Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.04.2011.
10:31
Z. Vicelarević - Vesti A

Vidić bi me zgazio kao brzi voz

"Mnogo je dobrih fudbalera i trenera poteklo sa jugoslovenskih prostora, Krstajića odlično poznajem, sa Radmilom Mihajlovićem sam i dalje u kontaktu".

Uvek uz fudbalere - Andras Miler

Andreas Miler (49) je punih 17 godina (1983-2000) igrao u Bundes ligi. Nosio je dres Štutgarta, Hanovera i Šalkea. Ukupno - 338 utakmica. Sa Štutgartom je 1984. godine osvojio prvenstvo Nemačke. Ostao je upamćen po sjajnim igrama na sredini terena, ali i po nekim od najlepših golova u istoriji Bundeslige. Posle fudbalske, karijeru je nastavio kao menadžer u Šalkeu, gde je radio do pre dve godine.
Predusretljiv, kakav je uvek bio, rado se odazvao na druženje sa našim ljudima u restoranu Am Römerbrunnen u Bad Homburgu, kraj Frankfurta, naravno da i za "Vesti" popriča malo na fudbalske teme.


Napočetku, o fudbalu u njegovo i - sadašanje vreme:
"Danas se fudbal igra sa mnogo više tempa, tehnički je mnogo zahtevniji, a i sami igrači su fizički znatno jači i spremniji nego u moje vreme. Ono čega nema u savremenom fudbalu jeste identifikacija igrača sa klubom u čijem dresu igra".


Ljubav po ugovoru
Feliks Magat je uz veliku pompu izbačen iz Šalkea, ali se u rekordnom roku "snašao" kao trener Volfzburga.
"Već dve godine nisam u Šalkeu, ali i dalje pratim šta se tamo dešava - komentariše Andreas Miler. - Smatram da ovaj cirkus sa menadžmentom nije dobar za nemački fudbal. Navijač očekuje da se menadžeri, treneri i igrači identifikuju sa klubom, ali prelazi iz jednog u drugi se dešavaju zaista prebrzo. Igrač ljubi dres kluba za koji igra, a već sutra je u nekom u drugom klubu, sa nekom drugom "ljubavlju"... Lično, imam problem sa takvom praksom, a verujem i navijači".

Ko je po Vama najbolji centarfor Nemačke svih vremena, a ko je ostavio najjači utisak od vaših saigrača?

"Najbolji napadač svih vremena za mene je Gerd Miler. U Bundesligi, trenutno, posle odlaska Edina Džeka, to je Mario Gomes. Najbolji igrač sa kojim sam ja igrao je Askir Sigurvinson, Islanđanin. Igrali smo zajedno od 1983. do 1987. u Štutgartu, a 1984. godine osvojili smo prvenstvo Nemačke".


Najbolji fudbaler sveta svih vremena?

"Po mom mišljenju i ukusu to je Maradona, a trenutno najbolji fudbaler na svetu je Mesi, bez premca".


Koliko poznajete jugoslovenski i srpski fudbal i igrače?


"Od srpskih fudbalera odlično poznajem Mladena Krstajića, još iz vremena dok je igrao za Šalke, a od hrvatskih Ivana Rakitića, koga sam svojevremeno doveo u Šalke. Želim da istaknem da je sa jugoslovenskih prostora poteklo mnogo dobrih fudbalera u poslednjih dvadesetak godina. Sećam se i Prosinečkog, koji je nakada igrao za Štutgarter Kikers. Tu su još i Predrag Pašić i Radmilo Mihajlović, sa kojima sam takođe igrao. Sa Mihajlovićem još uvek imam kontakt i dobru saradnju".


A treneri?
"Jugoslovenska trenerska škola je dala mnogo dobrih trenera, sa koji su se izdvajali po inteligentom načinu igre i postizali velike uspehe u Nemačkoj i Evropi. Oto Barić je jedan od njih, bio mi je trener u Šutgartu, a tu je i nezaobilazni Dragoslav Stepanović Stepi. Njega je bilo ponekad teško razumeti šta kaže, ali je uvek bio super tip".


Vidića smatraju jednim od najboljih odbrambenih fudbalera na svetu. Da li možete da zamislite duel sa njim?

"Duel sa Vidićem bi mogao ovako da opišem: bilo bi to kao kad bih stao na železničku prugu i pokušao da zaustavim brzi voz. Ne bih imao nikakve šanse protiv Vidića. Veoma dobar odbrambeni igrač, veliki i za mene i ne čudi što igra u jednom od najboljih klubova na svetu".


Čime se danas bavite?
"Početkom godine sam se uključio u jedno akcionarsko društvo, sa 30 odsto kapitala. Radi se o marketingu, savetovanju i brizi o fudbalerima. Nije to samo klasičan menadžer, koji vodi računa o ugovorima, nego se radi o kompletnom programu oko fudbalera, svojevrsnom "paketu", potrebnom za karijeru jednog profesionalca. Bio sam nekada profesionalac i vrlo dobro znam šta je sve potrebno igraču".  

Fudbal fudbalerima


Ko bi bio najbolji naslednik Sepa Blatera na mestu predsednika FIFA?


"Morao bih dobro da pripazim šta ću sada reći... Sa Sepom Blaterom sam imao nesporazum u vezi sa Rafinjom, ali ipak cenim njegov način rada", kaže Miler.

 

"Po meni, najbolji bi za tu funkciju bio Bekenbauer, ali je to nemoguće jer on to ne bi prihvatio. U Platinija bih više verovao nego u Blatera, ali on je već predsednik UEFA. FIFA je, po meni, nedemokratska asocijacija, sa previše politike. Problem je, inače, što u takvim asocijacijama sede mnogi funkcioneri koji ne dolaze iz sveta fudbala. Mislim da bi baš u takvom, velikom savezu na čelu trebalo da bude neko ko je bio aktivan fudbaler. Jer, fudbal je sport, a ne biznis".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online