Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.09.2015.
14:15
S. Ban A

Karanfil čuva brak

Od davnina se smatra da je cvet slika duševnih vrlina, kao i da buket cveća predstavlja sliku duhovnog savršenstva. Cvet je oduvek bio simbol ljubavi i sklada u prirodi. Za cveće su vezane mnoge legende i kroz istoriju su pripisivana zanimljiva značenja. Jezik cveća, poznat kao floriografija, u viktorijansko doba je bio idealan način da se diskretno izraze osećanja.

Reuters
I Kleopatra je živela među ružama

Svaki cvet nosi neku poruku. Poznato je da crvena boja cveća simboliše ljubav, ružičasta nežnost, plava boja je boja vernosti, bela je simbol nevinosti i čistote, žuta je simbol ljubomore...

Ružu mnogi smatraju kraljicom cveća. Po legendi, Afrodita, antička boginja lepote, ljubavi i plodnosti, zaljubila se u mladog pastira Adonisa. Kada ga je smrtno ranio vepar, ona je morala da se provuče kroz ruže, pa je iz njenog tela šiknula krv i obojila u crveno sve bele ruže u okolini. Otada je bela ruža postala simbol nevinosti, a crvena ljubavi i strasti.

Visibabe pružaju utehu

Ljubičice simbolizuju vernost i skromnost. Đurđevak je simbol rađanja novog života, strpljivosti i praktičnosti. Ciklama je poznata kao cvet iskrenosti i pridodaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Visibabe su simbol nade, utehe, rasta, razvoja i prosperiteta. Zumbuli simbolišu vernost i nepokolebljivost. Božur je simbol stidljivosti, neven bola, gladiola poštovanja, a jorgovan strasne ljubavi.

Egipatska kraljica Kleopatra je živela u palati čije su prostorije bile ukrašene laticama ruža. Egipatsku ružu Kleopatra je koristila da bi zavela Marka Antonija. Za stare Rimljane ruža je bila i simbol veselja. Verovali su i da miris ruže brani čoveka od pijanstva. Čelo, ruke i vrat su ukrašavali nanizanim laticama ruža, a kosu mazali ružinim uljem. Veruje se da će mladić izraziti ljubav devojci ako joj pokloni ružin pupoljak.

U staroj Grčkoj karanfil je bio simbol naklonjenosti bogova, a doslovan prevod s grčkog glasi "božanski cvet". U prošlosti su se karanfilu pridavale magijske moći u braku. Važio je za čuvara ljubavi.

Ljiljan, simbol nebeske čistote, cvet je kojim se izražava nežnost. Zovu ga i Bogorodičin cvet jer ga je arhangel Gavrilo držao ljiljan u ruci kada je Majci Božjoj saopštio vest o Isusovom rođenju.

U drevnoj Kini orhideje su se povezivale s plodnošću i smatralo da se pomažu pri začeću. U antičkoj Grčkoj žene su verovale da uz pomoć orhideje mogu da odrede pol deteta. Orhideje se često poklanjaju i porodiljama i bolesnicima kako bi im se poželeo što brži oporavak.

Magnolija simboliše dostojanstvo i otmenost. Postoji i verovanje po kojem magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Tanjug
Suncokret poštovan i u Kini

Uz narcis je vezan antički mit o Narcisu, prelepom i oholom sinu boga Kefisa i nimfe Liriope, koji se zaljubio u sebe kad je ugledao svoj odraz na površini vode. Pokušavao je da zgrli i poljubi tu sliku, ali je ona nestajala. Kada je na kraju uvenuo od ljubavi, vodene nimfe su umesto mladića pronašle struk neobičnog cveća - narcisa. Narcis je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali i buđenja i početka, jer među prvima nikne iz snežnog pokrivača.

Suncokret se u Kini smatra hranom besmrtnosti. Grčki mit kaže da je nastao od morske nimfe Klitije koja je pobegla u pustinju nakon što ju je napustio bog sunca Apolon. Bez hrane i pića sve do svoje smrti pogledom je pratila sunce, a nakon što je umrla pretvorila se u suncokret. Suncokret stoga simbolizuje obožavanje i snagu. Što se tiče lala, bele lale su simbol oproštaja, a ako poklonite nekom šarene lale, to znači da ste očarani očima te osobe.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Sa avetima na megdan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online