Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.06.2016.
12:30
S. Ban A

Kalendar za ljude i bogove

Od svih davnih kalendara, kalendar Maja je najkompleksniji i najinteresantniji. Neverovatno je tačan i proračuni sveštenika su toliko precizni da je korekcija kalendara jedan desethiljaditi deo dana precizniji nego kalendar koji mi danas koristimo. Mesec je po njemu imao 20 dana i imao je dve različite kalendarske godine.

pixabay.com
Civilizacija Maja i dalje krije mnoge tajne

Postojala su dva kalendara. Prvi, religiozni koji je imao ciklus 260 dana, a koji su oni nazivali svetim ciklusom. Drugi je solarni, čiji je ciklus 365 dana. Ova dva ciklusa su se podudarala svake 52 godine. Taj period su oni nazivali svežanj i predstavljao je otprilike isto što i nama ciklus od 100 godina, vek.

Sveti kalendar, to jest, Sveti ciklus bio je podeljen na dva manja ciklusa. Svaki dan je predstavljen imenom boga koji nosi vreme preko neba i tako označava smenu dana i noći. Današnji arheolozi su utvrdili da Majanski redosled životinja ima sličan redosled sa lunarnim zodijakom mnogih istočnih i jugoistočnih azijskih civilizacija.

Prava istina o očekivanom Armagedonu

Pravile Maje kalendar. Vrhovni poglavar diktira, podanik kleše u kamenu:

- 15. novembar, četvrtak; 16. novembar, pet....

Utračava drugi podanik:

- Gospodaru, gospodaru, nemamo više kamenih ploča za kalendar! 

- Kako, bre, nema?

- Sve smo pretražili, celo carstvo uzduž i popreko, nema više kamena nimalo!

Poglavar se okreće ovom što kleše:

- Dokle smo stigli?

- Do 2012!

- Auuu, al' će da se istripuju...

U ovom "svetom" kalendaru, vreme ne teče pravolinijski nego se kreće u ponavljajućem krugu sličnom spirali. Dva ciklusa od 13 i 20 dana prepliću se i ponavljaju bez prekida. Ne zna se tačno kako je ovaj neobičan kalendar uveden u upotrebu. Ciklus od 260 dana može da se poveže sa nekoliko nebeskih pojava, uključujući konfiguraciju Marsa, pojavu Venere ili sezone pomračenja. Može čak da predstavi i interval između začeća bebe i njenog rođenja.

Ovaj kalendar je korišćen da odredi važne događaje kako za ljude tako i za bogove. Bio je korišćen da imenuje pojedince, predvidi budućnost, da odredi povoljne dane za bitke, brakove i drugo. Svaki dan je imao svoje znamenje i svoju asocijaciju.

Solarni kalendar koji je brojao 365 dana bio je sličan današnjem. Sastavljen je od 18 meseci od kojih svaki sadrži 20 dana sa nesrećnim periodom od pet dana na kraju. Ovaj kalendar se bavio isključivo godišnjim dobima i poljoprivredom i bio je zasnovan na Sunčevom ciklusu.

Strah od kraja

Povezivanjem religioznog i solarnog kalendara nastaje ciklus od 18.980 dana ili približno 52 kalendarske godine. Kraj ovog ciklusa je uvek unosio strah u ljude. Ipak, ovaj kalendar nije bio odgovarajući da bi merio stvarno proticanje vremena. Zbog toga je nastao treći kalendar koji je nazvan Dugački kalendar Maja. Po ovom kalendaru, datum nastanka zadnjeg ciklusa, koji traje 5.200 godina, je 3114. pre nove ere, i trebalo je da se završi 2011. ili 2012. godine. Ali, pošto vi ovo čitate, a i u skladu sa gorepomenutom nestašicom materijala pri izradi kalendara, očito je da kraj nije došao.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljnji horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Od laži do istine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online