Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.02.2011.
12:03
D. Vuković A

"Voleo bih da opet dođem u Beograd"

"Moram da vidim taj čuveni Zemunelo, a čim dođem otići ću sa Nenadom Bjekovićem u "Radmilovac" na paprikaš", obećava Ivica Osim.

U Puli, na pripremama fudbalera sarajevskog Željezničara, i jedno dobro poznato lice - Ivica Osim. Zajedno sa suprugom Asimom odmara se i prati rad sina Amara, koji je trener nekada vrlo popularnog Želje sa Grbavice.

Ivica Osim

Prošlo je više od tri godine otkako je 16. novembra 2007, kada je obavljao funkciju selektora Japana, doživeo srčani udar. Dugo je trajalo lečenje, pa oporavak, tako da je, praktično, morao u prevremenu penziju.


Danas dobro izgleda, vedar je i nasmejan, na momente kao da je punoj snazi, pa čak i da ima višak energije. Malo ko bi pomislio da 6. maja puni 70 godina. Jedino mu leva ruka nije u punoj funkciji...


Prijatno se iznenadio koliko ga je ljudi zvalo posle srčanog udara i dalo mu podršku. Kaže da se sada odlično oseća i rado se odazvao molbi srpskih novinara za "čašicu" razgovora. Nada se da će bar još jednom doći u Beograd, koji je napustio 1992. kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini. To je grad koji je po mnogo čemu njegov, što zbog mnogobrojnih prijatelja, familije, vremena kada je vodio reprezentaciju Jugoslavije i Partizan...


Zvezda kao Barselona
Osim je u Beogradu trenirao Partizan u vreme kad je Crvena zvezda bila prvak Evrope i sveta...

"Bila je to fantastična Zvezdina generacija, mislim da je šteta što duže nisu ostali zajedno, jer bi u Evropi postali ono što je sada Barselona. Još da im Piksi nije otišao u Marselj vladali bi Evropom nekoliko godina", kaže Osim.

Mnogi smatraju da je baš Osim udario temelje današnjem Partizanu, timu koji osvaja titule i igra u Ligi šampiona...


"Ma, hajde, ja sam bio samo kratko u Partizanu, nažalost sam morao da odem... Bilo mi je prelepo u Partizanu, možda najlepše u karijeri, sjajno smo se družili, pogotovo svi treneri u klubu. Sa mnogima se i danas čujem, svi su me zvali kada sam imao zdravstvene probleme i hvala im na tome".


Hoćete li uskoro gostovati u Beogradu?

"Voleo bih, pre svega da vidim taj čuveni Zemunelo. Sin Amar mi kaže da je to najlepši trening centar u Evropi. I ne sumnjam, a Partizan to zaslužuje. Žao mi je što je srušen onaj restoran na Stadionu Teleoptika. Ali, zato kad dođem u Beograd prvo ću otići sa Nenadom Bjekovićem na paprikaš u "Radmilovac".


Koliko prati naše igrače i da li bi nekoga izdvojio?

"Znam sve ove što igraju po inostranstvu. Da kažem Vidić, to stvarno nema potrebe. Svaka mu čast! Evo, recimo, onaj Tošić, bio je u Partizanu, zanimljiv igrač, brz... A, igrač čim je brz onda je i dobar. Šta će mi onaj koji ne može da se pomeri...

Da li se čuje sa naslednicima u trenerskom poslu, Stojkovićem i Prosinečkim?

"Naravno, svi se oni meni jave. A, ja im želim sve najbolje. Bili su sjajni igrači. Piksi je već uzeo titulu u Japanu. Nije to mala stvar. A videćemo šta će Žuti uraditi u Zvezdi".


Da li sin Amar može da osvoji titulu sa Željom?

"Nema šanse, kako da osvoji kad ga stalno smenjuju. Nema rezultata bez kontinuiteta. Ja sam u Želji radio osam godina, u reprezentaciji isto, pa toliko u Šturmu, Japanu... Ovde danas posle jednog, dva poraza daju otkaz. Ne ide to tako", zaključuje Ivica Osim. 

Žal za Borom Kostićem
Ivici Osimu je teško pala vest o smrti Bore Kostića...
"To vam je život, ali opet teško je prihvatiti da nekog više nema. Poslao sam telegram, to je najmanje što sam mogao da uradim za takvu ljudinu, velemajstora fudbala. Imao sam čast da sedam-osam puta igram protiv njega, to je zaista bila privilegija".

 

Iz Graca svuda stiže
Ivica Osim danas živi u Gracu i kaže da mu je to super...
"To mi nekako najviše odgovara. Blizu mi je more, odlazimo često u Vodice, gde imamo familiju, blizu je Zagreb, a ni Sarajevo nije daleko. Iz Graca brzo stižem i na neke utakmice, odem u Nemačku, Italiju, na Ligu šampiona... Moj život je fudbal...", kaže Osim.

Ne može bez pasulja
U hotelu gde su odseli fudbaleri Spartaka i Željezničara svi obožavaju Ivicu Osima.
Popularnom Švabi i njegovoj porodici svi izlaze u susret, od vlasnika hotela do konobara i sobarica. Tako su mu jednog dana, recimo, specijalno spremali pasulj, njegovo omiljeno jelo.

Susret sa Šarcem
Osim je u sredu po podne posmatrao prijateljsku utakmicu između Spartaka i Željezničara, a posebno mu je drag bio susret sa prvotimcem subotičkog kluba Draganom Šarcem, koga je trenirao dok je vodio Šturm iz Graca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online