Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.06.2011.
12:03
E. V. A

Sad samo gazim napred

Posle teškog početka u slavnom klubu iz Amsterdama, mladi Srbin dao veliki doprinos Ajaksovom osvajanju titule i sad nestrpljivo čeka novu sezonu.

Titula šampiona Holandije nije promenila Miralema Sulejmanija (22), samo ga je ojačala. Posle teškog početka u Ajaksu, pritiska koji mu je doneo epitet najskupljeg igrača u istoriji Holandije, sad sa mnogo više samopouzdanja kreće u nove izazove koji ga očekuju u dresu jednog od najslavnijih klubova na svetu.


Momak koji je 2008. kao klinac "zapalio" Holandiju i postao najskuplji fudbaler u istoriji te zemlje prelaskom iz Herenvena u Ajaks, dugo nije mogao da pronađe sebe u taboru amsterdamskih "kopljanika", sve do ovog proleća, kada je dao veliki doprinos u osvajanju titule. Nema nameru da se na tome zaustavi...

Neću (sad) u Englesku


Sulejmani s Ajaksom ima ugovor na još dve godine, što nije smetalo medijima da ga sele, uglavnom na Ostrvo, prvo u Vest Hem, pa u Njukasl...


"I pre nego što se završila sezona, rekao sam upravi da ću sigurno ostati u Ajaksu. Sledeće godine sam sto odsto tu, a posle ćemo videti..."

"Osvojili smo titulu posle sedam godina. Učestvovao sam u tome, a osećaj da si deo šampionskog tima zaista je sjajan. Na psihološkom planu, za mene je izuzetno bitno to što sam se posle dugo vremena izborio za mesto u timu. Poznato je, naime, da sam pretprošle sezone igrao vrlo malo... Sad se nekako sve obrnulo, Ajaks je postao šampion, a ja sam u poslednjih nekoliko kola postigao bitne golove", rado ističe Sulejmani.


Iako je bio na odmoru, Miki je svaki dan vežbao kako bi potpuno spreman dočekao prvi Ajaksov trening.

"Malo sam se odmorio posle sezone i krenuo s treninzima. Prolećni napori su ostavili traga, osećao sam umor, teško ulazio u trening, ali sam se na kraju prilagodio. Vežbao sam dva puta dnevno, što će mi olakšati početak priprema u Ajaksu", svestan je Sulejmani.

U najgorem sećanju mu je ostala sezona 2009/2010, kada su navijači Ajaksa očekivali da ih njegovi driblinzi ostavljaju otvorenih usta, a on gotovo da se nije pojavljivao na terenu...

"Jeste to gorko iskustvo, ali je ipak iskustvo. Tada sam mentalno ojačao. Često sam razgovarao s ljudima oko mene, dobijao savete od porodice, devojke, trenera Andrije Milutinovića, prijatelja... i svi ti dobri ljudi su doprineli da iz neprijatne situacije izađem kao pobednik. Sada nema nazad, samo gazim napred", naglašava levonogi fudbaler.


Krivo mu zbog "orlova"


Kad god je imao vremena, Sulejmani je pratio i utakmice srpskog šampionata. Posmatrao je mečeve Partizana u Ligi šampiona i prvenstvu. Smatra da su crno-beli igrali dobar fudbal i zasluženo osvojili četvrtu uzastopnu titulu šampiona naše države. Misli Miralem i o reprezentaciji Srbije, za koju dugo nije dobio poziv...

 

"Krivo mi je što nisam na spisku Srbije. Bar zbog igara u poslednjih šest meseci mislim da sam zaslužio poziv. Ali na selektoru je da odluči ko će biti u timu, naravno ne mogu da se mešam. Na meni je da čekam i biću počastvovan ako poziv stigne", kaže Sulejmani.

Kad kaže da gazi napred, Sulejmani svakako misli na predstojeću sezonu. Ajaks će se truditi da odbrani teško osvojenu titulu i napravi što bolji rezultat u Ligi šampiona pod komandom trenera Franka de Bura.

"Drago mi je što ću imati mogućnost da se od početka, od prvog meča, borim za što bolje rezultate. Neću se osećati zadovoljnim ukoliko bude drugačije. Ajaks je veliki klub, a ja prve godine nisam ni bio svestan gde sam došao jer sam imao samo 19 godina. Bio je to neverovatan pritisak i zbog velikog iznosa mog transfera... Jednostavno, bilo mi je potrebno vreme da shvatim sve te stvari. Ne možeš da se ne naježiš kad pomisliš da su na tvojoj poziciji u tom klubu igrali Johan Krojf, Marko van Basten, Zlatan Ibrahimović... A ti si tu došao da ih naslediš, svi te gledaju, moraš da budeš duplo bolji od domaćih igrača. Ponavljam, sve sam to izgurao i sada je došlo vreme da pokažem šta i koliko mogu", uveren je bivši polaznik Partizanove omladinske škole.


Sulejmani živi u Amsterdamu već tri godine. Dovoljno dugo da shvati kako funkcioniše jedan od najluđih gradova Evrope i sveta.

Specifičan po mnogo čemu, Amsterdam je rešena zagonetka za Sulejmanija.

"Živim s devojkom Vesnom, s kojom sam u vezi skoro dve godine. Dolaze mi prijatelji, rodbina... Tokom meseca tri-četiri puta sa saigračima odlazim na večeru ili kuglanje. Mlađi su momci, ali svi imaju devojke, supruge, pojedinci su već i očevi, tako da nemamo mnogo vremena za izlaske. A i treninzi su naporni, pa moraš da vodiš računa kako bi uvek bio spreman. Amsterdam je lud grad, pa lako može da se dogodi da se igrač, ukoliko nema samokontrolu, da tako kažem - izgubi. Mnogo je takvih primera", zaključio je Miralem Sulejmani.

Mnogo naučio od Van Bastena


Sulejmani je u Ajaksu radio s veoma poznatim trenerskim i, uopšte, fudbalskim imenima. Prvo ga je trenirao Marko van Basten, pa Martin Jol i sada Frank de Bur.

 

"Van Basten je insistirao na tome da dođem. Tek je tada počeo da se bavi trenerskim poslom. Ima veliki talenat, ali je napustio Ajaks zato što tada nismo uspeli da se kvalifikujemo za Ligu šampiona. Nisu ga oterali, on je jednostavno takav čovek - pobednik, i porazi mu mnogo teško padaju. Od Van Bastena sam mnogo naučio. Za Jola mogu da kažem da je dobar trener, ali, sticajem nekih okolnosti, kod njega nisam igrao. De Buru je Ajaks prva seniorska ekipa koju vodi. I on ima mentalitet pobednika. Razume igrače, zna kako se radi s njima. Pažljivo gradi odnos na relaciji trener - igrač, uvek hoće da pomogne. De Bur je dosta uticao na to da imam više samopouzdanja", prisetio se Miki.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online