Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.01.2011.
12:01
Vestionline, novosti.rs A

Država preuzima fudbalske klubove!?

Zahvaljujući novom Zakonu o sportu, koji bi trebalo da se početkom marta nađe na sednici vanrednog zasedanja Skupštine, vlada će moći da imenuje svoje ljude u upravljačkim organima najvećih domaćih klubova. Na taj način država sebi stvara mogućnost da se umeša u upravljanje Crvene zvezde i Partizana!

Na sednici Vlade Srbije će se odlučivati o transferima i taktici za naredno kolo?

Sigurno najzanimljiviji član predloženog zakona je onaj po kojem će vlade Srbije ili Vojvodine, odnosno lokalne samouprave, moći, mesec dana po usvajanju zakona, da proglase pojedine sportske klubove za organizacije od republičkog, pokrajinskog ili lokalnog značaja. U tom slučaju Vlada bi imenovala zastupnika društvenog i državnog kapitala u klubu, a, kako se navodi u predlogu zakona, bez njegove saglasnosti neće moći da se donese statut, niti da se zaključi bilo koji ugovor.

U vodećim srpskim klubovima ne žele javno da komentarišu Predlog zakona o sportu, ali izražavaju bojazan da on ne bude prečica do nacionalizacije.

"Zakon daje prostor Vladi Srbije da klubove proglasi organizacijama od nacionalnog značaja, ali to nije nacionalizacija", izjavio je za ”Novosti” Slaviša Zlatanović, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Kriterijumi za dobijanje nacionalnog statusa biće, kako navodi, da li neki klub učestvuje na raznim nivoima takmičenja u Evropi, a samim tim predstavlja i državu.

"Vlada u tom slučaju može da odluči da finansijski pomogne bilo koji klub u zemlji - ”Partizan”, ”Zvezdu”, ”OFK Beograd”, ”Vojvodinu” ili ”Radnički” iz Pirota, ali onda ima pravo da imenuje svoje ljude u njihove upravljačke organe", ukazao je Zlatanović.

"Vlada uopšte nema nameru da stavlja bilo koji klub pod državnu šapu, već samo da ima uvid kako se troši novac poreskih obveznika".

Državni sekretar odbacuje tezu da će vlada tako postati ”glavni igrač” u ”Zvezdi” i ”Partizanu”, već će ti klubovi, tvrdi, zadržati svoju autonomiju.

"Država hoće da pomogne, i to je naša misija, ali zbog građana traži odgovornost za trošenje novca. Više ne bi moglo da se desi da su pare potrošene, da postoje ogromna dugovanja, da klubovi ne mogu da prežive, a da niko nije odgovoran za tako nešto", naglasio je Zlatanović.

Zakonom je, inače, predloženo da proces privatizacije mogu da pokrenu sam klub, nadležno ministarstvo, kao i zainteresovan kupac.

"Kao običan građanin verujem da će ”Zvezda” i ”Partizan” biti proglašeni za klubove od nacionalnog značaja, jer su oba brend Srbije", kaže Zlatanović i dodaje da se vlada neće mešati u izbor direktora klubova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online