Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.05.2015.
12:30
S. Ban A

Koliko je stara Zemlja?

Jedini način da saznamo koliko je nešto staro je izračunavanje raspada radio aktivnih elemenata. Da bi saznali koliko je planeta Zemlja stara, naučnici su uzeli u obzir to da je vreme za poluraspad Urana 4.51 milijarde godina, to znači da je toliko vremena trebalo da prođe da bi Uran bio onakav kakvog ga danas znamo.

rosalienebacchus.wordpress.com
 

Međutim, u međuvremenu su pronađeni i drugi radioaktivni elementi koji imaju različita vremena poluraspada iz čega se može dobiti uvek druga pretpostavka o starosti Zemlje. Uz sve to, ne zna se zbog čega i na koji način uopšte počinje proces raspadanja nekog elementa. Prema tome, metoda na osnovu koje se došlo do pretpostavke da je Zemlja stara oko četiri i po milijarde godina je pod velikim znakom pitanja.

S druge strane, utvrđeno je da jačina Zemljinog magnetnog polja opada na pola vrednosti svakih 1.400 godina. Tim proračunom se dolazi do podatka da će magnetno polje nestati za 9.000 godina (neki naučnici smatraju da će se to desiti i brže), a ako se računa unazad, dolazi se do podatka da je, tim tempom, Zemlja pre 10.000 godina imala jačinu magnetne zvezde, a pre 50.000 godina da je bila pulsar. S obzirom na to da znamo da Zemlja to nije bila, otvara se pretpostavka da je naša planeta, u stvari, veoma mlada i da joj je "dato" magnetno polje kako bi se zaštitila od opasnosti koje je vrebaju iz svemira. Neki naučnici smatraju da ovakvi podaci poistovećuju starost Zemlje sa onim što znamo iz Biblije.

Sve ostale poznate metode po kojima se određuje starost Zemlje su na, sličan način kao i sa Uranom, prilično nepouzdane. Sve je više naučnika, naročito u Americi, koji veruju da je Zemlja mlada planeta, i da nije starija od desetak hiljada godina. U prilog tome, kako kažu, govori i tajanstveno kamenja iz Ike, u Andima, gde su ljudi prikazani u društvu dinosaurusa.

Demanti naučnika

Problem oko utvrđivanja stvarne starosti Zemlje je i u tome što se svaka teorija koja dovodi do pretpostavke da je naša planeta stara približno koliko se govori i u Bibliji (koja možda može biti i tačna), u određenim naučnim krugovima odbacuje s optužbom da je "kreacionizam". Drugim rečima, oni smatraju da je pseudonauka proistekla iz verovanja da je sve nastalo iz haosa, voljom neke više, božanske inteligencije.



 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Venera bira poklone
ZVEZDE I MISTERIJE Svedočanstvo iz utrobe Zemlje
ZVEZDE I MISTERIJE Kad nevolja rađa nevolju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online