Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
18:15
B.Cvetojević A

Australijan open - Domaćini bez titule od 1976.

Počeo je 107. Australijan open, jedan od turnira sa najdužom tradicijom u svetu tenisa.

Lična arhiva
LEGENDE: Kurijer, Vilander, Agasi, Emerson, Rouzvol i Njukom

Istorija prestižnog takmičenja počela je još početkom 20. veka, u novembru 1905, kad je takmičenje odigrano pod nazivom Austral-azijski šampionat, na terenu Verhausman Kriket Graunda u Sent Kildi, nedaleko od današnjeg kompleksa u Melburn parku. Ime turnir promenjeno je 1927. u Australijski šampionat, da bi sadašnje ime poneo 1969. Tek od 1972. odlučeno je da se

Otvoreno prvenstvo Australije održava se isključivo u Melburnu. Sve do 1988. domaćin je bio Kujong Lon Tenis klub i igralo se na travnatoj podlozi, da bi pre tri decenije Melburn park postao dom prvog grend slema sezone, a tvrda podloga prepoznatljivi simbol turnira.

Zbog udaljenosti Australije od ostatka sveta, početkom 20. veka mahom su učestvovali domaći teniseri. Čak se i kasnije, kada je Open poprimio sve elemente međunarodnog takmičenja, mnogi nisu usuđivali da krenu na dalek put. Tako je slavni Ilie Nastase igrao samo jednom, kao i čuveni Šveđanin Bjern Borg koji je 1974. stigao do trećeg kola.

Usled ovakvih okolnosti, sve do sedamdestih titule su osvajali mahom australijski igrači, uz sporadične trijumfe Britanaca, Amerikanaca i Novozelanđana. To je omogućilo Roju Emersonu da izraste u legendu Ozi opena, pošto je u periodu od 1961. do 1967. osvojio čak šest titula.

Pre i posle njega smenjivali su se Rod Lejver i Ken Rouzvol, a učestale pobede inostranih tenisera počele su tek u drugoj polovini sedamdesetih, kada su titule osvajali Amerikanci Artur Eš, Džimi Konors, Rosko Taner i Vitas Gerulaitis, te Argentinac Giljermo Vilas, prvi stranac koji je odbranio trofej u Melburnu (1977. i 1978). Godinu dana pre Vilasovog prvog uspeha pehar je poslednji put osvojio jedan Australijanac i to Mark Edmondson kojem je to uz Dejvis kup 1983. bio najveći uspeh u karijeri.

U eri modernog tenisa, dobili smo i nove vladare Australijan opena. Najpre je Melburn bio srećni grad za Šveđane, koji su zahvaljujući Matsu Vilanderu i Štefanu Edbergu pet puta zaredom imali pobednika turnira. Ipak, sve do početka 21. veka nijedan pojedinac nije bio dominantan na AO. Tek kada je Andre Agasi slavio tri puta za četiri godine, a odmah zatim njegov uspeh ponovio Rodžer Federer, došlo je doba vladavine velikih asova. Sve je kulminiralo od 2011. do 2016. kada je Novak Đoković slavio u pet od šest uzastopnih godina.

Niko kao Margaret Kort

Kad je reč o ženskom turniru AO, domaće teniserke su dominirale sve do 1978. uz tek sporadičnu pobedu pokoje Britanke ili Amerikanke poput slavne Bili Džin King (1968).

Osamdesete su donele najpre superiornu Martinu Navratilovu koja je slavila tri puta za pet godina, a posle nje su po tri uzastopne titule osvajale Nemica Štefi Graf (1988 - 1990) i Jugoslovenka Monika Seleš (1991 - 1993).

Kraj devedesetih obeležila je trostruka uzastopna šampionka Martina Hingis iz Švajcarske, a u 21. veku najčešće je pehar podizala Serena Vilijams (7), uz periode nadmoći Dženifer Kaprijati, Ameli Morezmo, Marije Šarapove i Viktorije Azarenke. Ipak, do danas je neprikosnovena ostala čuvena Margaret Kort, koja je od 1960. do 1973. čak 11 puta bila prvakinja AO. Njeno ime danas nosi drugi najveći teren u kompleksu Melburn Parka.

Rekorderi

TENISERI

6 - Novak Đoković (Srbija), Rodžer Federer (Švajcarska), Roj Emerson (Australija)
4 - Andre Agasi (SAD), Džek Kroford, Ken Rouzvol (Australija)
3 - Rod Lejver, Džejms Anderson, Adrijan Kvist (Australija), Mats Vilander (Švedska)...

TENISERKE

11 - Margaret Kort (Australija)
7 - Serena Vilijams (SAD)
6 - Nensi Bolton (Australija)
5 - Dafni Kozens (Australija)
4 - Ivon Gulagong (Australija), Monika Seleš (Jugoslavija), Štefi Graf (Nemačka)...

 

Nagradni fond

Ovogodišnji Australijan open ponovo će oboriti rekord u visini ukupnog nagradnog fonda, koji u 2019. iznosi čak 62,5 miliona australijskih dolara! To je čak 7,5 miliona više nego prošle sezone, a novac će biti raspoređen jednako na muški i ženski deo turnira. Pobednicima AO u singlu tako sleduje nagrada od čak 4,1 milion dolara (oko dva i po miliona evra), dok će finalisti zaraditi po 2.050.000.

Poseta

Iz godine u godinu poseta na Ozi openu se uvećava. Prošle godine je postavljen rekord od 743.667 gledalaca koji su tokom dve nedelje posetili terene Melburn parka. Tako je za 30 godina igranja na sadašnjem teniskom kompleksu ukupan broj gledalaca porastao za čitavih pola miliona ljudi, pošto je turnir 1988. gledalo tada rekordnih 244.859 ljudi.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online