Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.03.2011.
12:02
Vestionline, Blic A

Država hoće kontrolu nad sportom!

Kontroverzni Predlog zakona o sportu, koji je već izazvao mnogo polemika, trebalo bi da se naredne nedelje nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije, koja danas počinje redovno prolećno zasedanje.

Zvezda i Partizan se plaše za stadione

Klubovi i sportske organizacije glas su digli protiv članova zakona koji regulišu pitanja privatizacije, upravljanja klubovima i mogućnosti da se promeni namena sportskih objekata. Samo su fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan predložili parlamentarnim strankama 25 amandmana, ali nema sumnje da će ih biti mnogo više.


Zoran Ivošević, član Upravnog odbora Crvene zvezde i bivši predsednik Ustavnog suda, tvrdi da je predloženi zakon loš, protivustavan i neodrživ.

"Bio sam član Radne grupe za izradu zakona, ali mi nismo napisali ni zarez u predloženom zakonu, već je to uradio neko drugi. Naši pokušaji da ga popravimo nisu bili vidljivi i došli smo do toga da sada imamo loš tekst koji izaziva ozbiljne primedbe", kaže Zoran Ivošević za "Blic".

Šta će se dogoditi ukoliko zakon bude usvojen?


"Ukoliko se to dogodi, tvrdim da od Ustava Srbije neće ostati kamen na kamenu. Udruženja građana ne mogu da se privatizuju, država ne može da nacionalizuje stadione koji su u privatnom vlasništvu, a Partizan i Crvena zvezda jesu udruženja građana sa privatnom svojinom. Udruženja građana ne mogu da se pretvore u otvorena akcionarska društva, osim ukoliko se neko ne odrekne prava upravljanja, niti neko može da uskrati građanima pravo da se udružuju. Slutim da će se klubovi, ukoliko zakon prođe, žaliti Ustavnom sudu. Obratićemo se i FIFA i UEFA, upoznaćemo ih sa činjenicom šta se ovde radi i tražićemo intervenciju jer se narušavaju i njihovi statuti. Grci su pre par godina doneli sličan zakon, pa su morali da ga menjaju posle tri dana jer je klubovima i reprezentaciji pretila eliminacija iz međunarodnih takmičenja zbog mešanja države u rad fudbalskih klubova i saveza".


Zoran Ivošević
Ministarstvo sporta tvrdi da predlog da se imenuje zastupnik državnog kapitala u klubovima od nacionalnog značaja, nije želja da upravlja klubovima nego da im se pomogne?

"Država hoće kontrolu nad sportom! Zato je i napisan najopširniji zakon u Evropi. Ona želi da bez saglasnosti državnog predstavnika ne može da se potpiše nijedan ugovor ili donese neka značajna odluka. To je protiv Ustava i statuta FIFA i UEFA".

Tvrdite da nacrt zakona i predlog zakona nisu bili isti?


"Svi prethodni nacrti zakona zabranjivali su mogućnost da se promeni namena sportskih objekata, a sada se u predlogu zakona pojavljuje član po kojem je to moguće ako Ministarstvo sporta to dozvoli?! Kako vam to zvuči? Da li je to prostor za korupciju ili mi se čini? Znači, sutra ako se pojavi neko ko je dovoljno moćan može da od stadiona Partizana i Crvene zvezde napravi šoping molove".

Da li je privatizacija najspornija tačka?


"Naravno da jeste, jer su klubovi kod nas udruženja građana, sa izuzetkom Čukaričkog i Radničkog koji su preduzeća. Dakle, nema tu šta da se privatizuje. Država je samo vlasnik zemljišta na kojem se nalaze objekti. Uprkos toj činjenici, država želi da zgrabi sve i zemljište i objekte. Stadioni Crvene zvezde i Partizana jesu privatno vlasništvo i država ih ne može oduzeti. Partizan je, koliko sam upućen, kupio bivši stadion JNA od države, a onda su nove vlasti htele da ponište ugovor, pa se sada vodi neki spor".

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 20:26
Moram reci gluplji naslov niste napisali dosada!!! Pa gospodo ako niste znali drzava vec ima kontrolu nad sportskim klubovima,kako?Po starom zakonu koji je donesen jos u vreme komunizma,koji uzgred spada u najstarije nase zakone,sportski klubovi funkcionisu kao Udruzenja gradjana.A ona su pod direktnom kontrolom politicara mahom lokalnih ali i onih iz samog vrha stranaka,kako se vlast promeni tako se menjaju i oni u upravama.Ne ulazu svoje,vec pare poreskih obveznika,nase pare.Sve je u ovoj drzavi privatizovano,pa zasto ne bi i sportski klubovi,to bi sigurno dalo mnogo bolje rezultate,tu mislim pre svega na fudbal.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online