Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 23.10.2011.
11:31
Vestionline, Novosti A

Španci u Primeri otpisali Srbe

"Tužno je, ali istinito da igrači iz Srbije danas ne mogu da budu respektabilni u Španiji. Klubovi su nam na niskom nivou", priča za "Novosti" iskusni menadžer Zoran Vekić.

Istina, Ivan Obradović je u Saragosi, Duško Tošić u Betisu, a Dejan Lekić u Osasuni, ali u ovom prvenstvu skoro da nisu odigrali ni minut u Primeri! 

Zoran Vekić: Nema Srba u Španiji!

Godinama su igrači iz Jugoslavije vedrili i oblačili na Pirinejima, krajem dvadesetog veka fudbaleri iz Srbije i Crne Gore su bili druga sila, iza Brazila, po broju onih koji su svoje umeće i znanje unovčili u jednoj od najjačih liga Evrope.


Šta se dogodilo i šta je dovelo do potpunog fijaska fudbalera iz Srbije kada su u pitanju transferi u Španiju? Pravi sagovornik na tu temu - Zoran Vekić, koji tri decenije živi i radi u zemlji fudbala, koride i flamenka, priznati agent FIFA koji je svojevremeno u Real Madrid doveo Predraga Mijatovića, Milana Jankovića i Pericu Ognjenovića, brinuo o Savi Miloševiću, Risti Vidakoviću, Ivici Dragutinoviću...

"Raskorak je nastao kada se raspala Jugoslavija, mada to nije toliko uticalo, doskora, na transfere naših igrača. Zamislite da se Španija podeli na Kataloniju, Baskiju, Andaluziju... Tužno je ali istinito, igrači iz Srbije danas ne mogu da budu respektabilni u zemlji evropskog i svetskog prvaka. Klubovi su nam na niskom nivou, a pola Superlige je na nivou nekadašnje Srpske lige", objašnjava Vekić.

Mnogo toga se sakupilo i stvorilo branu koja odvaja španski od srpskog fudbala.

"Ekonomski potencijal je oduvek, a pogotovo danas, važan faktor kada je evropski fudbal u pitanju. Budžeti dva naša najveća kluba, Zvezde i Partizana, na nivou su španskih drugoligaških ekipa. A kada je tako, teško se posloži ekipa za neka veća dostignuća. Kada kažem veća, mislim na učešće u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Jer se u ta dva takmičenja stvaraju imena. Eto, nekoliko prvotimaca APOEL-a sa Kipra je već u tefteru i menadžera i klubova posle samo nekoliko dobrih partija u Ligi šampiona".

Problem srpskih fudbalera je i u tome što su oni u Španiji stranci. A samo tri igrača van Evropske unije mogu da se licenciraju i igraju.

"Upravo tako, naši igrači zauzimaju mesto stranca, a u Španiji oni su ti koji stvaraju razliku i zato se angažuju samo velika imena. Ne dovode se da bi popunjavali broj, za njih ne postoji period adaptacije, moraju uvek da budu među najboljima".

Što se ne može reći za Obradovića, Tošića i Lekića.

"Obradović nije ni licenciran za Saragosu, zato nema priliku ni da igra, a bio je reprezentativac Srbije. Tošić je došao nešto kasnije i nikako da dobije priliku, jer je Betis jedno vreme bio i u vrhu Primere, ali ni sada kada je izgubio tri utakmice zaredom. A na levom beku, njegov konkurent Naćo pružao je dobre partije. Čudi me, međutim, kako Lekić ne može nikako da zaigra za Osasunu, koja je tim, jedan od retkih u Španiji, koji igra dugim loptama na centarfora. To je idealno za Lekića, koji je jak u skoku. Dakle, nešto je do njih, nešto nije, ali u svakom slučaju, dogodilo se zaista nešto neverovatno, da nema nijednog Srbina u Primeri", konstatuje Zoran Vekić.

Nedelja 23.10.2011. 19:17
nije to baš tako. niko nije lud da da milion eura za igrača pa da mu ne da šansu. smiljanjić je svojevremeno biop standardan u espanjolu ,pa kad su vidjeli ljudi koga su doveli dobio je nogu,lekić je prošle na 20 i kusur utakmica dao jedan gol pa je samim tim sebe preporučio da igra utakmice u osasuni jedino na FIFI kod kuće,obradović je bio standardan ali je imao opasnu povredu i udaljio se od forme i igranja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online