Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.07.2011.
16:15
FoNet A

Vokri: Da prestane nepravda

Moj plan je da Kosovo što pre postane član FIFA i UEFA, izjavio je u intervju FoNetu predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri, koji smatra da je neophodno da prestane nepravda prema kosovskom fudbalu, dok je za beogradski Partizan, u kojem je igrao osamdesetih godina, rekao da je "prevazišao ove prostore i postao evropski klub".

Fadilj Vokri

Smatram da će i za region biti dobro da se Kosovo učlani u FIFA i UEFA, ocenio je Vokri, jer ćemo tada, u nekom doglednom vremenu, pomoći jedni drugima u organizovanju većih sportskih manifestacija na ovim prostorima. On je objasnio da je, posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo apliciralo za članstvo u svetskoj i evropskoj fudbalskoj federaciji.


U FIFA smo prošli sve neophodne procedure, dodao je Vokri, pa je naš dosije FIFA prosledila UEFA.

"Statut UEFA je jasan i na osnovu njega moramo imati stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), a mi smo znali da će biti teško da postanemo član", rekao je Vokri.

On je istakao da je Fudbalski savez Kosova insistirao na članstvu u FIFA, jer se u statutu svetske federacije ne kaže da neka zemlja treba da bude članica UN.
Vokri je naglasio da je, Kosovo, ipak, uspelo da ostvari nekoliko pozitivnih koraka, pa igrači iz kosovskih klubova mogu da realizuju transfere u inostrane klubove.

"To je jedan veliki korak u internacionalizaciji kosovskog fudbala. Očekujemo još neke korake koji će nas voditi ka priznavanju u FIFA i UEFA", izjavio je Vokri.

On je podsetio da dosta igrača poreklom sa Kosova igra u stranim reprezentacijama, naročito mlađim selekcijama, što potvrđuje količinu diskriminacije i nepravde prema kosovskom fudbalu.

"Oni nisu mogli da igraju za svoju zemlju, naročito posle proglašenja nezavisnosti, pa igraju za druge reprezentacije", objasnio je Vokri.


Vokri je precizirao da za reprezentacije Albanije i Švajcarske igra po pet igrača poreklom sa Kosova, jedan u timu Švedske, kao i u mlađim selekcijama nemačke reprezentacije.

"Pošto je Kosovo novorođena zemlja, neće biti problema da oni, ako to žele, zaigraju za reprezentaciju Kosova", smatra Vokri.

Nekadašnji napadač Partizana i reprezentacije SFRJ s kraja osamdesetih godina smatra da je od raspada bivše Jugoslavije kvalitet ligaškog fudbala u regionu znatno opao, što je normalno, jer nema jakih utakmica tokom domaćih prvenstava.

"Nekada je bilo jakih ekipa i prvenstvo je bilo mnogo jače i zato je kvalitet dolazio do izražaja u svim sredima", konstatovaao je Vokri.

On je podseti da je jedino Partizan od klubova sa prostora bivše Jugoslavije u proteklim godinama uspeo dva puta da se plasira u Ligu šampiona.

Vokri je rekao da prati događaje u srpskom fudbalu, koliko mu to vreme dozvoljava, posebno u Partizanu za koji je uspešno igrao.

On je ocenio da su mu nastupi u Partizanu i pre toga u Prištini najbolji periodi igračke karijere, jer su crno-beli šampionski klub za koji nije bilo teško igrati.

"Partizan je uvek bio veliki klub. Po meni je Partizan prevazišao ove prostore, on je evropski klub", zaključio je Vokri. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online