Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2011.
22:43
Vestionline, sportske.net A

Pola veka Aleksa Fergusona

Strateg Mančester Junajteda, Ser Aleks Ferguson, u svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je svedok velikih promena u fudbalskoj igri koji su ovaj sport podigli na jedan viši nivo.

Ferguson je na kormilo Junajteda stigao 6. novembra 1986. godine

Tokom 25 godina provedenih na klui tima sa Old Traforda, Ser Aleks Ferguson jedan je od retkih trenera u Engleskoj koji je bukvalno ceo svoj život posvetio vođenju jednog tima i tako ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija i generacija navijača Mančester Junajteda.

Kao najveće promene koje su obeležile fudbal na ostrvu, Ferguson izdvaja uticaj koji su doneli tamnoputi i inostrani fudbaleri, promene na samom terenu i novitete u medicinskom smislu zbog kojih je fudbal prerastao svoje nekadašnje okvire.


"Veliki izazov za mene kao trenera je bio susret sa igračima iz drugih okruženja i drugačijih kultura. Kako najveća prepreka se uglavnom javljala ta jezička barijera. Neki fudbaleri su lako savladavali engleski jezik, drugi pak nisu", smatra Fergi.


Čvrsta ruka

Po svom dolasku u Junajted, Fergi se susreo sa velikim problemom zbog kojeg je zapao u jednu vrstu depresije i bio izuzetno zabrinut hoće li uspeti na klupi engleskog kluba.
Naime, Fergija su u klubu sačekali Norman Vajtsajd, Pol Mekgret i Brajan Robson, fudbaleri koji su zbog preterane upotrebe alkohola bili u izuzetno lošoj fizičkoj formi.
Tada je Fergi već na startu svoje karijere uspostavio sistem koji sa velikim uspehom traje 25 godina. Njegova čvrsta ruka i oštra disciplina koju forsira godinama postali su zaštitni znak iskusnog Škota.

"Posle 25 godina u fudbalu, mogu reći da sada imam potpuno drugačiji odnos sa igračima, kada u klubu imam više stranaca nego što je to bio slučaj kada sam u klubu uglavnom imao fudbalere iz Engleske. Takođe, sam kvalitet terena doneo je velike promene fudbalskoj igri. Sada se igra brže i kvalitetnije nego što je to bio slučaj ranije".


"Neki klubovi na svojim terenima namerno imaju donekle visoku travu, valjda očekuju da će tro zbuniti protivnika. Po meni je to obična glupost. Evo na primer, teren Alderšota je zaista bio predivan pre neko veče", ističe Ferguson.


Takođe, Fergi ističe da je napredak na polju medicine imao veliki uticaj na poboljšanje igre.


“Medicina je neverovatno napredovala. Fudbaleri sada imaju priliku da na svoju karijeru produže i ostanu na terenu mnogo duže nego što je to raniej bio slučaj. Sada je potpuno normalna stvar da u svojim tridesetim fudbaler i dalje bude na terenu.” rekao je Ferguson.


Sa ukupno 48 osvojenih trofeja, Aleks Ferguson je najuspešniji trener u istoriji Engleske i svetski fudbal će morati dugo da čeka na nekoga ko će prevazići popularnog Fergija.

Promene koje su zadesile fudbal nisu ostavile traga na iskusnom Škotu koji sa istim žarom uživa u fudbalu kao i prvog trenutka kada je kročio na travnati teren.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online