Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.01.2011.
20:22
Vestionline A

Mesi i Murinjo dobili Zlatne lopte

Prvi stručnjak madridskog Reala Portugalac Žoze Murinjo, kao i fudbaler Barselone Leo Mesi dobitnici su "FIFA Zlatne lopte" koju Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i magazin 'Frans fudbal' dodeljuju za najboljeg igrača i trenera 2010. godine, saopšteno je večeras u Cirihu.

Druga 'Zlatna lopta' za redom - Lionel Mesi

U konkurenciji igrača laureat je fudbaler Barselone Lionel Mesi, koji je prošle godine sa Barselonom osvojio titulu u Primeri. Pored Mesija u najužoj konkurenciji za igrača godine bila su još dva fudbalera Barselone, Španci Ćavi Ernandez i Andres Inijesta.

Mesiju je nagradu dodelio trener Barselone Đosep Gvardiola. Argentinac je i 2009. godine bio proglašen za igrača godine.

"Stvarno nisam očekivao ovakav epilog. Ne ove godine. Mislio sam da se vodi borba između Inijeste i Ćavija, a na kraju je završilo ovako. U svakom slučaju želim da se zahvalim svima, posebno mojim rivalima u ovom finalu, ali i svim igračima Barselone, kao i treneru Gvardioli. Bez njih ovoga ne bi ni bilo, kao ni nas trojice u finalu. Želim da zahvalim svim navijačima Barselone, ali i mojim Argentincima", rekao je Mesi.

Ćavi je istakao da je najbitnije da je Zlatna lopta ostala u Barseloni.

"Čestitam Mesiju, a Inijesti i meni ostaje da naporno radimo i dalje. Nadam se da se naredne godine vidimo na istom mestu u isto vreme. Mislim da smo nas trojica stvarno uživali u ovom danu, kao i ostali naši saigrači i trener, jer smo svi bili u Cirihu. Pobednik je mogao da postane bilo kod od nas i bilo bi zasluženo. Moj život posle ovog neće se promeniti, a ne bi se promenio ni da sam pobedio. Srećan sam i ispunjen. Idemo dalje da igramo, a verujem i da ćemo da uživamo", kaže Ćavi.

U izboru za najboljeg fudbalera i trenera godine učestvovalo je 154 novinara magazina Frans futbol, kao i 208 trenera i kapitena ekipa širom sveta.

"Zlatna lopta" za 'specijalnog' trenera - Žoze Murinjo

Portugalac je prošle sezone sa Interom osvojio Ligu šampiona, Seriju A i Kup Italije, a potom je preuzeo Real. Njegovi protivkandidati bili su selektor Španije Visente del Boske i trener Barselone Đosep Gvardiola.

Ipak, titulu najboljeg trenera u sezoni 47-godišnji Murinjo je zaslužio zahvaljujući izvanrednim rezultatima koje je postigao sa italijanskim Interom iz Milana. "Gospodin specijalni" je u proteklih osam godina osvojio čak 17 trofeja sa Portom, Čelsijem i Interom.

Najbolji tim godine čine:

Iker Kasiljas (Španija/Real), Karles Pujol (Španija/Barselona), Žerar Pike (Španija/Barselona), Maikon (Brazil/Inter), Lusio (Brazil/Inter), Andres Inijesta (Španija/Barselona), Ćavi Ernandez (Španija/Barselona), Vesli Snajder (Holandija/Inter), Kristijano Ronaldo (Portugalija/Real), David Vilja (Španija/Barselona), Lionel Mesi (Španija/Barselona).

Nagrada za "fer-plej" dodeljena je ženskoj kadetskoj reprezentaciji Haitija. Priznanje za ženskog trenera godine pripalo je selektoru Nemačke Silviji Najd.

Najbolja igračica sveta u 2010. godini je Brazilka Marta, koja je po peti put u karijeri dobila ovo priznanje. Nagradu za gol godine "Ferenc Puškaš" osvojio je Turčin Hamit Altintop za pogodak na meču kvalifikacija za EP 2012. između Turske i Kazahstana odigrane 3. septembra 2010.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online