Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2011.
12:02
E. V. A

Naši navijači nisu nacisti!

Fudbalski klub Vojvodinu 1914. godine osnovala je srpska napredna omladina. Novosađani su oduvek negovali slobodarske tradicije i istinske vrednosti, pa je jasno kako se osećaju navijači i pripadnici ovog kluba kada su saznali da je UEFA kaznila Vojvodinu sa 25.000 evra zbog "nacističkog oblačenja i ponašanja navijača koji su skandirali Musoliniju i promovisali fašizam".

Navijači Vojvodine - Red Firm

Šta zapravo stoji iza izveštaja Denisa Kruiza, irskog delegata utakmice u Lihtenštajunu?


"Gospodin Kruiz napisao je u izveštaju koji je UEFA prosledila FS Srbije, a potom i nama, obrazloženje potkrepljeno fotografijama, gde je ocenjeno da je transparent RFNS (Red firm Novi Sad) i logo s ukrštenim čekićima, znak koji simbolizuje nacizam i fašizam?! Uzaludna su bila naša objašnjenja da se ne radi o (R)asizmu, (F)ašizmu i (N)acional-(S)ocijalizmu, kako je delegat očigledno protumačio, ali u knjizi zabranjenih simbola i znakova UEFA, postoji i logo s ukrštenim čekićima koji je navodno znak skinheda, koji je zabranjen", kaže generalni sekretar FK Vojvodina Radisav Rabrenović.


Navijačka grupa Red firm osnovana je 1989. godine po ugledu na navijače Vest Hema, a logo s ukrštenim čekićima preuzet je takođe iz grba ovog londonskog kluba.

Ko je vikao Musolini?


U pismu delegata navodi se i klicanje fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju?

 

"Navodno je neki gledalac sa zapadne tribine, a naši navijači su bili na severnoj, jednom od italijanskih igrača u redovima Vaduza stalno dobacivao "Musolini, Musolini", pa je i taj detalj delegat stavio našim navijačima, odnosno klubu na dušu", kaže Rabrenović.

"Da, sve smo to objašnjavali, ali džabe jer su navodno i ti čekići obrnuto postavljeni, a u toj formi, prema UEFA, oni simbolizuju rasizam. Čak je delegat utakmice u Lihtenštajnu slikao dvojicu naših navijača s majicama na kojima su ti čekići i još jednu koja, navodno, nije dozvoljena. U svemu tome najbitnije je da UEFA svojim delegatima veruje i da nikakva zvanična pojašnjenja s naše strane ne prolaze", kaže Rabrenović. 

Hoće li se FK Vojvodina posle svega žaliti jer ima osnova?


"Žalba bi bila kontraproduktivna jer smo se i ranije suočavali sa sličnim zamerkama, ali smo tada uspeli da ubedimo delegata o čemu je reč, pa je on na osnovu svoje procene odustao da primedbu unese u protokol. Bili smo kažnjeni i zbog paljenja baklji na utakmici s Austrijom u Beču i sada bi nas žalba koštala sigurno još dodatnih 3.000 uz povećanu kaznu u drugostepenoj odluci koja bi umesto 25.000, iznosila 35.000 evra! Razlog je jednostavan, UEFA veruje svom delegatu, a ne klubu koji se kažnjava", ističe Rabrenović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online