Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.02.2011.
20:24
Vestionline A

Nova prepucanja FS Srbije i OK Srbije

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je predsednik OK Srbije Vlade Divac neosnovano napao najvišu srpsku fudbalsku insancu kada je rekao da je srpska "kuća fudbala" tražila novac od Olimpijskog komiteta za OI u Londonu 2012.

'Pisaću ti pisma duga' - čelnici FSS Zoran Laković i Tomislav Karadžić

FS Srbije je danas pokušao da opovrgne nove optužbe od strane predsednika OKS Vlada Divca u vezi sa navodnim potraživanjima novca na ime učešća na OI u Londonu, iako se fudbalska reprezentacija još uvek nije ni kvalifikovala.

U pismu koje je FS objavio, ističe se da Savez pokušava da na ''sportski i fer način reši sve nesporazume'', koji su nastali ''zbog neodmerenih i paušalnih ocena predsednika Olimpijskog komiteta Srbije o radu FS Srbije, koje su se kasnije pojačale u mnogim segmentima i izazvale potrebu da se o tome raspravlja na sednici Izvršnog odbora FS Srbije''.

Rečeno je i da ova organizacija još 20. januara poslala pismo OKS sa ciljem da se organizuje sastanak na kome bi bili rešeni svi postojeći problemi. Do sastanka nije doslo jer je navodno OKS zakazao sastanak baš za 9. februar, kada je reprezentacija igrala protiv Izraela.

''Sada već možemo da kažemo da će nas kompletna izgradnja Sportskog centra koštati oko 14 miliona eura. želimo posebno da istaknemo da je Ministarstvo omladine i sporta u izgradnji Centra do sada učestvovalo sa iznosom od 3.150.000 eura, a da je ostatak sredstava obezbedio FS Srbije prvenstveno iz svog profita, a zatim i kroz određenu pomoć FIFA i UEFA. Takođe smo ponosni na činjenicu da su sve obaveze prema trenerima, zaposlenima, službenim licima i dr., kao i nagrade za ostvareni plasman na Prvenstvo sveta 2010.godine u Južnoj Africi, u celosti isplaćene u skladu sa unutrašnjim aktima FS Srbije'', navodi se, između ostalog, u pismu.

Dalje se navodi da je Savez svestan i svih problema koji postoje u srpskom fudbalu, među kojima se posebno ističe loša infrastruktura na stadionima.

''Nesporna je činjenica da su stadioni u lošem stanju i da zaostaju u odnosu na evropske standarde u ovoj oblasti. Nacionalni fudbalski savez se već duži niz godina nalazi u sistemu licenciranja klubova koji je postavila UEFA i čiji su jedan od segmenata i infrastrukturni kriterijumi. Kao punopravni član UEFA i Fudbalski savez Srbije je dužan da ove kriterijume primenjuje. Nažalost opšta ekonomska situacija u zemlji, svetska ekonomska kriza, slabe finansijske mogućnosti klubova, neregulisanost vlasničkih odnosa na sportskim objektima - stadionima, uticali su na to da već čitav niz godina imamo samo 5 stadiona na kojima se mogu igrati utakmice UEFA klupskih takmičenja. U čitavoj Srbiji postoje samo dva stadionima sa reflektorima, što utiče na to da se utakmice "A" reprezentacije mogu igrati samo u Beogradu, kao i da klubovi iz "unutrašnjosti", zbog neadekvatnih stadiona u svojim gradovima, moraju da dolaze u Beograd da igraju svoje utakmice u evropskim takmičenjima.

Fudbalski savez Srbije je unazad nekoliko godina pomagao klubovima u poboljšanju infrastrukture (prvenstveno kroz nabavku stolica), jer se sistem licenciranja klubova sprovodi i u našem najkvalitetnijem takmičenju - Super ligi. Poboljšanje infrastrukture na fudbalskim stadionima u Srbiji, proklamovan je kao jedan od strateških ciljeva FSS na početku 2010. godine i za koji možemo reći da je počeo da se realizuje. Kao i mnogo puta do sada, Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva, prepoznali su korist koje čitavo društvo može da ima od modernijih sportskih objekata i odobrili sredstva za rekonstrukciju objekata različitih namena. Na osnovu pozivnog konkursa Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, lokalne samouprave gradova u Srbiji podnosile su svoje projekte, među kojima su bili i oni koji su se odnosili na fudbalske stadione.

Delegacija FSS, posetila je više gradova u Srbiji i u neposrednim razgovorima sa čelnicima lokalne samouprave, razmatrala pitanja u vezi realizacije ovog projekta. Na osnovu sveobuhvatne kampanje i razgovora sa predstavnicima lokalnih samouprava i Vlade Republike Srbije, već je krenula rekonstrukcija stadiona u Užicu (vrednost projekta iznosi 2,2 miliona evra). Od proleća ove godine planira se da radovi počnu na još pet stadiona i to: Niš (vrednost radova 9,2 miliona evra), Novi Pazar (vrednost radova 2,0 miliona evra), Kruševac (vrednost radova 1,5 miliona evra), Zaječar (vrednost radova 1,8 miliona evra) i Čačak (vrednost radova 2,6 miliona evra). Takođe, očekujemo da će u 2011. godini sa nadležnim državnim organima biti pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju još tri stadiona (Subotica, Novi Sad i Kragujevac). Očekuje se da će završetak radova na ovim stadionima omogućiti dalju popularizaciju fudbala u ovim sredinama, a gledaocima i samim akterima (igračima, trenerima, službenim licima), stvoriti uslove da na konforan i bezbedan način prate utakmice, odnosno da na dobrim terenima (po svetlošću reflektora) pruže još bolje igre. Cilj FSS i Ministarstva za omladinu i sport je da se klubovima olakša funkcionisanje, da im se pomogne u privlačenju sponzora i poslovnih partnera i da imaju koristi od TV prenosa, koji su svakako isplativiji u večernjim časovima'', dodaje se u pismu u kojem se pominje i regularnost takmičenja u srpskim ligama.

''U pogledu regularnosti takmičenja, opšta je ocena svih relevantnih fudbalskih faktora, da se prvenstva Super i Prve lige odvijaju na sportski i regularan način. Poznati su nam stavovi koje je izneo predsednik Olimpijskog komiteta Srbije u pogledu "nameštanja" pojedinih utakmica u domaćim takmičenjima ali na žalost bez ikakvih relevantnih i pravno valjanih dokaza, iako je i sam kao jedan od rukovodećih ljudi FK "Sloga" iz Kraljeva, učesnik u fudbalskim takmičenjima. Takva paušalna procena i ocena takmičenja koje se odvija u 7 rangova i gde aktivno učestvuje 2.247 klubova, samo doprinosi dezinformisanju sportske javnosti i ogorčenju kod velikog broja fudbalskih radnika. želimo da Vas upoznamo sa činjenicom da je pre izvesnog vremena UEFA pokrenula određene istrage u pogledu sumnji da i u našem regionu postoje slučajevi nameštanja utakmica ali da sa zadovoljstvom ističemo da Srbija, odnosno FS Srbije, nije bila predmet takve istrage. Podsećanja radi klubovi i njihova takmičenja iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije..., su premet ove istrage'', kaže se u pismu.

U FS Srbije ističu da se ova organizacija nalazi u neadekvatnom položaju u Olimpijskom komitetu.

''Kao punopravni član OKS, želeli bi da nas informišete o finansijskom poslovanju OKS, sprovođenju programskih aktivnosti, pripremama za takmičenja, planovima i ciljevima u vezi učešća naših sportista na Olimpijskim igrama 2012. godine, stavovima u vezi donošenja novog Zakona o sportu i dr. Verujući da ćete ovaj dopis razmatrati na prvoj narednoj sednici Vašeg tela, obaveštavamo Vas da Fudbalski savez Srbije stoji na raspolaganju za sve konstruktivne razgovore koji imaju za cilj poboljšanje stanja u srpskom sportu, kao i prevazilaženje trenutnih odnosa koji postoje između naše dve organizacije'', zaključuje se u pismu koje su potpisali predsednik Tomislav Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online