Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.09.2011.
12:04
Đ. Pajić - Vesti A

Nismo još za crni flor

Kapiten "orlova" u utorak igra jubilarni 100. meč za reprezentaciju, ali ne razmišlja o fešti već o pobedi nad Faranima.

Deki slavi jubilej protiv Farskih Ostrva

U šali je Dejan Stanković, kapiten reprezentacije Srbije, posle meča u Belfastu (1:0) stao pred novinare i rekao da je na beloj, reprezentativnoj trenerci, umalo mogao da bude crni flor, aludirajući na činjenicu da su nedavno, mnogi, požurili da sahrane srpski fudbal.


"Znali smo da je u Belfastu jako važna utakmica, smatrali smo najvažnija od Rumunije pre gotovo dve godine, kad smo igrali za overu plasmana na Mondijal u Južnu Afriku. Radili smo na sebi, popravljali neke stvari iz meča u meč, ne znam samo šta nam se događa, zašto lopta neće u gol. U prvom poluvremenu protiv Irske, videli ste, sve je lepo išlo, lopta stizala gde treba, na vreme, kroz akciju, ali prosto nije htela u gol. Čujem da su neki pomislili i poredili to sa nekim momentima iz prošlosti kojih ne želim da se sećam. Ja, iskreno, nisam. Valjda nisam ni stigao da ih se setim. Srećom, na vreme smo u nastavku došli do gola i uzeli tri boda".

Jedini sa tri Mondijala


Dejan Stanković je jedini fudbaler Srbije koji je učestvovao na tri Svetska prvenstva - u Francuskoj 1998. godine, u Nemačkoj 2006. i u Južnoj Africi 2010. godine.

Kapiten će u utorak, protiv Farskih Ostrva u Beogradu odigrati 100. utakmicu za državni tim. U svakoj drugoj situaciji prilika za feštu, samo ne u ovoj.


"Ni pomisliti neću na tu činjenicu dok se ne završi utakmica i dok, nadam se, ne ubeležimo tri boda. Opet je važno, a ja samo ponavljam pitanje, vama novinarima, da li neka od mojih 99 do sada odigranih, nije bila važna? I, ako mi dozvolite, da malo budem novinar pa da zaključim kako nas čeka "jako važna utakmica protiv uvek neugodnih Farana", nasmejao se fudbaler koji će, po svemu sudeći, ove jeseni postati rekorder po broju odigranih utakmica za nacionalni tim i sa trona skinuti velikog prijatelja Savu Miloševića (102). O tome kaže...


"U oktobru 2008, pred početak kvalifikacija za SP protiv Litvanije u Beogradu, iz ruku predsednika Karadžića dobio sam Dijamantsku loptu, priznanje koje FSS dodeljuje onima koji su odigrali 75 i više utakmica za reprezentaciju. Pitali su me posle meča, da li je sledeći cilj da preteknem mog brata Savu, koji je odigrao 102 meča... Ne, rekao sam, zaista ne razmišljam o tome, ne jurim rekorde. Moj cilj tada je bio plasman sa reprezentacijom na SP. Ali, od sudbine ne može da se pobegne, a svakome, naravno i meni, mora da godi činjenica da sam toliko puta obukao najdraži dres", rekao je Stanković.


Taj "istorijski", 102. meč, i "nerešen rezultat" sa Savom Miloševićem može da se dogodi u Sloveniji. A Slovenija za Stankovića ima još jednu dimenziju - iz Slovenije mu je supruga (Ana), a tamo živi njen brat Milenko Aćimović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, sada sportski direktor Olimpije.


"On je moj drugi brat", kaže Stanković. 

Debi iz snova


Dejan Stanković je pre 13 godina bio fudbalski klinac i kao takav debitovao je za reprezentaciju tadašnje SR Jugoslavije u prijateljskom meču protiv Južne Koreje. Jugoslavija je pobedila 3:2, a dva gola dao je upravo Stanković.
U utorak, 6. septembra 2011. godine, Srbija igra važan duel u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine u Poljskoj i Ukrajini. Na tom meču, Dejan Stanković će proslaviti "stotku" - 100. utakmicu za nacionalni tim!


"Sećam se debi utakmice kao da je juče bila... Svaki detalj mi je u glavi. Igrali smo protiv Južne Koreje, ja klinac, a pored mene Piksi, Dejo, Miha, Juga... Posrećilo mi se da dam dva gola. Pre meča prišao mi je Petko (Ilija Petković), tada pomoćnik selektora Santrača i rekao mi: "Mali, nemoj da brineš, svaki debitant ima svoj trenutak. Sada je na tebe red". I bio je u pravu", kaže Stanković, prisećajući se prvih fudbalskih koraka u najvažnijem dresu.

Gledajmo samo sebe


Estonci su zaduženi za iznenađenja u grupi C. Selekcija koja je "orlove" uskratila u grupi za čak pet bodova (poraz u Beogradu 1:3 i remi u Talinu 1:1), koja je potom uspela da izgubi od Farskih Ostrva, iznenadila je Sloveniju u Mariboru (2:1).

Različiti su bili komentari iz tabora srpske ekspedicije. Pojavila su se i mišljenja da će sada Estonci opet naći neku svoju računicu... Dva su moguća pogleda na situaciju u grupi. Prvi je dao selektor Vladimir Petrović...

"Do završetka poslednje utakmice neće se znati ko će otići u baraž..."


Ili Slobodan Rajković, koji je u Belfastu sa mnogo uspeha popunio upražnjeno mesto zbog povrede i odsustva Nemanje Vidića...

"Najbolje je da samo gledamo sebe kad već imamo šansu da sudbina bude apsolutno u našim rukama", rekao je novi član nemačkog Hamburgera.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 14:17
blizu smo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online