Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2011.
12:03
M. S. A

Nemanja ispred Runija i Bekama

Engleski mediji napravili idealan tim Aleksa Fergusona u proteklih 25 godina, u kome Nemanja Vidić ima zagarantovano mesto.

Legendarni menadžer Mančester Junajteda, Ser Aleks Ferguson, u nedelju 6. novembra proslavio je 25 godina otkako predvodi klub sa Old Traforda. Slavni Škot je za to vreme osvojio čak vrednih 27 trofeja, dakle više od jednog po sezoni, što ga čini najuspešnijim trenerom u istoriji britanskog fudbala.


Ferguson je u Mančester Junajted stigao 1986. godine, u trenutku kada je Liverpul bio neprikosnoven na Ostrvu, ali dve i po decenije kasnije stvari su se potpuno okrenule u korist "crvenih đavola".

Podatak da je klub sa Enfild Rouda u vreme kad je Fergi došao na Old Traford tada imao čak 16 titula, a Junajted samo sedam, dovoljno govori o tadašnjoj nadmoći "crvenih", međutim, oni su u međuvremenu osvojili još samo dve titule (poslednju davne 1990. godine) dok je Mančester Junajted pod Fergusonovim vođstvom nizao i nizao šampionske pehare i prošle sezone pretekao Liverpul po broju titula (19).

Pored tih 12 šampionata Engleske, Ferguson je u svom 25-godišnjem mandatu dva puta osvajao i Ligu šampiona, pet FA kupova i titulu klupskog prvaka sveta...

Najbolji tim
Uz nekoliko zagrada "Idealnih 11" Aleksa Fergusona u proteklih 25 godina u izboru medija izgledaju u formaciji 4-4-2 ovako:
Golman: Peter Šmajhel
Desni bek: Geri Nevil
Štoperi: Nemanja Vidić i Jap Stam (Stiv Brus)
Levi bek: Patris Evra (Denis Irvin)
Centralni vezni igrači: Roj Kin i Pol Skols
Desno krilo: Kristijano Ronaldo (Dejvid Bekam)
Levo krilo: Rajan Gigs
Napadači: Erik Kantona, Vejn Runi (Kristijano Ronaldo).
U najužem izboru, ali bez sreće da se nađu u idealnom timu, bili su Edvin Van der Sar, Gari Palister, Rio Ferdinand, Brajan Robson, Mark Hjuz, Dvajt Jork, Endi Kol, Rud van Nistelroj...

Najgori tim
Da je i Ferguson od krvi i mesa i da zna ponekad da pogreši, pokazuje i njegov "najgori idealan tim", sastavljen od igrača koje je Škot tokom dve i po decenije dovodio na Old Traford, ali nisu opravdali očekivnja u slavnom klubu.
Taj "najgori tim" izgleda ovako: Taibi - Prunije, Blan, Mej - Đemba Đemba - Bebe, Kleberson, Veron, Poborski - Belion, Forlan.

Tokom ovih slavljeničkih dana brojni engleski mediji objavljivali su idealne timove Ser Aleksa Fergusona tokom njegove dve i po decenije na Old Trafordu. Slavni Škot predvodi mnoge velike igrače, pa je bilo jako teško izabrati "idealnih 11", a nama posebno imponuje da je u izborima svih engleskih magazina zagarantovano mesto imao jedan srpski fudbaler. Naravno, reč je o Nemanji Vidiću, aktuelnom kapitenu Mančester Junajteda i uz veterana iz Velsa, Rajana Gigsa, jedinom fudbaleru iz sadašnjeg tima "crvenih đavola", koji se našao u ovom probranom društvu.

Koliko je to veliki uspeh i čast za Vidića neka posluži podatak da, recimo, u nijednom izboru nije bilo mesta za njegovog dugogodišnjeg partnera iz odbrane i bivšeg kapitena, Rija Ferdinanda, a da su se za drugog štopera, pored nezamenjivog Srbina, najčešće borili Holanđanin Jap Stam i još jedan bivši kapiten "crvenih đavola", Stiv Brus.

A šta tek reći za konkurenciju na ostalim pozicijama u ekipi? Tako u izboru prestižnih "Dejli mejla" i "Eurosporta", nije bilo mesta za jednog Dejvida Bekama, ikonu navijača Mančester Junajteda, dok u izboru portala "Goal.com"
nije bilo mesto za najveću zvezdu sadašnjeg tima - Vejna Runija?! 

Fergusonovo poverenje najvažnije


Nemanja Vidić smatra da je, pored menadžerskih kvaliteta, poverenje Aleksa Fergusona u njegove igrače ono što ga čini istinski velikim trenerom.

 

"Samopouzdanje je najbitnije što on daje igračima. Ferguson veruje u svoje igrače. Kada vam je teško uvek je uz vas. Meni je mnogo pomogao, posebno u prvih šest meseci na Old Trafordu", rekao je kapiten Mančester Junajteda.

 


Vidić ipak ostaje u Junajtedu


Nemanja Vidić neće napustiti klub na kraju sezone, izjavio je njegov menadžer Paolo Fabri. Prošle nedelje se Ostrvom prenela informacija da je Aleks Ferguson navodno odlučio da proda Vidića u letnjem prelaznom roku madridskom Realu, koji je već nekoliko meseci zainteresovan za srpskog štopera.


"Nema novina, a taj transfer nije moguć. Vidić ne želi da ide iz kluba, i nikome nije tražio da ga pusti da promeni sredinu", rekao je Paolo Fabri.


Vesti o odlasku Nemanje Vidića sa Old Traforda plasiraju se maltene pred svaki prelazni rok, ali ih klub i igrač uvek demantuju.

 

Kantona: Problemi kad ode


Legendarni Francuz Erik Kantona smatra da će njegov bivši tim upasti u velike probleme kad Aleks Ferguson odluči da završi trenersku karijeru.

 

"Neću mnogo da pričam, ali verujem da će Ferguson još dugo biti trener. Posle toga, klub će naići na brojne probleme. On je kao Gandi u fudbalu. Volim da mislim i da kažem da je Ferguson genije", kaže Kantona.


Francuz je rekao da ga fascinira sposobnost čuvenog Fergija da se adaptira.
"On je vodio toliko različitih generacija do sada. Ima 70 godina, a radi sa momcima koji imaju 18 i uspeo je da se adaptira na sve to".

 A, ženu fudbal ne zanima...


Kažu, iza svakog uspešnog muškarca stoji - žena. Ali da je po ženi Aleksa Fergusona, ovaj bi odavno bio u penziji. Zasluženoj, naravno.


Gospođa Keti, sa kojom je Fergi u braku još od 1966. godine, ne mari puno za blistavu karijeru svog supruga jer je fudbal jednostavno ne zanima.

 

"Mojoj supruzi je dosadila cela stvar sa fudbalom. Kada je Alister Kembel pozvao da me obavesti da ću postati Ser, ona mu je rekla - Pa zar ne mislite da je dobio dovoljno nagrada?
Ne dozvoljava gospođa Keti u svom domu ništa što ima veze sa fudbalom.


"U našoj kući ne postoji ni jedna stvar vezana za moju karijeru. Ona je neverovatna. Ne smem čak ni sportski magazin da unesem u kuću a da mi ona ne odbrusi - Gde ćeš s tim!?

Ma, kakva penzija


Ferguson će poslednjeg dana decembra proslaviti 70 rođendan. Po godina je odavno za penziju, pa su verovatno i zato počela strašno da ga nerviraju pitanja novinara "šta će da radi kad jednog dana završi karijeru". Tako je jednom ironično obrusio:

 

"Mnogo sam talentovan, valjda vidite da i tako izgledam, možda ću da postanem slikar, imam mnogo vremena..."

Crveneli zbog greške na tribini


"Dejli mejl" je objavio da su neki u Mančester Junajtedu crveneli u nedelju 6. novembra, ali ne zato što su "crveni đavoli", već zato što su napravili gaf na počasnoj tribini, koja je u svečarskom danu dobila ime po Ser Aleksu Fergusonu.
Naime, navijači su primetili da je jedno slovo "S" u prezimenu Ferguson stavljeno naopako, pa su ubrzo usledili raznorazni komentari po forumima, ali iz kluba su uz izvinjenje obećali da će vrlo brzo ispraviti nenamernu grešku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online