Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.01.2011.
12:02
E. V. A

Nije Sion van sveta

Reprezentativni napadač Srbije Dragan Mrđa opravdao je svoja i očekivanja novih poslodovaca, uz nadu da će i sa "orlovima" nastaviti stazom uspeha.

Mrđa se ne kaje što je karijeru nastavio u Švajcarskoj

Dragan Mrđa je letos uzburkao duhove i postao zvezda ovdašnjeg prelaznog roka za fudbalere. Odbio je francuski Arl, Rasing Santander nije uspeo da se dogovori sa Vojvodinom... Onda su se u borbu za 26-godišnjeg reprezentativnog napadača uključili Partizan, pa i njegov bivši klub, Crvena zvezda. Na kraju, pravo niotkuda, pojavio se Sion i hitrom i oštrom reakcijom dobio najboljeg igrača i strelca srpskog elitnog takmičenja.


Produženo čekanje raspleta, međutim, imalo je i negativnog efekta na Mrđu.

"Stigao sam u Sion posle šest prvenstvenih kola, upao sam, u stvari, u jeku sezone. Prethodno, nisam trenirao ni sa ekipom Vojvodine znajući da ću da idem. Zato mi nije bilo lako kada sam se priključio novom timu. Ali, svaki početak je težak", priča Dragan Mrđa.


Trebalo mu je vremena, ali se adaptirao na novi klub, tim, švajcarski fudbal... Postigao je po pet golova u prvenstvu i kupu i zabeležio isto toliko asistencija u ligi.

"U prvih nekoliko utakmica sam se namučio, dok nisam upoznao ekipu, ušao u formu... Žao mi je što nisam došao na vreme da odradim pripreme, sigurno bi sve bilo bolje. To mišljenje deli i trener, a izrazio je i zadovoljstvo mojim igrama. Krivo mi je što se polusezona završila, tek što sam ušao u formu. Poslednjih pet-šest utakmica odigrao sam baš dobro. Pet golova u prvenstvu nije učinak kakav želim. Zato verujem da ću na proleće dati još 10-15".


Možemo do podviga


"Orlovi" su posle remija sa Slovenijom, poraza od Estonije i gubitka bodova u neodigranom meču u Đenovi svetlosnim godinama udaljeni od Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Ipak, Mrđa je nepopravljivi optimista.

"Šansa i dalje postoji. Zavisi od nas. Ako dobijemo sve do kraja...

Koliko je realno očekivati da Srbija pobedi u svim preostalim utakmicama u kvalifikacionoj Grupi C, u kojoj su i Italija, Slovenija, Severna Irska, Estonija i Farska Ostrva? Vrščanin ne odustaje:

"Verujem da možemo. Pobeda u Bugarskoj, u prijateljskom meču, dosta je značila na planu samopouzdanja. Zaista mislim da nam je sledeći meč, protiv Severne Irske kod kuće, najvažniji. Ako tada osvojimo tri boda i zatim krenemo da razmišljamo od utakmice do utakmice, možemo do Evropskog prvenstva".

Period aklimatizacije je lakši uz zemljaka - Mrđu je u Sionu dočekao Goran Obradović.

"Mnogo mi je pomogao. Već četiri godine je u klubu, a svih deset u Švajcarskoj. Izuzetno je poštovan, kapiten je u Sionu".


Kada sumira utiske i priseti se minulog vrelog leta, ne kaje se zbog puta koji je izabrao.

"Dugo sam birao gde ću. Nisam hteo da idem van Evrope, a nisam želeo ni u bilo koji klub ili zemlju... Nisam hteo ni da igram u drugom klubu u Srbiji, posle Vojvodine u kojoj sam odigrao dve najbolje sezone u karijeri", podsetio je Mrđa na interesovanje večitih rivala.


Ni Švajcarska mu nije bila u prvom planu.
"Znao sam da se Sion interesuje, ali nisam od starta ozbiljno o njima razmišljao. Međutim, pozvao me je predsednik kluba i rekao da dolazi sutradan. Posetio me je u Kovilovu, veče pred našu prijateljsku utakmicu sa Grčkom. Iskreno, nisam verovao da će ispuniti sve moje i uslove Vojvodine. Ali, čovek je bio konkretan i nisam se dvoumio. Mogao sam da sačekam još dva, tri dana za neku drugu kombinaciju, ali sam odlučio da idem u Sion".


I, tvrdi da nije pogrešio.
"Razmišljao sam kako ću u Sionu biti "broj jedan" i na oku većim klubovima. Ali, o tom-potom".


Mrđa je Crvenu zvezdu i srpski fudbal već jednom napustio 2005. godine. Igrao je za Lirs i Varegem u Belgiji i Himki u Rusiji. Tek po povratku na domaću scenu dostigao je nivo kakav se očekivao od talentovanog napadača. Zna u čemu je njegova razlika "sada i nekada" u inostranstvu.

"Razlika je velika, sada sam mnogo zreliji i imam mnogo više samopouzdanja, stečenog igrama u Vojvodini".


U međuvremenu, postao je reprezentativac Srbije. Selektor Radomir Antić vodio ga je na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku, a i Vladimir Petrović Pižon ima poverenja u njega. Mrđa je bio na terenu stadiona u Đenovi, kada je zbog incidenta prekinuta kvalifikaciona utakmica sa Italijom.

"Teško sam to podneo. Konačno sam dočekao da budem starter u reprezentaciji u tako važnoj utakmici. Kada sam u petom minutu video šta se događa, došlo mi je da zaplačem. Ali, šta da se radi, biće još prilika", rekao je Mrđa. 

Sportski život

 

U "zemlji čokolade, satova i sireva" Dragan Mrđa je sa suprugom i ćerkom.
"Super nam je. Ne živimo baš u Sionu, već van grada. Sve se zatvara u šest, sedam sati uveče, život zamire. To mi odgovara, spava mi se već u pola deset, što mi se nikad pre nije događalo. Vodim totalno sportski život".


Ima vremena i za opuštanje.
"Kada nedeljom igramo utakmicu u ponedeljak je na programu trening oporavka, a u utorak je slobodan dan, koji uvek koristimo za izlete u Ženevu, Cirih, Milano... Tako da imam kada i da se opustim i ne razmišljam o fudbalu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online