Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2011.
12:44
Vestionline A

Vođa "Balista": Neće biti incidenata

Vođa Škendijine navijačke grupe "Balisti" koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da će se navijači iz Tetova oko utakmice sa Partizanom konsultovati sa upravom kluba, ali da ne žele incidente.

"Smatram da neće biti incidenata i mi ne želimo provokacije, a isto se odnosi i na gostovanje njihovih navijača (Partizana) ovde", rekao je taj navijač.


Na pitanje zašto se onda na jednom navijačkom sajtu "Balista" nalazi i poruka "Smrt za Srbe", on je kazao da to nije stav navijačke grupe, već da su to "napisala neka deca".

Međutim, dobro upućeni u stanje u makedonskom fudbalu, gde su međuetnički sukobi navijača česti, strahuju i od sukoba navijača Škendije i Vardara tokom utakmice u Skoplju. 

"Balisti" su, prema navodima, u dobrim odnosima sa navijačima zagrebačkog Dinama, Bed Blu Bojsima. Na forumima je već počelo "prepucavanje" navijača. U porukama piše "Respect BBB.", "Smrt Srbima i svima koji ih podržavaju.", "Pozdrav iz Zagreba". Međutim, nisu im ostali "dužni" ni navijači iz Srbije. U jednoj poruci, potpisanoj sa Crazy Serbs-Red Star, ima mnogo uvredljivog sadržaja na račun Albanaca.

Sigurno je da će u dvomeču biti mnogo navijačkih "strasti". Partizan je 2007. godine bio izbačen iz kvalifikacija za Kup UEFA nakon sukoba navijača u Mostaru, gde su crno-beli igrali protiv Zrinjskog.

Vladimir Nikitović, defanzivac Škendije, tvrdi da uoči duela između srpskog i makedonskog prvaka ne bi trebalo praviti euforiju. On kaže da u Tetovu nije doživeo ni najmanju neprijatnost, iako je Škendija proalbanski klub, koji je u staroj Jugoslaviji čak bio zabranjen.

"Tačna je informacija da je Škendija proalbanski klub. Međutim, moram da naglasim da sam proveo sjajnu sezonu i verovatno najlepšu godinu u profesionalnom životu u Tetovu. Nisam imao ni najmanju neprijatnost, niti me je neko vređao na nacionalnoj osnovi. Siguran sam da će naši dueli sa Partizanom proći bez najmanjeg incidenta. Za nas je možda bolje što će se revanš utakmica igrati na nacionalnom stadionu u Skoplju. Biće sigurno 30.000 navijača, željnih našeg trijumfa", kaže Vladimir Nikitović.


Komiti uz Partizan

 

"Jednostavno, s Šiptarima nema priče! To vam je slična situacija kao kada srpski narod provociraju Kosovom. Ne možemo da tolerišemo to što umesto makedonske zastave oni ističu albanska obeležja na tribini", jasan je Žuti, jedan od bivših vođa "Komita“, navijačke grupe koja trenutno ima oko 1.500 aktivnih članova, zbog svega tvrdi da će Skoplje biti okrenuto na stranu beogradskog Partizana, ali da to ne znači da će crno-beli imati veću podršku na tribinama.


"Celo Tetovo, kako mi kažemo, azijski deo Skoplja, pohrliće na "Gradski stadion“. Tih 30 kilometara udaljenosti neće im predstavljati problem. Opet, "grobari“ će imati našu logistiku ako je požele. Bićemo uz njih, imamo odličnu saradnju. Eto, pre četiri godine, na obeležavanju dve decenije postojanja "Komita“, naš gost je bio i Čegi, jedan od vođa "Grobara“.

Iskusni Šumadinac nije negirao činjenicu da navijači Škendije mogu da budu nezgodni, što su pokazali u oktobru 2010. kada su u Kičevu skinuli sa jarbola makedonsku i okačili albansku zastavu. On poručuje da je u Tetovu posebno vruće kada je na programu gradski derbi protiv Teteksa.

"Nas u proseku bodri 9.000 ljudi, na proslavi titule bilo je svih 15.000. Tokom sezone nije bilo većih incidenata, osim naravno u gradskom derbiju. Međutim, takve stvari se dešavaju i u Beogradu kada se sastaju Crvena zvezda i Partizan. Za Škendiju je ovo istorijska prilika da se pokaže kao klub, demonstira snagu u duelu sa liderom balkanskog fudbala. Naravno da je Partizan favorit, ali imamo i mi svoje adute".


Otkriva da gro ekipe Škendije čine igrači iz omladinske škole tog kluba, a ističe reprezentativca Makedonije albanskog porekla Hasanija.

"On je naš najbolji igrač. Nosio je ekipu u prvenstvu Makedonije. Odavno je prevazišao sredinu, za njega se interesuju brojni klubovi iz Nemačke i Rusije. Moram još da pomenem Berišu i Mustafu. Ekipa je spoj mladosti i iskustva, odlično smo ukonponovani i budite sigurni da se nećemo unapred predati. Na dvomeč sa Partizanom gledamo kao na istorijsku šansu", jasan je Nikitović.

Koliko se sigurnim oseća u redovima Škendije, Vladimir Nikitović je pokazao i tokom proslave titule šampiona u makedonskom prvenstvu.


"Titulu smo proslavili u Prištini, a ja sam putovao sa devojkom. Eto koliko se sigurnim osećam", kaže Nikitović.

Generalni sekretar Škendije Fikret Šaćiri najavio je da će Balisti sigurno doći u Beograd na meč drugog kola kvalifikacija Lige šampiona protiv Partizana.

"Naši navijači sportski idu u prestonicu Srbije, a isto tako će biti i kad njihove pristalice bude gostovale kod nas. Ne očekujem nikakve probleme, jer su oba kluba na meti UEFA i siguran sam da nijedna strana neće dozvoliti da dođe do nemilih scena. Pravi navijači treba da slave te mečeve, a ne da čekaju priliku da nanesu štetu svojim ekipama", kazao je Šaćiri.

Samo da Grci ne dođu sa "grobarima"

 

Žuti, jedan od viđenijih pripadnika skopskih "Komita", naglašava da njegove kolege sa zapadne tribine "Gradskog stadiona“ imaju dobre odnose sa "grobarima“, ali i napominje jednu stvar koja im kod Partizanovih navijača smeta.


"Grobari su dobrodošli u Skoplju, samo da ne dođu sa pristalicama grčkog PAOK-a. Svi znate kakvi su odnosi na relaciji Makedonija-Grčka...", napominje Žuti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online