Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
12:30
S. Ban A

Meditacija duga 10 meseci

Naučno je potvrđeno da meditacija pozitivno utiče na metabolizam i mentalno zdravlje. U prošlosti su postojali brojni praktikanti meditacije koji su na zaprepašćujući način dokazivali kolika je nesaglediva moć ove veštine. Danima su, u ekstremnim uslovima, odolevali vrućinama, hladnoćama, dugotrajnim izgladnjivanjima i opstajanju bez vode.

hdwallpaperscool.com
 

Ipak, sve rekorde je oborio mladić iz Nepala, koji je meditirao bezmalo 10 meseci i preživeo bez hrane, vode i obavljanja osnovnih fizioloških potreba. U pitanju je Ram Bahadur Bomjon, rođen 1990. u Nepalu. Ovaj tinejdžer se još kao dete pridružio budističkom redu Tamang, a po rečima njegovih duhovnika, od početka je ispoljavao nezadovoljstvo nivoom njihovog učenja, pa je samoinicijativno počeo da praktikuje meditaciju na način kako je to radio i Buda.

Kada je imao 15 godina, povukao se u nepristupačni deo nepalske džungle i otpočeo meditaciju. Posle nekoliko meseci meditacije u šupljini jednog drveta, privukao je pažnju lokalne pa i akademske zajednice, a onda i novinara i samog vrha države Nepal. Reakcija većine budista je bila da je dečak reinkarnacija Bude i da je na ovaj svet stigao da obnovi budizam i reši probleme u ovoj državi.

Začuđeni naučnici

Naučnici smatraju da čovek ne može da preživi ako ne uzme vodu više od četiri dana. Do ovog slučaja, u Ginisovoj knjizi rekorda zabeležen je slučaj čoveka koji izdržao 18 dana bez vode. Ostaje medicinski i naučno neobjašnjivo na koji način je Ram Bahadur Bomjon uspeo to isto 10 meseci, a da pri tom njegovo telo nije pokazalo znakove nikakvog fizičkog propadanja koje je, po zvaničnom stavu naučnika, morala da izazove dehidracija.

Mladi Ram Bahadur je 10 meseci nepomično sedeo, oko njega su promicali radoznalci koji su na razne načine pokušavali da odgonetnu da li je u pitanju prevara ili je zaista reč o naročitoj veštini kojom čovek svojevoljno uvodi sebe u posebno stanje svesti kojim može apsolutno da kontroliše funkcionisanje sopstvenog organizma.

Posle10 meseci, Ram Bahadur je zbog ometanja prekinuo meditaciju i nestao. Kasnije su ga pronašli kako meditira na drugom mestu, gde su ga, sakrivenog od radoznalaca, čuvali budistički sledbenici i njegov brat. Opet je nakon nekoliko meseci prekinuo meditaciju i obratio se ljudima.

Demantovao je da je on reinkarnacija Bude i izjavio da mu nije jasno zbog čega je njegova potraga za sopstvenim prosvetljenjem postala zabava drugim ljudima.

Tokom meditacije, Ram Bahadur je bio izložen raznim proverama. Niko nije uspeo da dokaže da je reč o prevari. Naprotiv, smatra se da je on zaista proveo pomenute periode bez vode, hrane i pražnjenja. Zaključak jednog lame je da je reč o posebnoj tehnici tumo joge kojom praktikant kontroliše svoje telo i njegove potrebe. Ova vrsta joge se smatra najvišem stadijumom joge tantre ili anujoge.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Vođe se rađaju danju
ZVEZDE I MISTERIJE Penzija kao uspeh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online