Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.08.2011.
10:00
P. Živković - Vesti A

Subotić ne da krunu Bajernu

Borusija iz Dortmunda brani tutulu, ali se naslavniji nemački klub silno pojačao rešen da vrati trofeje u Minhen. Počinje nova sezona u Bundesligi!

Neven Subotić čuva trofej

Očekuju nas puni stadioni, kvalitetan fudbal i potera Bajerna za izgubljenim trofejima! Najboljem nemačkom klubu teško je pala činjenica da je prošla sezona završena bez osvojenog pehara, čak su do poslednjih kola vodili sa Hanoverom borbu za plasman u Ligu šampiona...

Zato su ovog leta požurili sa pojačanjima, koja iskusnom treneru Jupu Hajnkesu treba da donesu željene obrise. Stigao je iz Šalkea najbolji nemački golman Manuel Nojer, pa još jedan reprezentativac "pancera" Žerom Boateng, zatim Brazilac Rafinja, napadač Nils Peterson, kao i talentovani Englez Dejl Dženings iz Trenmera. Na pozajmicu je došao i japanski napadač Takaši Usami...

Kad se zna da je Bajern zadržao glavne adute poput Riberija (povređen), Robena i Švajnštajgera, jasno je da Bavarci s pravom ponovo imaju epitet najvećeg favorita. U prelaznom roku je kao neostvarena želja ostao vezista iz Čilea Vidal, koji se iz Leverkuzena preselio u Juventus.


Na startu Neven protiv Gojka

 

Nova sezona startuje u petak, 5. avgusta, a otvaraju je šampion Borusija i Hamburger SV na rasprodatom stadionu u Dortmundu. Na suprtnim stranama biće dvojica Srbina - Neven Subotić protiv Gojka Kačara.
Parovi 1. kola, petak:

Borusija Dortmund - Hamburger SV, subota: Keln - Volfsburg, Augzburg - Frajburg, Štutgart - Šalke, Hanover - Hofenhajm, Verder - Kajzerslautern, Herta - Nirnberg, nedelja: Majnc - Bajer Leverkuzen, Bajern - Borusija Menhengladbah.

Šalke je osvojio Superkup, a navijači su u Gelzenkirenu promovisali novog ljubimca - Ralfa Farmana. Ovaj golman stigao je iz Ajntrahta iz Frankfurta kao zamena za omraženog Nojera. Posle sjajnih odbrana završio je na rukama saigrača i pokazao da će biti pravo pojačanje. Trener Ralf Ramnik je ovog leta dobio Fuksa i Holtbija iz Majnca, vratio se Džermejn Džons iz Blekburna, Moravek je stigao iz Kajzerslauterna, a Hoger iz Alemanije Ahen. Od igrača sa većem minutažom koji su napustili Šalke treba izdvojiti Kristijana Pandera, koji je prešao u Hanover.


Bajer iz Leverkuzena je imao sjajnu sezonu iza sebe, a ovog leta su ostali bez Artura Vidala, koji se preselio u Juventus. Međutim, "farmaceuti" su shodno tradiciji, dobro skautirali i doveli veliki broj kvalitetnih momaka poput Đakpe (Hanover), Topraka (Frajburg), Kaplana (Grojter Firt), Šurlea (Majnc), Jelidela (Duisburg)... Trener Robin Dut imaće slatkih muka oko sastava tima, jer su i dalje tu glavni aduti poput Kislinga, Barnete, Baliča, Balaka, Sama, Kadleca...

Volsfburg se prošle godine borio za opstanak, ali nemojte se iznenaditi ukoliko se pod vođstvom Feliksa Magata umešaju u gornji deo tabele! Ostali su bez golgetera Grafitea, dok je Dijego zbog kršenja klupsle discipline odavno "na ledu". Ovog leta u klub je stigla plejada kvalitetnih fudbalera: Salihamidžić (Juventus), Oks i Rus (Ajntraht Frankfurt), Lakić (Kajzerslautern), Treš (Štutgart) i Klič (Krakov).

Kad je u pitanju borba za vodeće pozicije vredi još izdvojiti Hamburger SV, našeg Gojka Kačara, koji je najviše igrača doveo iz Čelzija (Mansien, Sala, Tur i Bruma), a pojačanja vrednja pažnje su napadač Markus Berg (PSV) i Skjelbred (Rozenberg)...

Za ostale klubove je teško predvideti krajnje domete. Od Verdera i Šalkea se očekuje da imaju bolju sezonu, u Hanoveru veruju da će biti na istom nivou...

Zanimljive stvari tokom leta dešavale su se u Majncu (stigao Malik Fatih iz moskovskog Spartaka), Frajburg sa momcima iz sopstvene škole je sve opasniji...U svakom slučaju, Bundesliga je iz godine u godinu sve kvalitetnija, nadamo se da velika uzbuđenja neće izostati, kao ni prijatno iznenađenje koje smo prošle sezone imali u ekipi Hanovera.

Kuzmanović adut Švaba


U prošloj sezoni kad je Štutgart neočekivano morao da se bori za opstanak, jedna od retkih svetlih tačaka u timu Švaba bio je Zdravko Kuzmanović.

 

Srpski reprezentativac je sa devet postignutih golova bio jedan od najefikasnijih veznih igrača u Bundesligi, a dva pogotka postigao je i u takmičenju za Ligu Evrope. Nema sumnje da će Kuz, kako ga zovu saigrači, ponovo biti adut Štutgarta od koga se očekuje da u novoj sezoni zaigra mnogo važniji ulogu u Bundeslige, u vrhu tabele, nikako u donjem delu.

 

Treba dodati da je Kuzmanović u međuvremenu odveo Štutgart u 2. kolo DFB Kupa. Švabe su se mučile protiv Vehen Vizbadena, slavile u gostima sa 2:1, a Srbin postigao pobedonosni gol u 50. minutu.

Ko je koliko potrošio?


Poznato je da se nemački klubovi ne rasipaju parama. Ovog leta ubedljivo najviše novca za pojačanja potrošio je Bajern, nešto malo više od 40 miliona evra, dok je najmanje za pojačanja dao novi Bundesligaš Augzburg, sveta 300.000 evra.

41.3 - Bajern
17.5 - Volfsburg
11.3 - Bajer L.
9.7 - Borusija D.
9.1 - Majnc
6.3 - Štutgart
6.2 - Verder
5.3 - Šalke 04
4,0 - Keln
3.9 - Kajzerslautern
3.1 - Hamburger SV
3,0 - Hofenhajm
2.9 - Nirnberg
2.5 - Frajburg
2,0 - Borusija M.
1.9 - Hanover 96
0.7 - Herta
0.3 - Augzburg

Najviše titula otišlo u Minhen


Borusija iz Dortmunda je prošle sezone osvojila ukupno sedmu titulu u istoriji, čime se izjednačila na trećem mestu večne liste šampiona Nemačke sa Šalkeom, koji je takođe sedam puta bio prvak, ali poslednji put 1958, dakle nikad od osnivanja Bundeslige (od sezone 1963/64). Naravno, najviše titula ima Bajern, čak 22, dok je za mnoge iznenađujuće na drugom mestu Nirnberg koji je čak devet puta bio šampion Nemačke. Istina, samo jednom prvak Bundeslige (daleke 1968).
Inače, od osnivanja Bundeslige ubedljivo najviše titula ima Bajern (21), sledi Borusija, ali iz Menhengladbaha (5), pa onda Verder i Borusija iz Dortmunda (po 4).
Titule samo u Bundesligi:
21 - Bajern
5 - Borusija M.
4 - Borusija D, Verder
3 - Hamburger SV, Štutgart

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online