novi koji se nameću. Sve su to izuzetni čuvari mreže i što je još važnije sjajni su momci", hvali Brkić sve kandidate, ali se nada da će baš on biti prvi "kec" Srbije.

Zadovoljan je i svojim statusom u timu Sijene.


"Nemam ni najmanju zamerku na ponašanje ljudi u klubu koji su me zaista prihvatili kao da sam ponikao u Sijeni. Dali su mi šansu, ja sam je iskoristio, branio sam ono što treba i što može da se odbrani i nema tu ništa spektakularno".


Brkić je potpisao ugovor sa Udinezeom, a u Sijenu je prosleđen na pozajmicu. Ispostavilo se, odlično za sve jer pored Slovenca Handanoviča bi bio na klupi.

"Pravo rešenje, Handanovič je prošle godine bio ubedljivo najbolji golman u Seriji A i prosto je neverovatno kako nije promenio sredinu. Svi su ga već videli u nekom velikom evropskom klubu, ali on je rešio da produži ugovor sa Udinezeom. Oseća se prijatno u Udinama i ja to cenim. Zato je za mene najbolje rešenje bilo da odem u neki manji klub i tako izbegnem sedenje na klupi. Nisam mogao da odaberem bolju soluciju od Sijene. Odmah sam stao na gol i dobio mogućnost da se na jakim utakmicama u kvalitetnom takmičenju dokazujem i nadograđujem".


Ko je najbolji golman u Italiji?

"Rekao sam da je Handanovič izabran zvanično za prvog golmana prošle sezone, ali Slovenac je zaista i po mom mišljenju bez premca na Apeninskom poluostrvu. Odmah posle njega sledi De Santis iz Napolija. Izdvojio bih još Marketija, Abijatija, Žulija Cezara i naravno neprikosnovenog Bufona".


Vojvodina zaslužuje trofeje

 

Nije preboleo što kao kapiten Vojvodine nije osvojio nijedan trofej.
"Kako mogu to da prebolim? A bili smo tako blizu. Najiskrenije, želim Voši da što pre donese neki trofej u Novi Sad. Nikad se ne zna, možda i sa mnom na golu u nekoj bliskoj budućnosti. To mi je i dalje najveća i neispunjena želja. Mislim da navijači Vojvodine zaslužuju da se raduju šampionskoj tituli ili bar trofeju u nacionalnom kupu".

Brkić je zaključao mrežu, dobar glas se čuje, odmah se našao na meti Totenhema. Da li je bilo kontakta sa skautima "pevaca" koji zbog njega prate mečeve Sijene?

"Čuo sam da su bili na početku sezone i da su pokazali zainteresovanost. Mislim čak da su obavili preliminarni razgovor sa čelnicima Udinezea, ali sve je to daleko od realizacije. Tek sam stigao u Sijenu i počeo da se dokazujem na velikoj sceni. Ima vremena za odlazak iz Italije. Ne žuri se ni Udinezeu. Sasvim je sigurno da se ništa neće dogoditi ove zime, eventualno u junskom prelaznom roku. Ali, trenutno ne razmišljam o tome. Hajde da kažemo da je uspostavljen prvi kontakt sa Englezima i to je sve".


Ima li informaciju šta će Udineze učiniti? Teško da će uspeti da zadrže Handanoviča i pored svega?

"Ponavljam, Udineze se do juna neće baviti tim transferom, a posle sve zavisi od ponuda za Handanoviča. Ukoliko Slovenac ode, otvara se mesto. Najbolje da o tome pričamo tek pred letnji prelazni rok".


Kakav je kvalitet lige, neki kažu da je kalčo u padu?

"Nisam kompetentan za odgovor na to pitanje jer je ovo moja prva sezona u Italiji. Gledanjem utakmica putem TV-a ne može da se strekne prava slika o kvalitetu neke lige. Ali, svi koji su recimo pratili prenos derbi utakmice između Juventusa i Napolija moraju da priznaju da je to bio atomski fudbal. Sa druge strane, taj isti Napoli je pobedio Mančester Siti, dok su Inter i Milan lagano izborili plasman u drugu fazu Lige šampiona. Sve su to argumenti koji ne idu u prilog konstataciji da kalčo nazaduje", zaključuje Željko Brkić.

Rakija pre vina


Sijena pripada regiji Toskane, koja važi za jedan od najlepših delova Italije.
"Jeste predivan grad. Ovaj kraj je poznat po dobroj hrani i sjajnim vinima. Ali, ja to ne mogu da potvrdim ili da demantujem jer sa jedne strane nisam neki gurman, a sa druge, uvek prednost dajem srpskoj kuhinji. Što se vina tiče, ne pijem alkohol, sem u izvesnim situacijama. Ali i tada ništa ne može da zameni čašicu rakije. Sve u svemu, nisam pravi sagovornik na ovu temu jer slabo izlazim. Vodim sportski život koji se svodi na odlazak u Sijenin kamp na trening i eventualno laganu šetnju u večernjim satima. Tako je bilo i dok sam živeo u Novom Sadu".

 

Nemirni snovi zbog Talina

 

Teško mu je da govori o fijasku Srbije kvalifikacijama za EURO 2012. Brkića i dalje proganja gol koji je primio protiv Estonije u Talinu?


"Uh, ne pominjite mi to. Ali, pazite ovo, nisam jedini koji se suočio sa magijom Vasiljeva. Posle naše utakmice, na bukvalno identičan način savladao je još četvoricu golmana. Potražite na Ju tjubu prijateljsku utakmicu Estonije protiv Urugvaja i videćete da je i Musleri dao gol na isti način. Pa onda u baražu protiv Iraca opet preslikana situacija kada je Šaj Given savladan. Svaki put je šutnuo tako čudno, da je lopta kao nošena nekom čudnom silom odskočila neposredno pre naših intervencija. Nemojte pogrešno da me shvatite, nisam ni tada tražio alibi na onom užasnom terenu u Talinu. Ali jednostavno, kao da je Vasiljev prokleo sve nas golmane koji smo morali da hvatamo njegove magične lopte".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online