Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Utorak 11.10.2011.
22:31
Vestionline A

Sramotan poraz "orlova" u Sloveniji

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je od Slovenije rezultatom 1:0 poslednji i odlučujući meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, pa će najveća fudbalska smotra "Starog kontinenta" zasluženo proteći bez naše selekcije.

Malo šta nije bilo pogrešno u redovima Srbije na meču u Mariboru

Fudbalska reprezentacija Slovenije pobedila je Srbiju sa 1:0 u meču koji domaćinu nije značio ništa, dok je našoj selekciji mogao da donese plasman u baraž za EURO. Ipak, izabranici selektora Vladimira Petrovića Pižona naivno su prokockali poslednju šansu i zasluženo su izgubili i ostali bez Evropskog prvenstva.

Pobedonosni pogodak za "zmajčeke" postigao je Dare Vršić u poslednjem minutu prvog dela, kada je udarcem sa 40 metara lobovao golmana Bojana Jorgačevića, a najveću šansu za izjednačenje propustio je Nemanja Vidić, kada u 65. minutu nije iskoristio penal, koji je izveo na sopstvenu inicijativu.

Slovenija je tako ispunila obećanje i časno se oprostila od navijača i ovog ciklusa, dok je Srbija po ko zna koji put razočarala sve svoje fanove i poklonike.

’Orlovima’ je trijumf bio neophodan za prolaz u baraž, ali nisu uspeli da ostvare cilj. U baraž će iz grupe C ići selekcija Estonije, a direktni plasman na EP još ranije je obezbedila Italija, koja je u okviru poslednjeg kola kvalifikacija pobedila Severnu Irsku sa 3:0.

Nastavljena je negativna tradicija, a ona kaže da Srbija ni 12. godinu zaredom neće učestvovati na Evropskim šampionatima. Sa druge strane, Slovenci su posle pet uzastopnih remija pobedili Srbiju, a i srušili su neugodnu tradiciju, po kojoj su tek u 20. meču pobedili protiv jedne zemlje iz bivše SFR Jugoslavije!

Sve viđeno na ovom susretu bilo je pravo mučenje od strane srpskih fudbalera. Pokušali su u nekoliko uvodnih minuta srpski fudbaleri da dođu do gola i tako olakšaju sebi nastavak utakmice. Međutim, i Slovenci su od samog starta imali svoje ambicije, nagovestivši da će sačuvati obraz i ponos u večerašnjem meču. 

U 17. minutu Srbija je propustila veliku priliku, kada je Kolarov idealno centrirao po zemlji, a Mrđa je za koji centimetar zakasnio i nije uspeo da prosledi loptu u gol.


Usledio je novi period igre u kojem je Slovenija delovala nešto opasnije, ali najbolju šansu ponovo je imala Srbija – Jovanović je započeo akciju, Kolarov je ponovo sjajno centrira sa levog boka, a Ninković je utrčao iz drugog plana i promašio gol.

U 39. minutu Ivanović je pravovremeno intervenisao ispred Kirma, a u kontri Srbije viđena je veoma sporna situacija – Jovanović je posle dodavanja Tošića izbio sam pred Handanovića, Brečko je startova sa leđa, a sudija De Blekere je Jovanoviću pokazao žuti karton. Ponovljeni snimak pokazao je da je Brečko prvo pokupio loptu, a zatim i reprezentativca Srbije. Utisak je da je sudija doneo ispravnu odluku, ali da Jovanović nije pao u želji da iznudi penal.

U nadoknadi prvog poluvremena hladan tuš za Srbiju – Dare Vršič odlično je šutirao sa 40 metara, a golman Bojan Jorgačević je očajno procenio let lopte, koja se od prečke odbila u gol.

Slavlje "zmajčeka" posle postignutog gola

Ulazak Krasića i Pantelića u nastavku susreta ubrzao je i oživeo igru srpske selekcije, i iz jedne dobre akcije u 63. minutu Srbija je došla do prilike za gol nade. Kolarov je oboren u kaznenom prostoru od Šulera, De Bleker pokazuje na penal. U svoj raspravi ko će šutirati, loptu uzima Nemanja Vidić i - promašuje! Tačnije, sjajni golman Handanovič hvata mu "živu loptu"!

U narednih desetak minuta Srbija je dva puta pokušala da ugrozi gol rivala – Tošićev udarac završio je iznad gola, a Handanović je sa lakoćom ukrotio šut Pantelića.

U 77. minutu Handanović je odbranio solidan udarac Mrđe, Pantelić je odbijenu loptu prosledio u mrežu, ali gol je poništen zbog ofsajda. Do kraja meča Srbija nije stvorila nijednu ozbiljnu priliku, ekipa Vladimira Petrović delovala je bezidejno i Slovenci su sasvim zasluženo ostvarili pobedu.

Selektor Srbije Vladimir Petrović Pižon posle meča je u najsmešnijoj izjavi godine prokomentarisao da je naša ekipa bila umorna posle Italije, da je Slovenija odigrala najbolji meč u kvalifikacijama, a onda je optužio i lošu sreću za potpuni debakl?!

"Imam objašnjenje za neuspeh. Nije nam bio dan, istrošili smo se protiv Italije. Taj meč nam je oduzeo snagu, a upravo su nam snaga i sreća nedostajali. Slovencima je bilo mnogo lakše da igraju kada nisu bili opterećenji rezultatom. Oni su večeras odigrali najbolju utakmicu u kvalifikacijama, igrali su bez straha da će da pogreše, a mi smo primili gol iz kiksa i nismo iskoristili penal. Nismo bili miljenici sreće", izjavio je Petrović za RTS.

Slovenija - Srbija 1:0 (1:0)

Strelac: Vršič 45'. Stadion: Ljudski vrt u Mariboru. Gledalaca: 10.000. Sudija: Frank De Blekere (Belgija). Žuti kartoni: Šuler, Bačinović, Matavž (Slovenija), Jovanović (Srbija).

 

SLOVENIJA: Handanovič, Brečko (Ilič 65'), Šuler, Cesar, Ljubijankić, Jokić, Kirm, Radosavljević, Bačinović (Krhin 69'), Vršič (Birsa 76'), Matavž.

Selektor: Matjaž Kek.

 

SRBIJA: Jorgačević, Ivanović, Kolarov, Vidić, Subotić, Stanković, Petrović (Pantelić 51'), Ninković (Milijaš 72'), Tošić, Jovanović (Krasić 57'), Mrđa.

Selektor: Vladimir Petrović.

Utorak 11.10.2011. 22:56
Nema spasa nasem fudbalu dok je na celu FSS. T.Karadzic
Utorak 11.10.2011. 22:52
Говеда равнодушна! Бруке!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online