Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 14.10.2011.
14:10
E. V. A

Slede promene, ali mentalitet ostaje!

"Posle svega što se desilo u Mariboru nema opravdanja za selektora i igrače, ne želim da slušam nikakvu tužnu priču, jer teren je jedino ogledalo", kaže Ljupko Petrović.

Ljupko Petrović: Sada je trenutak da se napravi rez

Debakl srpskog fudbala u Mariboru odjeknuo je snažno, povređeni su ljudi koju su u fudbalu ceo život, ima pozitivnih komentara i kritika, ali i "dežurnih pljuvača" spremnih da se oglase samo posle izgubljene bitke. Reč imaju treneri i fudbalski stručnjaci...


Ljupko Petrović (64) jedan je od onih koji su ostavili snažan pečat u srpskom fudbalu, imao je uspone i padove, ali priznaje da je poraz u Sloveniji doživeo kao jednu od mračnijih stranica u istoriji ove igre na našim prostorima.

"Posle ove epizode u Mariboru, nema opravdanja ni za selektora ni za igrače", jasan je Ljupko Petrović.

"Večiti" bez komentara


Iz redova dva najveća srpska kluba, Crvene zvezde i Partizana, za sada je bez komentara.
"Dogovor čelnika kluba i stručnog dela ekipe je da nema nikakvih komentara i ocena", kaže Marko Nikolovski.

 

Ista je situacija i u Partizanu.
"Ne bih ništa da izjavljujem i komentarišem posle svega što se dogodilo u Mariboru", rekao je trener Aleksandar Stanojević.

"Pravi pokazatelj svega je odnos prema igri naših fudbalera i Slovenaca. Na njihovih deset klizećih startova, mi smo imali jedan! Da li takav odnos imaju i u klubovima? Posle svega ne želim da slušam nikakvu tužnu priču, jer teren je jedino ogledalo".


Petrović jasno stavlja do znanja da je kompletna slika bila poražavajuća.

"Sada je trenutak da se napravi rez, mnogo toga promeni pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. I na klupi i na terenu. Mislim tu na selektora i stručni štab, koji moraju prvi da snose posledice ove sramne eliminacije. Drugačije ne može da bude, jer trener da bi bio u pravu, mora da pobeđuje", jasan je Ljupko Petrović.


Trener koji je sa Crvenom zvezdom bio šampion Evrope 1991. ne krije da imamo problem i sa mentalitetom, jer je porazna činjenica da reprezentacija odavno nije slavila u utakmici koju je "morala da dobije".

"Ne znam da li možemo da promenimo naš mentalitet", kaže Ljupko Petrović.

"Slovenci su nagrađeni za pošten pristup. A, nama se sve obilo o glavu. I pristup igri, i nedopustiv odnos".


Milorad Kosanović (60), nekadašnji selektor mlade reprezentacije, trener Vojvodine, Crvene zvezde, klubova iz Kine, smatra da je neuspeh reprezentacije posledica loših stvari u prošlosti.

"Ne može fudbal da ostane imun na događanja u društvu, ali je vrhuška mogla ozbiljnije da shvati opomenu koju smo dobili u Nemačkoj 2006. jer sada plaćamo ceh haosu koji je iza sebe ostavio Klemente. Razjedinio je struku, osiromašeni klubovi ne mogu da proizvedu ni trenere za Savez, ni igrače za selekciju, pošto ih prodaju još u kadetima, jer ne igraju Evropu", smatra Kosanović i glasno pita:


"Ko je kriv? Tole? On nije selektor. Pižon? On nije sam tu došao. Igrači? Njih je neko izabrao. Iskreno, meni je žao igrača, jer deset godina rade negde u inostranstvu kako bi sa reprezentacijom uradili nešto više, a onda im postane jasno da samo kvalitet ne donosi i rezultat. Ispali smo, a da ne znamo ni kako".


Ilija Petković (66), kao bivši selektor, zna kako se sad oseća Vladimir Petrović. Stao je u Pižonovu odbranu.

"Vidim da je već počelo bacanje drvlja i kamenja na Pižona i igrače, ali za to nije mesto ni vreme. Neka se svako od tih kritičara pogleda u ogledalo i navede svoje rezultate. Znam dobro kako se sada osećaju svi u reprezentaciji, odnosno da je njima najteže.

Najlakše je osuđivati, ali isto tako život ide dalje. Grešaka je bilo i to niko ne spori. Potrebno je da se okrenemo kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo, a ne da odmah tražimo promene. To je ružno", kazao je Petković i podsetio da "realno, plasman nismo ni zaslužili jer je bilo mnogo grešaka na startu kvalifikacija".


Još jedan bivši selektor, tadašnje SR Jugoslavije, Slobodan Santrač (65), kao razloge neuspeha odredio je dešavanja koja su mnogo dalje od terena.

"Rezultat iz Slovenije bio je samo potvrda stagnacije rada u srpskom fudbalu. Ako uporedimo fudbal, košarku i odbojku, najveće uspehe imaju odbojkaši jer se u tom savezu najbolje radi. Kada postoji sistem postoje i rezultati. I u košarci i u fudbalu imamo igrače iz vrhunskih klubova, ali rezultati u kontinuitetu ne postoje. Više je to sporadično. Naši problemi su nastali još 2006. u Nemačkoj. Menjali su se selektori, mnogo igrača je prošlo kroz reprezentaciju. Sve to je dovelo do toga da nemamo stabilnost. Okolni savezi, kao što su Hrvatska i Slovenija su mnogo stariji od našeg i oni već dvadesetak godina znaju na čemu su. Svi treba da znaju da Pižon nije kriv. On samo radi sa onim čime raspolaže", tvrdi Santrač po kome je bitan faktor i domaća liga. 

Sušić: Srbija među deset na svetu

 

Safet Sušić, (56), selektor Bosne i Hercegovine, ne može da veruje da Srbija nije izborila bar baraž:

 

"Srbija ima odlične igrače, bez ikakve dileme. Nemanja Vidić, Bane Ivanović, Dejan Stanković... Po kvalitetu je Srbija među najboljih deset u svetu, ne samo u Evropi, zato ne mogu da shvatim zbog čega je ispala. Za mene je to enigma".


Prema njegovim rečima, "orlovima" je presudio loš start u kvalifikacijama.


"Problemi u FSS, gužva oko bivšeg selektora Antića, pa poraz od Estonije... Posle toga bilo je teško očekivati da se vade protiv Slovenije. Žao mi je mog bivšeg saigrača Pižona, ali moraće svi u srpskom fudbalu da se zamisle šta nije valjalo", naglasio je selektor BiH.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 14:28
Prazne price i "korektne" izjave, u slucaju da se ne zamere nekom pa da ih eventalno zaobidje moguci poziv an mesto selektora. Znaci korenite promene. Smena kompletne garniture bez privilegija. Dovesti ljude koji imaju autoritet i zelju za radom. Fudbalerima ukazati priliku samo ako postuju grb i dres. Kvalifikacije bez ikakve nadoknade, jedino premije u slucaju ostvarenog rezultata. A celoj ovoj ekipi traziti nadoknadu troskova i jos da plate iz sopstvenih dzepova shodno primanjima zbog bruke i nanosenja dusevnog bola naciji.
Petak 14.10.2011. 18:21
Niko ne sme da pisne protiv toleta diktatora
Petak 14.10.2011. 18:42
Lopove odlazi, niko te nece kako to ne shvatas i zasto drzava ne reaguje, pa nije ovaj majmun Putin da nemoze niko da ga smeni. Toooleeeeee Odlaaaaziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online