Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.02.2011.
12:02
E. V. A

Vraćam se na klupu kad pobedim FSS!

"Imao sam ponuda, ali nisam prihvatio nijednu, ne želim nikoga da treniram jer čekam da se reši spor sa Beogradom, za koji nisam kriv", kaže Radomir Antić.

Radomir Antić (62) vodio je nedavno dve utakmice kao trener, ali ne želi uskoro na klupu nijednog kluba. Bivši selektor Srbije bio je u decembru učesnik dva spektakularna meča, u Atini i Madridu, gde je zajedno sa Zinedinom Zidanom, Ronaldom, Darkom Kovačevićem, Markom Pantelićem, Milinkom Pantićem, Ikerom Kasiljasom, Serhiom Ramosom, Kanuteom i ostalim bivšim i sadašnjim fudbalskim zvezdama učestvovao u humanitarnim akcijama... Međutim, ne namerava da se vrati na klupu dok ne reši spor sa Fudbalskim savezom Srbije.


Antić je tužio FSS i zatražio odštetu vrednu oko dva miliona evra jer smatra da je nezakonito smenjen sa selektorske funkcije koju je potom preuzeo Vladimir Petrović Pižon. Trenutno se odmara u svojoj kući u Madridu i čeka da njegova tužba protiv FSS dobije epilog.


"Imao sam ponuda, zvali su sa nekoliko strana, ali nisam prihvatio nijednu. Shvatio sam da mi treba odmor. Istina, imam mnogo ponuda, ali nigde se ne žurim. Hvala Bogu, pa sam u situaciji da mogu da biram, da nisam obavezan da radim po svaku cenu", izjavio je Antić za sarajevski "San".

Izmislio Inijestu


Trenirao je mnoge svetske igrače, a u najboljim odnosima je ostao sa...

"Na primer, Fernando Jero je moj izdanak, njega sam sa 19 godina gurnuo u vatru i to u vezni red, kad niko u Realu nije verovao u njega. Kasnije je napravio svetsku karijeru. Georgi Hadži, rumunska legenda, bio je jedan od najboljih igrača koje sam trenirao. Ponosan sam na njega jer je postao ugledan trener, čuo sam da sada u Galatasaraju radi po mojim metodama. U Barseloni sam izmislio jednog klinca, sada je on standardan igrač, a zove se Inijesta. Spasao sam Pujola".

"Jednostavno, ne želim nikoga da treniram jer nisam rešio svoj status u Fudbalskom savezu Srbije. Nismo se dogovorili, čekam da se reši taj spor. Nadam se da će narednog meseca sve biti gotovo. Ja nisam kriv za nastalu situaciju, pa sam sve prepustio advokatima i menadžerima".


Iako je gotovo celu trenersku karijeru vezan za Španiju, Antić ne bi odbio ponudu iz neke druge zemlje.

"Često me zovu u Englesku, zvali su iz Turske, Grčke... Nikoga nisam odbio, sve sam saslušao, ali ukoliko se desi da negde odem, želim čistu situaciju. Želim da čujem od predsednika šta želi od mene, da li je to rezultat ili postepeno stvaranje ekipe".


Kao jedini stručnjak u istoriji koji je vodio Barselonu, Real i Atletiko Madrid, Antić je prednost dao Kataloncima u ovoj sezoni Primere.

"Moja procena je da će Barselona biti šampion. Ipak, oni igraju bolje. Imaju odličan tim i vrsne individualce".


Bivši kormilar "orlova" priznao je da prati fudbal u Bosni i Hercegovini, a posebno je obratio pažnju na transfer Edina Džeka u Mančester Siti.

"Džeko je sjajan fudbaler. Otišao je u klub koji nema definisan sistem i način igre. Iako je Roberto Mančini dobar trener, smatram da je ego jednog Karlosa Teveza ispred interesa ekipe. Džeko mora da se nametne, adaptira na ekipu, a ne da se ekipa adaptira na njega. On je klasa, ali biće mu potrebna i sreća. Evo, recimo, Emanuel Adebajor je isto tako odličan igrač, pa kod Mančinija ne igra. Dobro je što je menadžer stao iza Džeka, što je insistirao na njemu. Međutim, Džeko će morati da bude strpljiv, a još strpljiviji moraće da budu navijači i javnost. Jer, jedan veliki centarfor bez prava na grešku je puno manji centarfor. Želim mu puno sreće", podvukao je Antić.


Rekao je, takođe, da veoma poštuje sve bosanske trenere - Vahida Halilhodžića, Dušana Bajevića, Mehmeda Baždarevića, Safeta Sušića, ali da od svih najviše ceni Ivicu Osima.

"Cenim sve bosanske trenere, znam da je Halilhodžić vodio PSŽ, da je sada u zagrebačkom Dinamu, da je Bajević napravio čuda u Grčkoj, da Baždarević radi u Francuskoj, Pape Sušić je selektor Bosne... Ipak, najbolji sam sa Ivicom Osimom. Uvažavamo jedan drugog. Švabo je legenda, bio je odličan igrač, a postao je svetski prepoznatljiv trener. S njim sam u najboljim odnosima, iako se dugo nismo ni čuli ni videli. Pozdravite mi Osima puno", kazao je Antić i dodao:


"Slobodan Karalić, bivši golman banjalučkog Borca, bio je kod mene u Barseloni, gde mi je pričao o fudbalu u BiH. Dosta trenera dolazi kod mene, gledaju i prate šta se radi. Otvoren sam za pomoć kolegama". 

Priča o magarcu i šargarepi


Ostalo je nejasno zašto je svojevremeno, iako je imao rezultat, napustio Barselonu.


"Kad sam došao zatekao sam haos. Klub je bio osam bodova od zone ispadanja. Čekalo me dosta posla, pa sam zaista mnogo radio. Ali, u Barseloni je đavolski teško raditi. Pogotovo strancu. Ipak, ponosan sam što sam napravio nešto. Jedan mali Havijer Saviola je postigao 16 golova za pola sezone. S Patrikom Klajvertom sam uspostavio odličan odnos. Dan posle jedne utakmice na kojoj je postigao dva gola, Klajvert je došao na trening. Pitao sam ga: "Šta ćeš ti ovde, meni su rekli da ti, kad postigneš gol na utakmici, ne treniraš tri dana, a onda dođeš i treneru doneseš spisak igrača koji će početi naredni meč". On se iznenadio, gledao je u mene, a ja napravio ozbiljnu grimasu na licu. Potapšao sam ga po leđima i objasnio da će uz moje treninge ići kao gazela i da će jedva čekati svaki naredni trening. Tako je i bilo. Moja filozofija je "ne teraj magarca silom, neka on sam počne da hoda za šargarepom". Svaki igrač može o meni da kaže sve najbolje jer sam sa svima ostao u odličnim odnosima".

 

Kad mogu Venger i Murinjo...


Kolega iz Bosne je primetio jedan detalj. Posle Antićevog sukoba sa FSS neki će mu prebaciti manjak patriotizma, ali je on godinama unazad pokazivao da je za svoje zemljake. Kao trener u španskim klubovima često je dovodio igrače iz Srbije, od Pantića, Paunovića, Njeguša, Drulića, kasnije Ilića... Čitajući informacije koga od pojačanja u svoj klub dovodi Antić, mnogi su s nevericom primećivali kako ranije Ivica Osim, a onda i Baždarević, Hadžibegić i još neki bosanski treneri beže od Bosanaca i Hercegovaca. Svaka čast Aleksandru Ristiću!

 

"Za mene je normalno da dovedem igrače iz svoje zemlje u klub koji treniram. Ako to radi Arsen Venger u Arsenalu, ranije Luj Van Gal u Barseloni ili Murinjo u Interu i Realu, onda ne vidim razloga da ja budem izuzetak", kaže Antić.

Subota 19.02.2011. 14:30
Тако је царе, отерај оног Караџића на робију!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online