Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
12:31 >> 15:23h
Vestionline A

Đoković igrao šampionski, a Conga kao ime

U drugom kolu naš as pobedio francuskog tenisera sa 6:3, 7:5, 6:4, sledi duel s Kanađaninom ruskog porekla Šapovalovom.

Tanjug/AP
Conga će uvek biti Đokovićevo sentimentalno vraćanje na svoj prvi grend slem trofej
 

Možda, ali teško da će se više ikada desiti duel Novaka Đokovića i Francuza Žo Vilfrida Conge s takvim uzbuđenjem kakav je bio njihov prvi međusobni, u finalu u Melburnu 2008, ili onaj iz četvrtfinala 2010. pa i iz polufinala Vimbldona 2011. Brod našeg asa se obijao o surove stene, ali je on sada ponovo pretendent na najvažnije prestole, a Congi tek predstoji da uspostavi igru kojom je, dok ga nisu ophrvale povrede, bio u svetskom vrhu i konkurentan i najboljim igračima modernog tenisa.

Posle poraza protiv Conge u četvrtfinalu u Melburnu 2010 (3:2 u setovima) Đoković je na turnirima za grend slem pobedio u svih 27 duela s francuskim teniserima

Pošto je tek na 177. mestu, organizator je, uvažavajući njegove ranije zasluge, odlučio da mu dodeli takozvani poseban poziv za učešće da ne bi morao da igra kvalifikacije. Otuda tek drugo kolo, a već Đoković s Congom. S obzirom na razvoj događaja na terenu, gotovo potpunu kontrolu nad njima koju je postigao naš as, prvoplasirani na svetskoj listi, a tek sporadičan otpor francuskog tenisera u visokom stilu, i kažemo da je Đoković igao šampionski, a njegov protivnik kao ime. Dramatika finala iz 2008. je prizivana ali nije bila realna. Ostao je to samo sentimentalni izlet u prethodnu deceniju.

Đokovića je odlično slušao servis (12 asova, što nije najjača snaga njegove igre). Malo je poena izgubio kad je servirao, nekoliko puta je pokopao Congina nade vraćajući mu udarce koji su već bili viđeni kao poeni Francuza, a gemove na protivnikov servis, prelomne u svakom setu, osvajao je u pravi čas. Meč je, pošto je i krenuo na glavnom terenu "Rod Lejver" kasnije nego što je bilo očekivano, završen pred 1 čas iza ponoći, ali je u gledalištu bilo puno.

Sledeći rival mu je 19-godišnji Kanađanin ruskog porekla Denis Šapovalov (27. mesto). Ako savlada i njega i uđe u osminu finala, igraće s uspešnijim iz duela Belgijanca Davida Gofena (22) i Rusa Danila Medvedeva (19). Sledeća dva para u toj četvrtini žreba su Fabio Fonjini (Italija) - Kareno Busta (Španija) i Kei Nišikori (Japan) - Žoao Soza (Portugalija).

EPA-EFE
 

III set

6:4 - Kada je Đoković u prethodnom setu prvi put servirao da ga osvoji, Conga je brejkom zakomplikovao situaciju. Sada toga nije bilo. Naš as ode u treće kolo.

5:4 - Đoković će servirati za pobedu.

5:3 - Pošto potpuno kontroliše razvoj događaja na terenu, Đoković je sebi mogao da dozvoli i prvu dvostruku servis-grešku. Inače ga servis dobro služi u celom meču.

4:3 - Conga smanjuje Đokovićevu prednost. Naš as samo treba da čuva svoj servis.

4:2 - Đoković asom u poslednjem poenu potvrđuje brejk iz prethodnog gema.

3:2 - Prvu brejk priliku u gemu s tri izjednačenja Đoković je pretočio u vođstvo. Pre toga je Conga dva puta imao prednost, a krenuo je od 40:0. 

2:2 - Đokovićev gem bez izgubljenog poena. Potpuna usredsređenost našeg asa na pobedu.

1:2 - Gem Conga.

1:1 - Dva asa je Đoković imao u svom prvom servis gemu u trećem setu, nadamo se i poslednjem.

0:1 - Conga otvara treći set vođstvom na svoj servis, a tako je bilo i u drugom. Bez izgubljenog poena.

EPA/Ritchie Tongo
 

II set

7:5 - Dva minuta posle ponoći po lokalnom vremenu Đoković dolazi do 2:0 u setovima bez izgubljenog poena u gemu. Poslednji poen je postigao skraćenom loptom, za Congu neuhvatljivom.

6:5 - Đoković će opet servirati za set pošto je još jednom načinio brejk. Imao je 15:40 pa još dve brejk-lopte kad se igralo na razliku u gemu, a iskoristio je treću u tom nizu. Conga se spasavao i s dva asa, ali je i činio sebi medveđu uslugu nekontrolisanim udarcima koji su išli u aut ili u mrežu. Tako je i jedan smeč, koji su svi videli kao poen, poslao iza linije polja.

5:5 - Ne da se Conga. Pripali su mu svi poeni na servis kojim je Đoković pokušao da povede s 2:0 u setovima. Francuz je opet imao jedan sjajan lob udarac. U dužoj razmeni na kraju je naš as poslao loptu u aut.

5:4 - Lako izvojevani gem za Congu. Da li i njegov poslednji u drugom setu?

5:3 - Đokovićeva potpuna suverenost u ovom gemu. Conga servira da ostane u setu.

4:3 - Đoković je prvu brejk priliku u ovom setu pri 30:40 pretočio u gem na protivnikov servis. Pomogao mu je i Conga, jer, umesto da izjednači u poenima, on je iz forhenda, iz izgledne pozicije, pogodio vrh mreže pa se loptica odbila od nje u aut.

Tanjug/AP
Congina rasprava sa sudijom

3:3 - Iako je na početku gema imao kratkotrajnu raspravu s glavnim sudijom, Conga je sačuvao pribranost. Imao je i dve brejk lopte (15:40). Treba istaći jedan njegov sjajan lob na koji je Đoković mogao samo ukopan da ostane na mreži. Ipak, našem asu su posle pripala sva četiri poena.

2:3 - Dobar servis Conge u poslednjem poenu za još jednu prednost.

2:2 - Đoković bez izgubljenog poena.

1:2 - U uzbudljivom poslednjem poenu u gemu Conga ponovo stiče vođstvo. Na njegovu skraćenu loptu Đoković je odgovorio skraćenijom, ali je Francuz to stigao i poentirao je sa spoljne strane mreže.

1:1 - Đoković se suočio s brejk-loptom na 30:40, ali su mu pripala sledeća tri poena. Conga mu uvek olakša posao neodmerenim forhendom koji ode u aut.

0:1 - Conga je prvi servirao i to uspešno.

I set

6:3 - Đoković posle pola sata privodi set kraju. Sedam asova, 15 vinera (Conga šest), 32 poena (21).

5:3 - Đoković će servirati za vođstvo u setovima. Conga je kontrolisao ovaj gem koji mu naš as ipak nije prepustio bez poslednjeg atoma energije.

5:2 - Sada naš as nije dozvolio da mu se ponovi prethodni gem u kojem je servirao. Materijalizovao je brejk. Imao je još dva asa, sedam ukupno, što mu nije svojstveno, pogotovo ne u ranom delu meča.

4:2 - Đoković opet pravi brejk. Iskoristio je drugu brejk loptu, kad se igralo na razliku. Conga je poslednja dva poena poslao lopticu nekontrolisanom jačinom forhenda u aut.

3:2 - I Conga pokazuje zube. U gemu s tri izjednačenja i još jednim Đokovićevim asom revanširao se našem teniseru istom merom.

3:1 - Evo brejka. Conga nije uzeo ni poen na svoj servis.

EPA/Mast Irham
Congini napori na meču s Đokovićem

2:1 - Đoković je i u ovom gemu prepustio Francuzu samo jedan poen, a imao je još jedan as.

1:1 - Siguran gem i za Congu, a i bez izgubljenog poena, s asom na kraju.

1:0 - Dobar nagoveštaj. Samo jedan izgubljeni poen, a dva asa.

Prvi servira Đoković

Pošto se dnevni program na glavnom stadionu "Rod Lejver" odužio, pre svega zbog susreta u kojem je Kanađanin Miloš Raonić posle četiri sata savladao Švajcarca Stena Vavrinku - 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 7:6 (13:11), 7:6 (7:5) - i Novak Đoković i Žo Vilfrid Conga počinju nadmetanje kasnije nego što se očekivalo. Sav sreća da je prethodno Amerikanka Serena Vilijams preslišala Kanađanku Eženi Bušaf očas posla (6:2, 6:2). 

Susret našeg i francuskog asa budi lepa sećanja na 2008. pošto je Đoković tada pobedom u finalu prigrabio prvi od 14 trofeja na turnirima za grend slem. Conga je tek 177. na listi jer su ga povrede rastavile od svetskog vrha, ali i Đoković zna da je to samo beznačajni podatak i da ga očekuje teška bitka koja će preći i u sledeći dan iza ponoći po lokalnom vremenu.

Ko prođe dalje, igraće u trećem kolu s Kanađaninom Denisom Šapovalovom (27. na svetskoj listi), najboljim kanadskim teniserom posle Raonića (17). Igrač ruskog porekla pobedio je u drugom kolu Japanca Tara Danijela (82) sa 6:3, 7:6 (7:2), 6:3. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online